Temat: Kolacje!

Witam! Chciałam  dodać przepis na dietetyczną i moim zdaniem bardzo dobrą kolacje. A mianowicie:

Babeczki jajeczne z warzywami(4 porcje)

SKŁADNIKI

3 jaja
>  szklanka mleka
>  1 Papryka
>   po 2 plastry cukinii i bakłażana
>   rukola
>   przyprawy

WYKONANIE

@  Warzywa kroimy w kosteczkę i smaprzymy  z małą ilością tłuszczu (bez tłuszczu jeżeli ktoś ma na
      patelnię teflonową).
@   Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy trochę mleka (czyli w sumie nie jest potrzebna szklanka mleka.
       Zależy jaką kto lubi gęstość),
       dodajemy przyprawy i ubijamy.
@   warzywa po podsmażeniu przekładamy do 4 foremek (warzywa mają zapełniać ok 1/3 foremki)
@   Warzywa zalewamy jajkiem.
@   Wstawiamy do piekarnika na ok 10 do 15 minut

SMACZNEGO!
wyglada dobrze ale ja to bym sobei zycie ulatwila i poprostu jajecznice z warzywami zrobila:P
Pasek wagi
albo frittatę:) warzywa poddusić i na to wlać ubite jajka na pianę:)
Ale czasami fajnie zjeść to w innej formie niż zwykle :)

polecam kilka przepisów z makaronem oczywiscie w ograniczonych rozsadnie porcjach makaron najlepiej grube rurki typu pene z biedronki dobry lub świderki jak kto woli albo wogóle brązowy(tani w auschan)

na oliwie smazymy cukinię pokrojoną w talarki z cebula czosnkiem doprawiamy do smaku ja uzywam magii , wyłozyc na ugotowany makaron tanio szybko i dietkowo.

dla tych którzy lubia grani serek:

serek wiejski lub grani doprawic np bazylią, oregano, magii nczosnkiem i wymieszac z zimnym makaronem --pycha nawet moje dzieci jadły .

makaron ze szpinakiem szpinak mrozony wrzucamy na oliwe dusimy z czosnkiem i przyprawami wymieszac z makaronem.

Ryżowo.

ryz lekko podgotowany wrzucamy na patelnie z oliwa drobno posiekana cebulka i paryka w kostce dusimy na sypko dodajemy przyprawy kurkume.

jako zapychacza uzywam koktajlu typu mizeria;

starte na drobnych oczkach ogórki wrzucam do jogurtu naturalnego z biedronki taki z wapniem troche soli czasem koperek schłodzic w lodówce.

dziś sobie coś takiego zjem :)
Frittata z warzywami i szynką 
 ( połowa porcji ma 231 kalorii)
3 jajka 
1 ugotowany ziemniak 
½ czerwonej papryki 
½ cukinii 
½ cebuli 
½ marchewki 
2-3 plastry szynki 
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 
oliwa z oliwek do smażenia 
sól, pieprz 

Ziemniaka pokroić w plastry (ważne by ziemniak nie był rozgotowany, musi być twardy), marchewkę, cukinię w talarki, paprykę w paski, a cebule w pół-talarki. Pokrojone warzywa podsmażać na oliwie z oliwek. Zaczynać od ziemniaka, tak by mocno się zarumienił. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, i cukinie. Smażyć aż warzywa zaczną się karmelizować. Ułożyć plastry szynki. W misce rozbić jajka połączyć z odrobiną soli (trzeba uważać z solą ponieważ szynka jest słona) i wędzoną papryką, dokładnie roztrzepać. Wylać masę jajeczną na patelnię. Przykryć pokrywką i poczekać aż jajka się zetną. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez ok. 6 min. Podawać z salsą pomidorową. 
Tradycyjna kanapka ma 335 kcal, nasza wersja 231 kcal. 
 ( połowa porcji ma 231 kalorii)
Pasek wagi
uwielbiam fitate

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.