- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 kwietnia 2020, 15:14
chciałabym spróbować upiec swój pierwszy chleb, możecie podzielić się swoimi przepisami? Chodzi mi o jak najprostszy chleb na drożdżach, w keksowce, im mniej udziwnień, tym lepiej (nie mam np miksera z hakiem). Bardzo chętnie przyjmę tez przepisy na chleby z maki pszennej pełnoziarnistej :)
4 kwietnia 2020, 15:37
sprobuj wyprowadzic swoj wlasny zakwas mnustwo filmikow na yt. Taki chleb na zakwasie jest o wiele smaczniejszy.
pol kostki drozdzy
2 lyzki cukru
i litr cieplej wody
1kg maki (0.5 pszennej i 0.5 zytniej)
piec w 180 stopniach przez 1h
4 kwietnia 2020, 17:29
1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ),
50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40 g dłużej rośnie ale nie czuć drożdzy ),
1 łyżka czubata soli,
3-4 łyżki oliwy,
łyżeczka tymianku,
1-2 szczypty kminku,
1 szklanka otrąb pszennych,
1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania )
tu następuje pewna dowolność. Ja robię tak:
1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.
Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki).
Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 100C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta).
Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem.
Pieczemy w temperaturze 200C ok. 50min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki.
2 keksówki i zawsze sie udaje bez wyrabiania :)
4 kwietnia 2020, 17:41
Poszukaj na yt Kulinarne przygody - chleb z gara na maslance. Pszenno - żytni pieczony w naczyniu żaroodpornym.
4 kwietnia 2020, 18:31
30g swiezych drozdzy rozpuscic w 500ml cieplej wody razem z łyżką cukru, 3/4 łyżki soli i 2 lyzkami oleju.
I to wlac do misy z 500g maki pszennej typ 550 (mozna dodac ziarna np slonecznik, pestki dyni, siemię lniane). Wymieszac lyzka, konsystencja bedzie taka bardzo lepka do płynnej. Wlac to do wysmarowanej i obsypanej bulka tarta keksowki.
Piec 1h15min w 180 st C (bezwzglednie trzymac sie tego czasu). Powinno dojsc :) ale mozna sprawdzić patyczkiem jeszcze.
4 kwietnia 2020, 19:35
Nie mal latwiejszego przepisu niz ten: http://przepisnachleb.pl/chleb-bez-zagniatania/
Chleb sie sam robi. Pieke w keksowce, robie z folii aluminiowej taka przykrywke odstajaca, po pol godzinie zdejmuje i koncze pieczenie bez. Zawsze wychodzi. Robie pol na pol z maki pszennej i orkiszowej. Mieszam po poludniu czy wieczorem, a rano moge nastawic do pieczenia.
Czasami dodam jakies ziarna, ziemie lniane. Nawet po wyrosnieciu nie zagniatam, nie formuje kuli, po prostu przelewam do foremki wylozonej papierem do pieczenia, przykrywam folia i do nagrzanego piekarnieka, 230 stopni. Piecze sie okolo 60 minut.
Powodzienia!
4 kwietnia 2020, 21:05
Zapraszam do mojego pamietnika, dzis dodalam wpis z pierwszym chlebem jaki upieklam w zyciu. Bardzo prosty przepis, chlebek wyszedl naprawde dobry
Edytowany przez Angelofdeath 4 kwietnia 2020, 21:06
4 kwietnia 2020, 22:10
1 kg mąki krupczatki, 1 litr ciepłej wody, 5dag drożdzy (pół kostki babuni); łyżka soli, 4 łyżki cukru, po 3 łyżki: siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika i 1,5 łyżki ziół prowansalskich.
Wsypujesz mąkę do miski, dolewasz 3,5 szklanki wody, a w 1/2szklanki rozdrabiasz drożdże, dodajesz resztę składników. Mieszasz wszystko łyżką i odstawiasz na 30min. pod ściereczką, potem znowu mieszasz, odstawiasz i po 5-10 minutach przekładasz do 2 keksówek (wysmarowanych tłuszczem). Piecz w ok. 160 stopniach z termoobiegiem przez ok 1,5h. Mój dziś piekł się 1h 20min i trochę się przyjarał.
Edytowany przez panna-anna 4 kwietnia 2020, 22:30
4 kwietnia 2020, 23:17
Super prosty przepis z profilu fit przepisy od baletnicy na Instagramie (bardzo polecam profil!): 175g mąki pszennej, 175g mąki żytniej, 250 g wody, 8g drożdży instant (można zamienić na świeże). Wyrobić, do wyrośnięcia na 2h, piec góra dół 30 min i 5 minut bez foremki żeby przypiec skórkę