- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 września 2021, 15:31
Podzielcie się proszę co zabieracie z sobą do pracy - jestem poza domem od 6.00 do 15.30, jem szybkie śniadanie w domu, potem w pracy kanapki i później obiado-kolacje. Potrzebuje zamiennika dla kanapek.
19 września 2021, 16:59
- owsianka nocna lub pieczona,
- sałatki (sos w osobnym, małym słoiczku i polewam bezpośrednio przed jedzeniem),
- tortille z tym co akurat mam w lodówce,
- resztki obiadu z poprzedniego dnia lub dania na ciepło specjalnie przygotowane (o ile masz dostęp do mikrofali),
- pokrojone warzywa typu kalarepa, marchewka, pomidorki koktajlowe,
- owoce
19 września 2021, 18:27
Owsianka z bananem i siemieniem -zalewam zimnym mlekiem i mam na rano, na drugie śniadanie miksuję pomarańczę z mlekiem i płatkami owsianymi, albo robię zielony koktajl. Potem np. pęczak z warzywami - kupuję mrożonkę azjatycką, dodaje pęczak i mam na 2 lunche. Albo robię box z jajkami, pokrojonymi warzywami i serem.... Też miałam dosyć chleba.
Edytowany przez 19 września 2021, 18:32
19 września 2021, 19:59
Mam swój specjalny pojemnik plastikowy, do którego wchodzi porcja "akurat". Najczęściej biorę jogurt naturalny, do którego dodaję owoce, małą garstkę rodzynek, posypuję cynamonem. Czasami sałatka jakaś typu "co tam mam w lodówce", inną razą serek wiejski z warzywami (pomidory, papryka, szczypior). To moje ulubione.
19 września 2021, 21:28
Jestem wybitnie kanapkowa i jem ich bardzo dużo, więc do pracy też je najchętniej zabieram. Ale jak chcę odmiany zdecydowane podium mają wszelkiej maści sałatki z kaszami w różnych wersjach: pikantnych czy słodkich (z warzywami, strączkami, rybami czy owocami). Jesienią/zimą (straszny zmarzlak jestem) muszę do tego zjeść coś na ciepło - najczęściej biorę leczo albo jakiś makaron z warzywami. Oprócz tego zawsze mam owoce i orzechy. Muszę się najeść, u mnie żadne serki, jogurty itd. w grę nie wchodzą.
Edytowany przez przymusowa 19 września 2021, 21:30
19 września 2021, 22:45
Ja tylko obiadokolację jem w domu.
Do pracy zabieram:
I śniadanie: sałatka z zieleniną, pomidorem, rzodkiewką, papryką (teraz, w zimie więcej kiszonek) i jajkami lub boczkiem + sos na bazie oliwy z oliwek. Sałatkę robię co dzień wieczorem a rano polewam sosem (sos robię na kilka dni); lub jajka ugotowane na twardo i sałatka z zieleniną lub omlet z duszonymi warzywami.
II śniadanie: owsianka z bakaliami lub jakaś kasza/ryż z bakaliami (gotuję na dwa dni), lub ciasteczka z płatków owsianych czy gryczanych (skład podobny do owsianki - piekę na cały tydzień)
Przekąski: owoce w cząstkach, orzechy, jakieś suszone owoce. Mam taki pojemniczek, do którego wsypuję różne orzechy, suszone morele, żurawinę, suszone śliwki - to zjadam jako przekąskę, jak mnie złapie głód, uzupełniam co kilka dni.
20 września 2021, 08:26
- nocne owsianki - mam kilka ulubionych, np. płatki owsiane, mleko (zwykłe albo roślinne), pokrojone jabłka, cynamon, orzechy włoskie; druga opcja, szybka: płatki owsiane, mleko i masło orzechowe;) robiłam też różne wariacje z brzoskwiniami, czasem z bananem albo banan+coś tam. Można poszaleć. Możesz też użyć gotowego musli z dobrym składem i zalać mlekiem albo napojem roślinnym.
- kanapki: z pastą z awokado, z hummusem, z pastą z fasoli (chociaż to raczej w domu, bo uwielbiam ją przeładować czosnkiem:P), z serkiem tuńczykowym (tuńczyk w puszce + serek typu almettte), z wędliną albo serem i warzywami. Ważne jest oczywiście, żeby chleb był z dobrym składem i najlepiej z mąki razowej. Część kanapek możesz przerobić na grzanki, jak masz w pracy dostęp do mikrofali - np. z pomidorem albo papryką i mozarellą.
- kuskus z warzywami: na patelni podsmażasz np. cebulkę, cukinię i paprykę, w osobnej miseczce robisz kuskus wg przepisu z opakowania i potem mieszasz ze sobą. Możesz dorzucić też kukurydzy. To się sprawdza, jak masz dostęp do mikrofali w pracy, na zimno nie jest takie dobre.
- sałatka w stylu greckim: sałałata, pomidor, ogórek, oliwki, feta/mozarella, przyprawy
20 września 2021, 11:58
Ja po prostu robię sobie doi pudełka jakieś sałatki makaronowe, ryż z warzywami, jajeczne muffiny, owsianki
20 września 2021, 13:07
bosz, nie pamiętam, kiedy ostatnio miałam problem pt "co zabrać do jedzenia do pracy", bo od lat albo pracuję od klienta z biura, albo z domu.
Ale jak sięgam pamięcią, to na ogół brałam sałatkę na bazie kasz, z warzywami i tofu, strączkami, czy czymś takim. Lubiłam słoiki, gdzie na dno wlewasz sos, potem warstwami układasz składniki, a w robocie przed jedzeniem po prostu machasz słoikiem, albo go odwacasz i wykładasz wszystko na talerz i zjadasz.