Temat: Chleb na drożdżach

chciałabym spróbować upiec swój pierwszy chleb, możecie podzielić się swoimi przepisami? Chodzi mi o jak najprostszy chleb na drożdżach, w keksowce, im mniej udziwnień, tym lepiej (nie mam np miksera z hakiem). Bardzo chętnie przyjmę tez przepisy na chleby z maki pszennej pełnoziarnistej :) 

sprobuj wyprowadzic swoj wlasny zakwas mnustwo filmikow na yt. Taki chleb na zakwasie jest o wiele smaczniejszy.

pol kostki drozdzy 

2 lyzki cukru

i litr cieplej wody

1kg maki (0.5 pszennej i 0.5 zytniej)

piec w 180 stopniach przez 1h

1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ), 

50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40 g dłużej rośnie ale nie czuć drożdzy ), 

1 łyżka czubata soli, 

3-4 łyżki oliwy, 

łyżeczka tymianku, 

1-2 szczypty kminku, 

1 szklanka otrąb pszennych, 

1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania ) 

tu następuje pewna dowolność. Ja robię tak: 

1/2 szklanki siemienia lnianego, 

1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego, 

1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej. 

Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki). 

Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 100C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta). 

Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem. 

Pieczemy w temperaturze 200C ok. 50min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki.

2 keksówki i zawsze sie udaje bez wyrabiania :)

Pasek wagi

Poszukaj na yt  Kulinarne przygody -  chleb z gara na maslance. Pszenno - żytni pieczony w naczyniu żaroodpornym.

30g swiezych drozdzy rozpuscic w 500ml cieplej wody razem z łyżką cukru, 3/4 łyżki soli i 2 lyzkami oleju. 

I to wlac do misy z 500g maki pszennej typ 550  (mozna dodac ziarna np slonecznik, pestki dyni, siemię lniane). Wymieszac lyzka, konsystencja bedzie taka bardzo lepka do płynnej. Wlac to do wysmarowanej i obsypanej bulka tarta keksowki. 

Piec 1h15min w 180 st C (bezwzglednie trzymac sie tego czasu). Powinno dojsc :) ale mozna sprawdzić patyczkiem jeszcze.

Nie mal latwiejszego przepisu niz ten: http://przepisnachleb.pl/chleb-bez-zagniatania/

Chleb sie sam robi. Pieke w keksowce, robie z folii aluminiowej taka przykrywke odstajaca, po pol godzinie zdejmuje i koncze pieczenie bez. Zawsze wychodzi. Robie pol na pol z maki pszennej i orkiszowej. Mieszam po poludniu czy wieczorem, a rano moge nastawic do pieczenia. 

Czasami dodam jakies ziarna, ziemie lniane. Nawet po wyrosnieciu nie zagniatam, nie formuje kuli, po prostu przelewam do foremki wylozonej papierem do pieczenia, przykrywam folia i do nagrzanego piekarnieka, 230 stopni. Piecze sie okolo 60 minut. 

Powodzienia!

Zapraszam do mojego pamietnika, dzis dodalam wpis z pierwszym chlebem jaki upieklam w zyciu. Bardzo prosty przepis, chlebek wyszedl naprawde dobry

Pasek wagi

1 kg mąki krupczatki, 1 litr ciepłej wody, 5dag drożdzy (pół kostki babuni); łyżka soli, 4 łyżki cukru, po 3 łyżki: siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika i 1,5 łyżki ziół prowansalskich. 

Wsypujesz mąkę do miski, dolewasz 3,5 szklanki wody, a w 1/2szklanki rozdrabiasz drożdże, dodajesz resztę składników. Mieszasz wszystko łyżką i odstawiasz na 30min. pod ściereczką, potem znowu mieszasz, odstawiasz i po 5-10 minutach przekładasz do 2 keksówek (wysmarowanych tłuszczem). Piecz w ok. 160 stopniach z termoobiegiem przez ok 1,5h. Mój dziś piekł się 1h 20min i trochę się przyjarał.

Pasek wagi

Super prosty przepis z profilu fit przepisy od baletnicy na Instagramie (bardzo polecam profil!): 175g mąki pszennej, 175g mąki żytniej, 250 g wody, 8g drożdży instant (można zamienić na świeże). Wyrobić, do wyrośnięcia na 2h, piec góra dół 30 min i 5 minut bez foremki żeby przypiec skórkę

A ja polecam chleb z garnka:) ciasto wystarczy wymieszać wieczorem, rano odstawić do wyrośnięcia i piec:) Zwykły pszenny chleb z chrupiącą skórką. Przepis z kwestiasmaku.pl

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.