Temat: ciasta bez pieczenia

potrzebuję pilnie przepis na ciasto albo coś słodkiego bez pieczenia i bez żelatyny na dzień matki
sernik na zimno chyba:P
Pasek wagi
a przepis na to w internecie bez problemu znajdziesz
Pasek wagi
na dno blaszki,tortownicy,czy czego tam;) kilka herbatników,rozpuść 2 galaretki w dwóch garnuszkach,niech przestygną ale nie skrzepną,zmiksuj galaretki z schłodzonym mlekiem skondensowanym(chyba 7,5% tłuszczu,ale nie jestem pewna)i szybko przelej na blaszkę,możesz dodać jakieś owoce.na chwile do lodówki i gotowe,wychodzi coś jak ptasie mleczko;)taka pianka;)
Bez żelatyny będzie chyba ciężko coś bez pieczenia znaleźć.




Ciasto Casablanca

- 2 paczki sucharów firmy Mamut (niebieskie opakowanie) zmielić.
- 2 kremy czekoladowe z Biedronki podgrzać.
- Ciekły krem połączyć ze zmielonymi sucharami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
- Ubić śmietanę kremówkę (dużą), dodać serek homogenizowany z Biedronki duży lub 2 mała inne i ostudzoną galaretkę zrobioną z połową wody.
- Masę wyłożyć na spód czekoladowy i dodać owoce takie jak był smak galaretki.
- Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki.
- Ugotować jeszcze 2 galaretki o tym samym smaku i wylać na ciasto.
Smacznego!


Robiłam tez jeszcze kiedyś takie ciasteczka.

Ciasteczka bez pieczenia z płatkami kukurydzianymi

Składniki

około 50 dag krówek
1/2 kostki masła
8 łyżek mleka
kakao (ilość zależy od tego jak bardzo czekoladowe chcemy te ciasteczka)
6 szklanek płatków kukurydzianych


W rondelku podgrzewamy mieszając: masło, mleko, kakao i krówki nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy wszystko się rozpuści zdejmujemy z ognia i dosypujemy płatki kukurydziane. Wszystko mieszamy i układamy łyżką (można też zrobić kulki) na papierze do pieczenia. Czekamy aż wszystko ostygnie i wyschnie.


Galaretka zawiera żelatynę, niestety
Ja to robię kaszaka ;) Znaczy ciasto z kaszą manną ;)
Gotujesz kaszę mannę na mleku (na pół litra mleka dajesz 5 łyżek kaszy manny i 2 łyżki cukru), potem trzeba ją ostudzić i utrzeć z jedną kostką masła lub margaryny. Blachę wykładasz herbatnikami, następnie smarujesz je połową kremu, znowu układasz warstwę herbatników i drugą połowę kremu. Na wierzch znów herbatniki i wszystko polewasz polewą ;) Pycha! ;)
ja robiłam tiramisu tu przepis jest: http://wypiekizpasja.blox.pl/2010/07/Tiramisu-ze-smietanka-bez-zoltek.html
3 bit na herbatnikach i krakersach z kajmakiem i budyniem
Proponuję Blok Czekoladowy... Przepisów jest sporo, np:
Możesz jakieś orzeszki jak chcesz dołożyć (i oczywiście jak możesz jeść-alergia) 


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.