- Dołączył: 2014-06-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1492
3 stycznia 2019, 11:24
Wczoraj kupiłam platy sledziowe. Ok 18 zostawiłam je do namoczenia wylałam 2 razy wodę i zasnełam. Dziś rano nie miałam czasu zrobić śledzi bo zaspałam, czy te płaty po 16 będa jeszcze się nadawały z tej wody do przygtowania czy lepiej je wyrzucić?
- Dołączył: 2013-05-02
- Miasto: krosno
- Liczba postów: 3187
3 stycznia 2019, 12:12
A czemu nie? Ja odmaczam przez noc z nadmiaru soli
- Dołączył: 2014-06-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1492
3 stycznia 2019, 13:01
ale to będzie 24h w wodzie boje się ze się popsuły ;p
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
3 stycznia 2019, 14:13
Popsuć się , mało prawdopodobnie . Po prostu będziesz jadła "coś" , ale nie poczujesz w nim śledzia , bo będzie aż za bardzo wymoczony .
- Dołączył: 2013-05-02
- Miasto: krosno
- Liczba postów: 3187
4 stycznia 2019, 23:05
pyzia1980 napisał(a):
Popsuć się , mało prawdopodobnie . Po prostu będziesz jadła "coś" , ale nie poczujesz w nim śledzia , bo będzie aż za bardzo wymoczony .
Filety typu Matjas mają tak duża zawartość soli że nawet po odmoczeniu nie tracą smaku. U mnie jak robię sałatkę bez tego się nie obejdzie - sól tak jak cukier trzeba ograniczać, a poza tym zbyt słone nie smakują ochydnie że aż usta wykrzywja.
- Dołączył: 2014-06-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1492
7 stycznia 2019, 07:08
zrobiłam były pyszne ;D dzięki za rady
- Dołączył: 2019-03-04
- Miasto: warszawa
- Liczba postów: 38
7 marca 2019, 10:41
Śledzie to dosc odporne mieso, nie ma sie co bac
- Dołączył: 2019-03-22
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 17
22 marca 2019, 15:05
Śledzika bardzo trudno popsuc.. Myślę, ze na spokojnie powinnien wystrzymać :)