- Dołączył: 2008-08-24
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 97
9 maja 2011, 09:10
Hejka. Powiedzcie mi co mozna przygotowac na obiad ze szparagow????? Oczywiscie jakis dietetyczny obiadek:) Ja nie mam pojecia jak sie wogole za nie zabrac :(
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 6339
9 maja 2011, 09:27
Jajko w koszulce na gotowanych szparagach.
- Dołączył: 2011-04-12
- Miasto: Moze Kiedyś W Przyjemniejszym Klimacie
- Liczba postów: 2227
9 maja 2011, 09:35
ugotowane szparagi zawinięte w szynkę drobiową (takie ruloniki) i zalane galaretą na bulionie warzywnym :)
- Dołączył: 2010-05-14
- Miasto:
- Liczba postów: 4034
9 maja 2011, 09:55
krem ze szparagów
* 2 pęczki białych szparagów
* mała porcja włoszczyzny + udko kurczaka bez skóry (lub zamiast wywar jarzynowy z kostki)
* cebula
* 2-3 żółtka
* 3/4 szklanki jogurtu greckiego 3% (może być naturalny)
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Cebulę i szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, pokrój na kawałki i ugotuj w wywarze do miękkości. Następnie odrobinę przestudź i zmiksuj na gładki płyn. Ponownie podgrzej zupę i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. W osobnej miseczce roztrzep widelcem jogurt z żółtkami, dolej 2-3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i wlej wszystko do garnka. Nie gotuj zupy po dodaniu jogurtu.
9 maja 2011, 10:00
możesz je zjeść same jako taka przekąska, np. zamiast czipsów do pochrupania :) ja tak robię często, albo dodaję trochę bułki tartej ale to ma więcej kalorii. W każdym razie ja bardzo lubię szparagi, więc mogę je jeść ot tak.
Jeszcze zależy jakie kupiłas szparagi- czy białe czy zielone czy fioletowe (podobno też takie są, ale nie znam ich), ponieważ każdy inaczej się troszke robi. Jesli zielone to własciwie niewiele, obcinasz tylko końcówki i kladziesz je na parę na doslownie 3-4 minutki i są gotowe. Wiem, że białe trzeba obrać, bo mają wypustki dosyć łykowate. A jakis skomplikowanych przepisów nie znam, bo niestety nie umiem za dobrze gotować. Polecam jednak na parze szparagi, są smaczne :)
- Dołączył: 2008-08-24
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 97
9 maja 2011, 10:06
Dzieki dziewczyny:) Mam biale szparagi - chyba je ugotuje na parze i do tego sos jogurtowo-czosnkowy:) + jakas suroweczka:) mam smaka na ta zupe krem... ale odchudzam sie z mama, a ona nie lubi takich "papek" :)
- Dołączył: 2011-04-12
- Miasto: Gdzies
- Liczba postów: 1456
9 maja 2011, 10:51
ja uwielbiam zielone szparagi najpierw lekko podgotowane a potem podsmażone z czosnkiem na patelni -nie ma dla mnie nic lepszego!!!
- Dołączył: 2006-03-29
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 477
18 maja 2011, 12:24
Przepyszne są szparagi upieczone - białe myjemy, obieramy i odkrawamy zdrewniałą końcówkę, zielone tylko myjemy i odłmaujemy końcówkę. Kładziemy wsyztsko na blachę polewamy odrobiną oliwy posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika - jaw stawiam na ok 180C i ok 20 minut - trzeba je przewracać
Są o niebo lepsze niż gotowane :)