Temat: Jak zrobić lekką pizzę z tych składników? Prosze o przepis!

no wiec jutro zamierzam zrobic pizze 'light' ;))
tylko kompletnie nie wiem jak.. kupilam na razie make pelnzoiarnista, mozarelle light i drozdze.. ale co dalej? jakie jeszcze skladniki? jak zrobic ciasto?? jakie przyprawy? jestem zupelnie zielona.. nigdy nie robila pizy,a tym bardziej light.. prosze podajcie proporcje skladnikow i dokladny przepis, zawierajacy wszystkie mozliwe info ;)) z gory dziekuje!

Nie jestem na diecie Dukana ale, jakiś czas temu robiłam taką oto Pizze : http://dukan.blox.pl/2010/06/Pizza.html nie spodziewałam się nawet ale, wyszła przepyszna ;p

u mnie w pamiętniku mam 2 przepisy na pizzę, jedna dukanowa, druga zwykła na mące pełnoz. Lubelli - polecam ta pełnoz.
U mnie tez jest przepis.
A co do dodatków.. Dodaj jakąś szynkę drobiową, poeczarki, pomidory lub sos pomidorowy, przyprawy, cebulkę. Zależy co kto lubi. Ja zrobiłam ciasto z żytniej mąki i drożdży. Jak chcesz to dokładne proporcje i kaloryczność w pamiętniku. ;)

A ciasto ja robiłam tak:
mąka + drożdże + woda na wyczucie [bo nie wiem ile dajesz mąki] i zagniatasz żeby uzyskać taką lepiącą konsystencję. Zostawiasz do wyrośnięcia na około 15-20 min. Po tym czasie ciasto dajesz na blachę/folię aluminiową rozpłaszczasz, umieszczasz dodatki i pieczesz.

Ja tak zrobiłam i mi wyszło.
A tu masz przepis z mojego bloga: klik 
Nie przesadź z serem bo on jest największym winowajcą jeśli chodzi o kaloryczność pizzy.
Dodaj warzywa, żeby było kolorowo i lekko:) Polecam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wyglądają świetnie na pizzy.


Przyprawy- na pewno oregano. Może być też bazylia, tymianek, rozmaryn. Ja zioła dodaję do sosu pomidorowego, ewentualnie na wierz posypuję dodatkową porcją oregano.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.