Temat: Jakie ciasto?

Cześć, 

Po odpowiedziach pod ostatnim postem uznałam, że zrobię ciasto na tą 1 wizytę z rodzicami faceta. Miałam już zaplanowane że zrobię moje popisowe które mi dobrze wychodzi i jest pyszne gdy nagle się dowiaduję że mama faceta nie lubi wiórek kokosowych a tam jest tego sporo bo to ciasto Bounty... Nie mam jakoś super smykałki do pieczenia ciast więc polecacie jakieś fajne, dość łatwe i które na pewno wyjdzie? Proszę o przepisy, najlepiej ze zdjęciami żeby było mi łatwiej, szukałam w necie ale coś mi nic nie przypada do gustu. 

 Ciasto będę musiała przewieźć w aucie około 4h (jest klima) 

Od razu mówię, chce sama zrobić zamiast kupić gotowca. 

mi najlepiej wychodzi szarlotka z małą zawartością cukru, tort z truskawkami, karpatka i babeczki marchewkowe (w wersji kakaowej lub zwykłej). Jak Ci coś podpasowuje to pisz, to dam przepis, bo wszystkich mi się nie chce spisywac :D

Wszystkie są łatwe i szybkie, tylko torcik bardziej pracochłonny, no i nie wiem jak zniesie 4h podróż ;)

Pasek wagi

Karolka_83 napisał(a):

mi najlepiej wychodzi szarlotka z małą zawartością cukru, tort z truskawkami, karpatka i babeczki marchewkowe (w wersji kakaowej lub zwykłej). Jak Ci coś podpasowuje to pisz, to dam przepis, bo wszystkich mi się nie chce spisywac :DWszystkie są łatwe i szybkie, tylko torcik bardziej pracochłonny, no i nie wiem jak zniesie 4h podróż ;)

Poproszę na szarlotke :-)

Szarlotka zawsze się sprawdzi:p 

Szarlotka:

-5-6 jabłek słodkich (ja używam jonagold lub championy. Żadne szare renety, które są kwaśne i trzeba je dosładzać :) )

-330 g mąki

-2 (w porywach do 3) płaskie łyżki cukru pudru

-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 jajko

-3 łyżki śmietany 18%

-165 g masła

Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w bylejaką kostkę i gotujemy w garnku aż będą miękkie (ja zazwyczaj daję dżem robiony przez siebie, bo też go tak własnie robię i pakuję do słoiczków, więc w sumie tą część mam z głowy)

Resztę składników mieszasz malakserem jeśli masz lub ręcznie, wyrabiasz ciasto i dajesz do lodówki na okolo 30 minut. 

Około 2/3 ciasta rozkładasz na blaszce wysmarowanej masłem (ja robię w takiej tortownicy o średnicy około 23/24 cm) i rozkładam tak, żeby ciasto nachodziło trochę na brzegi (w sensie te pionowe ścianki). Na to dajesz te jabłka i na to resztę ciasta. Czasem rozwałkowuję kółko i przykrywam a czasem tak sobie urywam po kawałku ciasta i rzucam na jabłka żeby je przykryło. To ciasto, które było na sciankach lekko zaginam w stronę jabłek (robię tak, żeby mi sok od jabłek nie wypływał między ciasto a formę.

Piekę około 40-45 minut w 180 stopniach. Zalezy od piekarnika, wiec pod koniec musisz już kontrolować. Ma być ładnie przyrumienione.

U nas wszystkim w rodzinie smakuje, bo nie jest takie mega słodkie jak większość, ale jabłka dają słodycz :) Ciasto wychodzi fajne, kruche a przez to, że nie ma morza cukru, można sobie pozwolić nawet na diecie :]

Moja znajoma korzysta z tego przepisu też i czasem miesza jabłka z rodzynkami i płatkami migdałów - jak ktoś lubi na wypasie ;)

Pasek wagi

kruche z owocami pod beza i kruszonka, uwielbiane pod niebiosa przez wszystkich 

2 szkl maki , 250g masła, 6 lyzek cukru pudru, lyzeczka proszku do pieczenia, 4 zoltka - zagniatasz i do lodowki na minimum godzine 

Beza - 4 białka ubijasz na sztywno ze szczypta soli, z 3/4 szkl cukru drobnego i 2 lyzeczkami maki ziemniaczanej 

Ciastem wylepiam wysmarowana i przykryta papierem blaszke (czesc zostawiam na kruszonke), nakluwam widelcem, na to ida owoce, nawet mrozone mogą byc (bez potrzeby rozmrazania :D), na to piana z bialek i na to kruszonka. 

180st C na ok 40-50 min

przepisów na necie jest cała masa :) najlepiej poszukaj czegoś co będziesz umiała zrobić. Ja osobiście kocham brownie albo tartę z truskawkami

Coś nie kremowego, raczej prostego jak drożdżowe z owocami,  kruche z owocami albo sernik.

Pasek wagi

roogirl napisał(a):

Coś nie kremowego, raczej prostego jak drożdżowe z owocami,  kruche z owocami albo sernik.

Dlaczego nie kremowego? Akauat wszystkie jakie mi się podobają to kremowe :-)

Robiłam ostatnio na festyn ciasto, które okazało się mega pyszne i pięknie wyglądało. Zresztą zeszło w MIG :D
Robiłam z przepisu https://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka (autorka bloga nigdy mnie nie zawiodła). 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.