Temat: Co przygotować na przekąski?

Organizuję wieczór filmowy dla znajomych, a że mam 2 lewe ręce do gotowania bez przepisów, to proszę was o jakieś pomysły, przepisy, linki do tego co mogę dać na stół. Coś mięsnego najlepiej, ale nie jakieś trudne rzeczy, ale też nie jakieś mega łatwe... kurcze help

Ja bardzo lubię ślimaki z ciasta francuskiego - bierzesz ciasto, na to ketchup i dodatki, jakie lubisz - ja zazwyczaj daję oregano, szynkę i ser. następnie zawijasz z tego roladę i kroisz ją na mniejsze części. Pieczesz w piekarniku aż nie będą rumiane. Myślę, że 200 stopni na jakieś 15 minut będzie okej, niemniej jednak polecam po prostu obserwować piekarnik. Mega pyszne i nie takie trudne do zrobienia. Polecam :)

Pasek wagi

Moi goście lubią coś takiego: http://skonka-gotuje.blogspot.com/2012/12/frankfurterki-w-ciescie-francuskim.html?m=1

illianna napisał(a):

Ja bardzo lubię ślimaki z ciasta francuskiego - bierzesz ciasto, na to ketchup i dodatki, jakie lubisz - ja zazwyczaj daję oregano, szynkę i ser. następnie zawijasz z tego roladę i kroisz ją na mniejsze części. Pieczesz w piekarniku aż nie będą rumiane. Myślę, że 200 stopni na jakieś 15 minut będzie okej, niemniej jednak polecam po prostu obserwować piekarnik. Mega pyszne i nie takie trudne do zrobienia. Polecam :)

To ja robię coś podobnego, ale bez pieczenia i zawsze schodzi pierwsze. Kupujesz placki tortilla (w każdej biedrze i lidlu). Smaruję keczupem wymieszanym z majonezem, na to w zależnosci co mam - szynka, ser zółty, jakaś sałata, ogórek kiszony, papryka czerwona, zawijam rulon i do lodówki na 30 minut. Potem kroję co jakieś 1-2 cm i na stół. Takie rollsy są ekstra i dla mnie jako gospodyni, maja przewagę nad czymś co trzeba piec, bo robię wcześniej i wykładam jak przyjdą goście i nie muszę latać do piekarnika jak już wszyscy są :) Choć jeśli chce się coś na ciepło, to na pewno poszłabym w takie coś, bo takie ślimaczki z ciasta francuskiego szybko się pieką :)

Pasek wagi

Może takie małe klopsiki smażone/pieczone z wbitą wykałaczką a do nich sosy do maczania np. czosnkowy, keczupowy, musztardowy. Może to być zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pasek wagi

Ślimaki z ciasta francuskiego są ok, ja z tych szybkich rzeczy zawsze kładę deskę sery, grzanki, sałatka jaka typu grecka, miseczki z np. tymi gotowymi papryczkami z serkiem, oliwki. Nachosy z salsą i pieczone ziemniaczki i sporo tego jest a bardzo szybko i łatwo:)

Ta tarta jest super- ja ją robię bez kiełbasy i jest przepyszna i też łatwa bardzo https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-z-kielbaska-wiejska-karmelizowana-cebula-i-grzybami

Popcorn zrób :?

1 nozki i skrzydalka kurczaka na kilak godz przed pieczeniem nacieram/smaruje sosem (keczup, dzem morelowy, chilli, pieprz cayenne, pieprz czarny i sol) i pieke tak zeby skorka byla chrupiaca. Mozesz robic rozne warianty dodajac soku z cytryny wtedy sos bedzie slodko kwasno ostry lub ulubionych ziol zamiast chili.

Tu jest podobny przepis https://www.doradcasmaku.pl/przepis-skrzydelka-miodowo-ketchupowe--349846

2 bekon/wedzonka drobno pokrojona podsmazam/podduszam z porem pokrojonym w cienkie talarki (pora duzo wiecje niz wedzonki), sol, pieprz, smietana kwasna do smaku, jak lubisz mozesz dodac ziol typu oregano lub bazylia i taki gesty (por sie skurczy i odparuje czesc wody wiec powinno byc taka gesta papka) farsz wykladam (i rownomiernie rozprowadzam) na rozwalkowane (na grubosc ok 1cm lub ciut mniej) ciasto drozdzowe typu do pizzy lub pasztecikow, zwijam w rulon, kroje rulon na plastry grubosci ok 3cm i ukladam na blache slimakiem do gory, smaruje roztrzepanym zoltkiem i pieke w 170C az sie lekko zaczna zlocic Mozesz tez posypac je lekko parmezanem

tortilla zwinięta i pokrojona - a w środku można włożyć tysiąc różnych rzeczy

Pasek wagi

U mnie ostatnio hitem były mini calzone - male pierozki z ciasta drozdzowego z roznym nadzieniem, a do tego sosy

Fajnie tez schodza bruschetty, deska serow, mini szaszlyki + tzatzyki, warzywa albo krewetki w tempurze, mini pizzerinki, parowki w ciescie francuskim. No i fajnie postawic na stole jakas salatke, np. Cezar albo jakas warzywna z dodatkiem owoców :) sushi tez sie robi dosyc latwo a jest efektowne

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.