Temat: szkoła

Przeważnie do szkoły biorę grahamkę z warzywami ostatnio też z polędwicą :> No niby są pysznee i wogóle ale mi się znudziły. Kupiłam niedawno taki mały pojemniczek idealny na sałatki i mam zamiar zrobić sobie jutro jakąś do szkoły ale nie mam pojęcia z czym. W sumie w domu mam wszystko :D Może nie wszystko ale bardzoo dużo warzyw, owoców i nie wiem jaką zrobić żeby nie była za bardzo mokra. Bo zawsze pudełeczko się może otworzyć i będzie źle :/ Myślałam o tuńczyku ale chyba będzie śmierdzieć  Macie jakieś pomysły? Musi być sycąca (bo w szkole jestem do 15.10) i nie może przekraczać 300 kalorii :D

sałatki:

1. makaron, mozzarellda (feta), ogórek, pomidory (moga być suszone z oliwy), oliwa, bazylia (lub inne zioła albo pesto bazyliowe lub z suszonych pomidorów wymieszane z łyżką wody spod makaronu), ewent. czaren oliwki - bardzo kolorowe i smaczne;

2. makaron, tuńczyk (nei śmierdzi tak bardzo:)), brokuły, oliwa, koperek, cytryna albo musztarda ziarenkowa (nie musi być);

3. tuńczyk, dojrzałe mango, czerwona papryka, ocet balsamiczny, oliwa (lub olej z pestek dyni, sezamowy);

4. brokuły, feta, czerwona fasola i sos z cytryny, oliwy, musztardy (ostrej lub ziarenkowej), koperek;

5. kuczak ugotowany lub zgrillowany (może być w małych kawałkach na patelni teflonowej), ananas, sos z jogurtu i keczupu (albo curry) i dowolnie kukurydza, fasolka, papryka, seler naciowy jabłko;

6. kurczak, pokrojona pomarańcza i kiwi (całe), papryka czerwona i sos z jogurtu (70 g) i łyżki keczupu.

Do wszystkich sałatek można dodać sałatę, ale na wierzch i pomieszać dopiero przed jedzeniem, inaczej zwiędnie. Można posypać prażonym słonecznikiem, dynią. Wszystkie sałatki robię dzień wcześniej. Nie podaję proporcji, bo zależą od upodobań i zapotrzebowania kolorycznego.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.