Temat: Zdrowe przepisy

Kurczak Carry z chili
Danie skomponowałam tak by było smaczne i odżywcze dodatkowo zawarte w nim chili przyśpiesza spalanie .Pestki dyni zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B (25 kcal/100g). Czerwona papryka ma więcej witaminy C niż cytryna i jest bogata w  przeciwutleniacze, zawiera także Beta-karoten (28kcal). Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego (24 kcal). Kurkuma ma wiele właściwości leczniczych spożywanych w dużych ilościach przeciw działa chorobie alzheimera .

Składniki:
Pół piersi kurczaka
Jeden por
Jedna czerwona papryka
papryczka chili (może być chili w proszku)
Pestki dyni garstka
Kurkuma
Carry
Sos sojowy (2-3 łyżki do marynaty)
Można dodać łyżkę miodu jeżeli preferujemy słodko-pikante potrawy



Pierś kurczaka kroimy w kostkę zalewamy sosem sojowym dodajemy pół łyżeczki kurkumy i carry łyżka miodu jeżeli się na niego decydujemy kurczaka wkładamy do lodówki na czas krojenia warzyw. Paprykę kroimy w kostkę pora siekamy w krążki.  Wrzucamy kurczaka na patelnię  na dobrej można smażyć zupełnie bez tłuszczu, można dodać łyżkę oliwy jeżeli boimy się że będzie przywierał. Następnie kurczaka przerzucamy do miseczki i na rozgrzaną patelnie wrzucamy warzywa por, paprykę i papryczkę chili. Smażymy chwilę na dużym ogniu tak by por nabrał pięknego zielonego koloru a papryka go nie straciła :). Dorzucamy następnie kurczaka jeszcze chwilkę podsmażamy. Na koniec dodajemy pestki dyni (mogą być wcześniej podprażone).
Po chwili mamy gotowe danie które jest nie tylko smaczne ale także przepięknie kolorowe żółć, czerwień i zieleń wspaniale wygląda na talerzu. Można jeść same lub z brązowym ryżem. Jeżeli lubimy mleczko kokosowe także można trochę dodać mleka z puszki :)

Smacznego
wegetariańskie i nie tylko prz3episy vitalijek zebrane przezemnie do jednego pliku worda
http://www.wrzuc.to/RR0ljXBVzt.wt 
gdy się najedzie na spisie treści na szukaną pozycję i kliknie na nią trzymając ctrl to skoczy do przepisu:)
Tortilla meksykańska -typowe fast-food'owe danie odchudzone ze zbędnych kalorii

Składniki:
Tortilla (jedna 200 kcal można znaleźć takie z mniejszą ilością kcal)
mięso mielone  z indyka lub piersi kurczaka 30 dag
Puszka czerwonej fasoli
Seler naciowy 4 łodyżki
Czerwona papryka
Kukurydza w puszcze (można ale nie trzeba:)
Pół puszki pomidorów
Kolendra (nie wszyscy przepadają za jej smakiem więc ostrożnie)
Pieprz i sól do smaku
Chili szczypta
Sałata lodowa

Sos jogurtowy:
Jogurt naturalny 0%
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Mięso podsmażamy na łyżce oliwy lub bez tłuszczy. Następnie dodajemy paprukę pokrojoną w kostkę, posiekany seler naciowy i podsmażamy przez chwilę następnie pomidory i przyprawy szczyptę chili i kolendrę . Smażymy przez około 7 min. Na koniec fasole i kukurydzę i trzymamy jeszcze przez chwilę na patelni. Tortille podgrzewamy na suchej patelni przez chwile, kładziemy liście sałaty na nie  nakładamy farsz i zawijamy. Sos robimy z jogurtu i rozgniecionych ząbków czosnku ,pieprz i sól do smaku. Najlepiej polewać nim już gotową tortillę . Kwaskowaty sos świetnie pasuje do pikantnego dania. Nie jest to bardzo chude danie ale ma dużo wartości odżywczych, chrupiący seler i smak kolendry zaspokoi głód na niezdrowe fastfoodowe dania .

Smacznego :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.