Temat: sernik - pomocy ;)

Bardzo spodobał mi się ten sernik. W przepisie napisane jest, żeby użyć serka homogenizowanego - nie znam się kompletnie - chodzi o taki chudy? W sklepie widziałam tylko serek homogenizowany Menu B chudy 0% lub takie same, tylko że waniliowe. W innych przepisach Tej pani jest wyraźnie napisane 'waniliowy serek homogenizowany', a w tym nie. Nie wydaje Wam się, że to może być takie hmm.. niesmaczne? W końcu coś bardziej smakowego jest smaczniejsze ;-) do smaku dodam również słodzik.
Druga rzecz: zamiast dekorować, mogę od razu do masy wsypać truskawki (zamiast poziomek) i wymieszać? Nie stanie się wtedy coś złego - mianowicie czy sernik zgęstnieje tak, jak ma to zrobić? Przepraszam, ale nigdy nie miałam do czynienia z żelatyną.
Jeszcze jedno! Słodzik rozpuścić razem z żelatyną czy wsypać do masy?

Btw. kwestia smaku serka rozwiązana: na filmie jest napisane, że waniliowy.
serek homo to serek homo, ja kupuję waniliowy bo taki mam w sklepie i jest OK.
To jeszcze jedno pytanie: zaopatrzyłam się w 3 serki homo naturalne - czy jeżeli dodałabym do masy jogurt waniliowy satino, to wyszłoby takie ciacho?
ale mi narobiłaś smaka.... jutro lecę po produkty :)
Pasek wagi
Jeżeli chodzi o serek homogenizowany, to u mnie w sklepach jest kilka firm, które robią serki homogenizowane naturalne i do tego jest też opcja light. Jeżeli użyjesz naturalnego, to oczywiście nie będziesz miała posmaku waniliowego. Ale myślę, że już sama śmietana da świetny smak. Jeżeli chodzi o domieszanie truskawek, to możesz śmiało. Ja robiłam sernik w tego przepisu http://vitalia.pl/forum47,107116,1_Truskawki.html#post_4285070 i wyszedł super, co z resztą widać na zdjęciu :) Możesz go zmodyfikować dodając śmietanę i zmienić truskawki na poziomki. Wedle uznania :)

Na słodziku się nie znam, ale możesz serek wymieszać ze słodkim jogurtem i jeszcze trochę dosłodzić - czym lubisz, u mnie to miód. Jeśli jogurt gęsty, to mogą być te same proporcje żelatyny, jeśli rzadszy - trochę więcej. Możesz dodać do środka wkrojone truskawki - nic się nie stanie. Serek waniliowy jest słodki i pewnie ten miał być w przepisie, ale z naturalnym też dobrze wyjdzie, jeśli posłodzisz. Możesz dla aromatu zetrzeć skórkę cytryny lub dodać 2 kropelki aromatu. Jeśli robisz dla siebie, to się nie przejmuj - będzie trochę mniej lub bardziej zwarty, ale na pewno pyszny:)

 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.