Temat: Odmienna kuchnia

Dziewczyny, poszukuję jakiś odmiennych smaków w kuchni.

Czegoś z kuchni azjatyckiej... indyjskiej...

Sama nie wiem. Jakiegoś przełamania smaków....

Czy macie jakieś pomysły, jak się za to zabrać? Jakie dania takie nie-codzienne są dobre na początek, proste? Jakich przypraw używać? 

Mam wrażenie,  że wszystko u mnie zawsze smakuje tak samo, choć szuflada od przypraw się ugina i dodaję ich naprawdę dużo...

Chciałabym zrobić jakieś warzywa o orientalnym smaku, albo jakiś ryż czy makaron...

Macie jakieś pomysły? 

sajgonki, ryz z curry i piersia z kurczaka, mieszanka warzyw chinskich, duzooo przypraw, sos sojowy, piers z kury :)

ok, mieszanka chińska i jakie przyprawy? 

Uzywam takich przypraw jak chilli, kurkuma, trawa cytrynowa (w proszku lub swieza), mieszanka masala, kolendra, pasta curry zielona i czerwona, sos sojowy. Uwielbiam dania z mlekiem kokosowy, kielamii, tofu, ryzem/makaronem i wszystkimi mozliwymi warzywami  (cukinia, papryka, marchewka, baklazan, bambus, imbir, czerwona cebula, kalafior, brokuly, pieczarki). Zupy tez wychodza super gotowane na swiezej trawie cytrynowej z mlekiem kokosowym, pasta curry i do tego pokrojona w paski marchewka, troche innych warzyw, tofu i pieczarki. Albo sos zrobiony z soczewicy czerwonej... pomyslow jest pelno, na pewno znajdziesz cos na youtube. Polecam szukac przepisow po angielsku od hindusow ;)

Dla mnie taka kuchnia to juz codziennosc bo po 1. nie lubie miesa i po 2. zawsze mi sie nudzily takie typowe dania jak ziemniaki+salatka+mieso (lub zamiennik miesa). Nuuuuda!

Aha i takie dania jak ryz z sosem z curry i mleko kokosowe i wszystkimi mozliwymi warzywami pasuje tez super do tego dynia lub bataty - upieczone i pokrojone w kostke, dodane do sosu

Pasek wagi

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprz...

Polecam. Mimo zerowych umiejętności z robieniem polędwiczki wyszła bardzo miekka, a całe danie naprawdę smaczne i takie inne ;) a też miałam problem z tymi samymi smakami. No i nie ma jakichś dziwacznych składników. Jedyna inność to tak naprawdę sos sojowy no i dla mnie też imbir którego nie używam normalnie 

Kurkuma, curry, cynamon, imbir, kardamon, zatar, kumin, garam masalą, czubryca żółta, zielona, czerwona, gałka muszkatołowa.

Powiem tak. Za dużo przypraw może zepsuć cały efekt. Warto dobierać pojedyncze i zestawiać z umiarem. Odradzam gotowe mieszanki poza tymi co wymieniłam  typu curry czy garam masala. Poza tym podczas gotowania warto przesmażać ( uwaga łatwo się palą) przyprawy na tłuszczu wydobywając ich aromat zanim doda się resztę np.warzywa czy mięso.

Przykładowy przepis

Owsianka ajurwedyjska

W garnku rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju kokosowego, dodać cynamon, kardamon, kurkumę przemieszać, dodać startą na wiorki marchew, 1 łyżkę ziaren słonecznika, 1 łyżkę migdałów, 4 łyżki płatków owsianych. Mieszać prażyć 2-3 minuty. Zalać wrzątkiem ( można gorącym mlekiem roślinnym) tak aby przykryć płatki. Mieszać gotować chwilę na malutkim ogniu. Wyłączyć przykryć do napęcznienia.

Pasek wagi

Kup "Jadłonomię" :)

Pasek wagi

Dziękuję dziewczyny!

Patent z podsmażaniem przypraw znam, rzeczywiście to dużo zmienia.

Butter chicken polecam :) albo tikka masala z kuchni indyjskiej:)

albo może coś z kuchni brytyjskiej na początek : Kurczak Generała Tso ( fajne danie brytyjskie inspirowane własnie Azją - fajne że się przekonać czy się lubi takie smaki)

Ja np. uwielbiam kuchnię azjatycką, wszelakiego rodzaju "chińczyki", sajgonki ale curry na mleko kokosowym jest dla mnie nie do przejścia, także trzeba próbować :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.