Temat: szybkie ciastka, bez lodówki

Dziewczyny, 

która zna szybki przepis na ciastka, które robi sie migiem i nie trzeba trzymać ciasta w lodówce przez jakis czas. 

Chcę wymieszać ciasto, wrzucić ciastka na blaszkę i piec od razu. Ktoś coś?

Pasek wagi

To nie dawaj kruchego do lodówki tylko na 15minut do zamrażalnika owinięte w alufolię, a potem zetrzyj na tarce :) Placków które tylko wyrabia się mikserem i wrzuca w blaszkę jest multum bo to najpopularniejsze szybkie ciasta..Mam ich całą masę w repertuarze "dla męża do kawy" ;) Proszę cię uprzejmie

 1/.szklanki mąki pszennej i 1/2.szkl ziemniaczanej,4 jaja,1/2szkl majonezu,1szkl cukru pudru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,olejek cytrynowy-żółtka utrzec z cukrem,dodać majonez, potem mąki z proszkiem, aromat, piane z białek,piec 60min (170-180C)

2. 250g margaryny,250g cukru,4 jajka,180g mąki pszennej i tyle samo ziemniaczanej,skórka starta z 2 cytryn,sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(ale nie jest niezbedna! jeśli dobrze zmiksujesz),ucierasz cukier z jajami,potem margaryna,mąka z proszkiem,sok i skórka, do piekarnika na ok 40min. /180C

3. 2szkl mąki,3 jaja,szkl cukru,szkl śmietany 18%, 2 płaskie łyżeczki proszku do piecz, łyzka masła, bakalie.ucieranie taka sama kolejność jak wyżej, piec ok 30min w dość mocno nagrzanym piekarniku(startuję z 200, potem zmniejszam) 

4.takie bardziej puchate- 2szkl mąki ziemniaczanej,6 łyżek mąki pszennej,6jajek,2szkl cukru,kostka margaryny, 2 łyżki octu,6 łyżek oleju,2 łyżeczki proszku d/piecz, aromat waniliowy, ucierasz margaryna z cukrem, dodajesz jajka,potem mąki, na końcu olej ocet aromat, pieczesz  ok 40 min w 180C

5.chcesz ciemniejsze- 2szkl maki, 3 jaja, pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,szklanka cukru,szklanka mleka, pół szkl oleju,cukier waniliowy, łyżeczka sody, lyżeczka cynamonu i łyżeczka kakao. wszystko zmiksować dobrze, piec ok 40min...

ekspresowy piernik na oleju, albo wszelkie ciasta ucierane
Pasek wagi

Piernik pomidorowy z jadlonomi-super szybki i tani:)

Autorce chodzi o ciastka, nie ciasta. 

Wszelkie kruche ciastka lepiej wyrobić mikserem, bo wtedy nie rozpuści się masło od ciepła rąk - i wtedy schładzanie nie jest konieczne.

Tak! Na kursie kuchni włoskiej robiliśmy taki placek. Mieszasz tylko mąkę kasztanową z wodą i wrzucasz od razu na pokrytą oliwą z oliwek blachę. Bez dodatku jajek, cukru itd. Można dodać jakieś orzechy, daktyle czy co kto lubi jak się chce.

Pasek wagi

DoktorFiga napisał(a):

Autorce chodzi o ciastka, nie ciasta. Wszelkie kruche ciastka lepiej wyrobić mikserem, bo wtedy nie rozpuści się masło od ciepła rąk - i wtedy schładzanie nie jest konieczne.

Dziękuję za ten szczegół;)  też zawsze robię mikserem moje ulubione. Będę miała pomocników, a z dziećmi zawsze schodzi sondaży dłużej. Ewentualnie ja zrobię, oni tylko przyklepia wzorek. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.