Temat: śledź

Wczoraj kupiłam platy sledziowe. Ok 18 zostawiłam je do namoczenia wylałam 2 razy wodę i zasnełam. Dziś rano nie miałam czasu zrobić śledzi bo zaspałam, czy te płaty po 16 będa jeszcze się nadawały z tej wody do przygtowania czy lepiej je wyrzucić?

A czemu nie? Ja odmaczam przez noc z nadmiaru soli 

ale to będzie 24h w wodzie boje się  ze się popsuły ;p

Popsuć się , mało prawdopodobnie . Po prostu będziesz jadła "coś" , ale nie poczujesz w nim śledzia , bo będzie aż za bardzo wymoczony . 

pyzia1980 napisał(a):

Popsuć się , mało prawdopodobnie . Po prostu będziesz jadła "coś" , ale nie poczujesz w nim śledzia , bo będzie aż za bardzo wymoczony . 
Filety typu Matjas mają tak duża zawartość soli że nawet po odmoczeniu nie tracą smaku. U mnie jak robię sałatkę bez tego się nie obejdzie - sól tak jak cukier trzeba ograniczać,  a poza tym zbyt słone nie smakują ochydnie że aż usta wykrzywja.

zrobiłam były pyszne ;D dzięki za rady

Śledzie to dosc odporne mieso, nie ma sie co bac

Śledzika bardzo trudno popsuc.. Myślę, ze na spokojnie powinnien wystrzymać  :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.