Temat: Dukanowe słodkości

Zapraszam wszystkich Dukających do wrzucania sprawdzonych przepisów na słodkości dozwolone na diecie dukana :)

Tort biszkoptowy z bitą śmietaną

Składniki na biszkopt:
3 jajka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami. Ubite białka wymieszać z resztą składników, przelać do formy (robiłam w nienatłuszczonej tortownicy, wyszło bez problemu). Piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni. Wyjąć, ostudzić, przekroić na pół.

Składniki na "bitą śmietanę":
200 ml mleka
4 łyżki żelatyny
słodzik do smaku
aromat śmietankowy

W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, dodać słodzik i aromat. W trakcie studzenia miksować/ubijać od czasu do czasu. Przestudzoną masę wyłożyć/wylać na dolną warstwę biszkopta. Przykryć górną warstwą. Częścią wysmarować górę. Wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

Można też przełożyć torcik najpierw Dukanową Nutellą, a później dopiero bitą śmietaną.

Biszkopt można nasączyć ponczem: woda + słodzik + sok z cytryny/kwasek cytrynowy + dowolny aromat.
Kilka najprostszych w świecie:
1. słodzik + serek homo + do zamrażarki na kilka h = LODY
2. słodzik + żelatyna + kawa + jogurt  
rozrobić żelatynę z 1/4 łyżeczki kawy i sodzikiem, wlać do jogurtu, całość zmiksować (ok 5 min) i do lodówki.
I mamy piankę.
3. 3 torebki herbaty owocowej (jedna może byc miętowa) + 2 kubki wrzątku + słodzik + kwasek cytrynowy + żelatyna 
do lodówki i jest GALARETKA OWOCOWA
4. otręby owsiane + szklanka mleka - gotować
do tego dolac rozrobione kakao ze słodzikiem
i mamy BUDYŃ CZEKOLADOWY

spróbuje 1.  bo ja zazwyczaj wcinam to bez mrożenia

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.