- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 lutego 2020, 11:44
Hej ;) Co zrobiłam nie tak podczas pieczenia muffinek ? Na zdjęciu ślady po pęcherzach powietrza w środku i na zewnątrz muffinki. Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
Edytowany przez Użytkownik4024035 10 lutego 2020, 11:45
10 lutego 2020, 12:04
Ja myślałam, ze stare pieczarki. Przepraszam, ale nie mogę przestać się śmiać w sensie nie złośliwie, jakoś tak mnie rozbawił wygląd tych pieczarek, teraz będę mieć dobry humor na cały dzień :)
10 lutego 2020, 12:08
A dawałaś sodę? Bo jeżeli tak to na moje oko albo jej było za dużo, albo ciasto za długo odstało przed włożeniem do piekarnika. Jeżeli to nie wina sody to nie mam pomysłu.
10 lutego 2020, 12:10
Za szybko urosły w piekarniku (za duża temperatura), za dużo proszku do pieczenia, ciasto nabrało powietrza podczas mieszania. Na smak to chyba nie wpływa, posyp je czymś lub polukruj i nie będzie widać.
10 lutego 2020, 12:18
jeszcze nigdy moje muffiny nie wyglądały jak ziemniaki za dużo proszku do pieczenia albo sody ?
10 lutego 2020, 12:24
Lub za słabe wyrobienie ciasta, akurat muffinek nie robię/nie lubie, ale generalnie w innych ciastach duże bąble/dziury powietrzne wskazują na bardzo słabe, krótkie i niedokładnie wyrobienie go-zwł. widoczne przy ciastach drożdżowych, ale i innych szybko rosnących.
10 lutego 2020, 12:34
A czym wyrabiałaś ciasto? Muffinki miesza się łyżką/widelcem tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie ciasta lub użycie miksera może sprawić, że nie wyrosną lub wyrosną za bardzo i opadną.
10 lutego 2020, 12:37
Lub za słabe wyrobienie ciasta, akurat muffinek nie robię/nie lubie, ale generalnie w innych ciastach duże bąble/dziury powietrzne wskazują na bardzo słabe, krótkie i niedokładnie wyrobienie go-zwł. widoczne przy ciastach drożdżowych, ale i innych szybko rosnących.
Wręcz przeciwnie - ciasta na muffinki w ogóle się nie wyrabia, tylko łączy szybko mokre składniki z suchymi i do piekarnika. Im dłużej się ciasto miesza tym więcej powietrza nabiera, tak jak to na zdjęciu.
10 lutego 2020, 12:44
Lub za słabe wyrobienie ciasta, akurat muffinek nie robię/nie lubie, ale generalnie w innych ciastach duże bąble/dziury powietrzne wskazują na bardzo słabe, krótkie i niedokładnie wyrobienie go-zwł. widoczne przy ciastach drożdżowych, ale i innych szybko rosnących.
Akurat muffinek nie należy długo wyrabiać. Suche i mokre składniki najlepiej ręcznie łyżką przemieszać tylko do czasu ich połączenia. Może tu tkwi błąd.
Edytowany przez 10 lutego 2020, 12:44