- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 maja 2011, 22:04
29 maja 2011, 20:53
29 maja 2011, 22:00
30 maja 2011, 13:17
Truskawkowiec
Składniki:
70 dag truskawek (35 dag zmiksowanych i 35 dag pokrojonych w słupki)
2 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny
pół szklanki śmietanki kremówki (ja zrobiłam w wersji light: z jogurtem naturalnym)
50 dag serka śmietankowego kremowego lub twarożku trzykrotnie mielonego
2 opakowania biszkoptów lub ciastek typu petitki
5 łyżek cukru pudru (to jednak zależy od kwaśności truskawek, wedle uznania)
Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć ciastkami. Truskawki zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać twarożek, śmietanę (lub jogurt), zmiksować na gładką masę. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.
Na wierzch można wyłożyć truskawki zalane galaretką truskawkową, bitą śmietanę - co kto lubi. Przechowywać w lodówce.
31 maja 2011, 16:58