Temat: sajgonki

Kupiłam wczoraj papier ryżowy i mieszankę chińską. Postanowiłam z tego zrobić sajgonki. Tylko jak? Myślałam żeby mieszankę chińską podsmażyć bez tłuszczu na teflonie z torebką ryżu brązowego i łyżką sosu sojowego i później pozawijać sajgonki? Jak myślicie dobre będzie :> A jak wy je robicie? Ja nigdy chińszczyzny nie jadłam więc się zastanawiam czy mi posmakuje? A i można później je jakoś podgrzewać czy coś? Bo jak je zawine to też na teflonie mam zamiar je podsmażyć jakoś albo w piekarniku upiec. 
Ja podsmażam mięsko mielone z mieszanką warzyw chińskich i przyprawą do chińszczyzny i curry. Następnie kładę to do sajgonek , zawijam i zawinięte jeszcze troszkę podsmażam. :) A sos sojowy wlewam do miseczki (troszkę) i maczam w nim sajgonki. :)
jak wolisz dietetycznie to papier ryzowy jak zamoczysz w wodzie i zawiniesz w niego farsz tez sie nadaje do jedzenia i jest pyszny! bez smazenia w ogole,
w wietnamie nazywaja to soft sajgonki
mi takie nawet bardziej smakuja
a ten papier ryzowy praktycznie nie ma kalorii
Kocham sajgonki <3 ja jednak wole dac wiecej tłuszczu (z reszta dla zdrowia potrzebuje oliwy), ale kiedys robiłam tak, że mega porcja wychodziła mi niecałe 300 kcal ;)

pół mieszanki chińskiej smażyłam na teflonie, podlewajac sosem sojowym zeby nie przywierało, do tego 50 g grillowanego kurczaka i 50 g surimi, zawijałam w papier ryzowy, a potem smazyłam znowu na teflonie z łyżeczką oliwy i to wystarczało zeby nie przywarło i sie zarumieniło. Pyszne, zdrowe i sycace
ja mieszanki chinskiej nie lubie... co z torebki to złe :< 
 
moje sajgonki to nieco miesa mielonego, bambus, kapusta pekinska, makaron ryżowy, cebula, marchewka, jajko, grzybki mun, sos sojowy, sol, pieprz.. (mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialam) momentami dodaje też inne rzeczy, ktore wpadna mi w oko na sklepowych półkach...
później moczymy papier, zawijamy, smazymy... podawac np. z sosami i ryżem <3 

każdy kto do tej pory jadł chwali, i to jest jedno z moich ulubionych dań... niestety, nieco sporo z tym bawienia się :( 
są teraz w promocji w Lidlu ;D
> są teraz w promocji w Lidlu ;D

Hahah żeby u mnie na takim zadupiu lidl był  pozatym kupiłam już papier ryżowy :P może w końcu jutro spróbuje zrobić :D 
mmm... za chwilkę zacznę robić :D 
dziękuje ;*

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.