- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 maja 2011, 12:40
29 maja 2011, 12:43
29 maja 2011, 13:17
29 maja 2011, 13:34
biszkopt:
3 jajka, 3 lyzki maki, 3 lyzki cukru, lyzeczka proszku do pieczenia. Blaszka 34 cm x 23 cm
Zoltka ubic z dwoma lyzkami cukru, bialka ubic na sztywno dodac lyzke cukru i ubijac az bedzie blyszczec. Polaczyc z zotkamia, dodac przesiana make z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszac lyzka nie mikserem. Wylozyc na blaszke, rowno rozprowadzic i piec 15 min w 180 stopniach bez termoobiegu.
Polewa czekoladowa:
200 gram czekolady gorzkiej (70% kakao), 100 ml smietany kremowki, 6 lyzek wody wrzacej, 6 lyzek curkru pudru. Czekolade polamac, roztopic na parze, dodac cukier, wode a na koncu jak juz czekolada polaczy sie z cukrem dodac smietane i mieszac.
Na schlodzony biszkopt wylozycz truskawki (500 gram swiezych truskawek), polac czekolada a na wierzch wylozyc ubita smietane ( 600 ml smietany kremowki z 4 lyzkami cukru pudru)
Ciasto jest pyszne i cale zawiera 3820 kcal. Jezeli pokroisz ciasto na 20 kawalkow to kazdy kawalek ciasta to 191 kcal. Nie wiem czy to jest ciasto dietetyczne. Cale ciasto zawiera 13 lyzek cukru. Sama zdecyduj czy to duzo czy malo.
Edytowany przez ankaper1967 29 maja 2011, 13:35
29 maja 2011, 13:35
7 czerwca 2011, 16:26
Babka z galarety/porcja 90 kcal
4-5 jajek
20 dag mrożonego zielonego groszku
3 łyżki żelatyny
3 kostki rosołu warzywnego
sól, pieprz
Żelatynę namoczyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. 1-2 jajka pokroić w plasterki, pozostałe na ćwiartki. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5-8 min. Odcedzić, ostudzić. Kostki rosołu rozpuścić w 1 i 1/2 l wrzątku, dodać żelatynę, ostudzić.
Na dno formy do baby wsypać warstwę groszku, ułożyć pionowo ćwiartki jajek jedna obok drugiej. Zalać rosołem do 3/4 wysokości formy. Schładzać ok. 30 minut. Gdy lekko zastygnie, wsypać resztę groszku, przykryć plasterkami jajek, zalać resztą rosołu, wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Formę zanurzyć nachwilę w ciepłej wodzie, wyjąć galaretę.
Ciasto
cytrynowe/159 kcal
- 2 cytryny
- 3 średnie jajka
-
200 g fruktozy lub cukru
- 55 g zwykła mąka
- 200
g mielone migdały
-1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Żywieniowe informacje na porcję: 159 kalorii
(oparty na 16 porcjach)
Umieścić cytrynę w rondlu, zalać
wodą i zagotować. Zredukować gorąco i gotować na wolnym ogniu 1
godzinę. Podzielić na pół cytrynę, usunąć pestki, zrobić
pure w mikserze razem ze skórą - wszystko razem.
Rozgrzać
piekarnik do 170 C. Przygotować okrągłą formę do pieczenia
wysmarowaną olejem i wyłożoną na dnie pergaminem. Dodawać
mąkę, proszek do pieczenia, migdały i pure cytrynowe. Wlać
ciasto cytrynowe i piec przez jedną godzinę. Mieć oko na
ostatnie 15 minut. Ciasto może być dość ciemne. Ochłodzić
ciasto przez 10 minut, wtedy wyjąć z formy.
Polecam.