Temat: Szybkie danie na patelni

Czy znacie jakiś prosty przepis do zrobienia na patelni w maksymalnie 30 minut? Najlepiej aby składniki były tanie.

https://www.kwestiasmaku.com/p...

Kurczak stirfry

Makaron ze szpinakiem z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi.

I najpopularniejsze danie z czasów studenckich tj. makaron smażony z jajkiem. Do konsumpcji polecam ketchup. ;-) 

Pasek wagi

Pizza z patelni

  • 2 jajka
  • 9 łyżek mąki
  • 8 łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 pomidor
  • 100 g kiełbasy lub szynki
  • 50 g mozzarelli do zapiekania lub zwykłego topliwego sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 łyżki oleju
  • duża patelnia z pokrywką

Pokroić wędlinę w kostkę lub słupki, pomidory w plasterki lub półplasterki, zetrzeć na dużym oczku ser.

Do miski wbić jajka, dodać sól, roztrzepać rózgą lub mikserkiem, dodać kefir (jogurt, śmietanę), dalej ubijać, na końcu dodać mąkę.

Rozgrzać olej na patelni, wlać ciasto, na nim ułożyć wędlinę, pomidora, starty ser, posypać ziołami prowansalskimi.

Zapiekać pod przykrywką 10-12 minut na małym 'ogniu'.

Spaghetti z cukinią, dynią i tofu

Proszę mnie nie hejtować za pszenny makaron, na taki miałam ochotę i taki ugotowałam. Można dać dowolny

Makaron spaghetti - 60 gCukinia - 75 gDynia - 25 gCebula - 15 g Mieszanka warzywna Mexico od Bonduelle - 55 gTofu naturalne - 55 gPassata pomidorowa - 100 gCzerwona pasta curry - 10 gOlej rzepakowy - 3 ml Parmezan - 5 g Ulubione przyprawyMakaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam olej i przysmażyłam cebulę. Następnie dodałam tofu i smażyłam do zarumienienia. Wrzuciłam do tego pokrojoną wcześniej cukinię i dynię oraz mieszankę warzywną Bonduelle. Kiedy warzywa zmiękły dodałam passatę i łyżeczkę pasty curry. Doprawiłam wszystko bazylią i oregano.Makaron przełożyłam do miski i polałam powstałym sosem, a na koniec posypałam wszystko parmezanem. Uwaga! Porcja wychodzi ogromna, a całość to tylko 435 kcal, 19,24 g białka, 11,29 g tłuszczu i 61,16 g węglowodanów.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.