Temat: Szparagi!

Hejka. Powiedzcie mi co mozna przygotowac na obiad ze szparagow????? Oczywiscie jakis dietetyczny obiadek:) Ja nie mam pojecia jak sie wogole za nie zabrac :(
Pasek wagi
Jajko w koszulce na gotowanych szparagach.
ugotowane szparagi zawinięte w szynkę drobiową (takie ruloniki) i zalane galaretą na bulionie warzywnym :)
krem ze szparagów

* 2 pęczki białych szparagów
* mała porcja włoszczyzny + udko kurczaka bez skóry (lub zamiast wywar jarzynowy z kostki)
* cebula 
* 2-3 żółtka
* 3/4 szklanki jogurtu greckiego 3% (może być naturalny)
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cebulę i szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, pokrój na kawałki i ugotuj w wywarze do miękkości. Następnie odrobinę przestudź i zmiksuj na gładki płyn. Ponownie podgrzej zupę i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. W osobnej miseczce roztrzep widelcem jogurt z żółtkami, dolej 2-3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i wlej wszystko do garnka. Nie gotuj zupy po dodaniu jogurtu.

Pasek wagi
możesz je zjeść same jako taka przekąska, np. zamiast czipsów do pochrupania :) ja tak robię często, albo dodaję trochę bułki tartej ale to ma więcej kalorii. W każdym razie ja bardzo lubię szparagi, więc mogę je jeść ot tak.

Jeszcze zależy jakie kupiłas szparagi- czy białe czy zielone czy fioletowe (podobno też takie są, ale nie znam ich), ponieważ każdy inaczej się troszke robi. Jesli zielone to własciwie niewiele, obcinasz tylko końcówki i kladziesz je na parę na doslownie 3-4 minutki i są gotowe. Wiem, że białe trzeba obrać, bo mają wypustki dosyć łykowate. A jakis skomplikowanych przepisów nie znam, bo niestety nie umiem za dobrze gotować. Polecam jednak na parze szparagi, są smaczne :)
Dzieki dziewczyny:) Mam biale szparagi - chyba je ugotuje na parze i do tego sos jogurtowo-czosnkowy:) + jakas suroweczka:) mam smaka na ta zupe krem... ale odchudzam sie z mama, a ona nie lubi takich "papek" :)
Pasek wagi
ja uwielbiam zielone szparagi najpierw lekko podgotowane  a potem podsmażone z czosnkiem na patelni -nie ma dla mnie nic lepszego!!!
Pasek wagi

Przepyszne są szparagi upieczone - białe myjemy, obieramy i odkrawamy zdrewniałą końcówkę, zielone tylko myjemy i odłmaujemy końcówkę. Kładziemy wsyztsko na blachę polewamy odrobiną oliwy posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika - jaw stawiam na ok 180C i ok 20 minut - trzeba je przewracać

Są o niebo lepsze niż gotowane :) 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.