Temat: Masło czy margaryna

Hej :) Może moje pytanie wyda się śmieszne, ale jestem totalną nogą jeśli chodzi o wypieki, dlatego też pytam. Czasami w przepisach na ciasta pojawia się masło lub margaryna, a czasami tylko masło. Zastanawiam się czy zawsze można stosować je zamiennie, czy są takie wypieki do których potrzebne jest wyłącznie masło. Nie mam tu na myśli walorów smakowych a formę/konsystencję. 

Jeśli chodzi tylko o to, to nie ma różnicy w formie ani konsystencji, można używać naprzemiennie. 

Można naprzemiennie, ale do niektórych ciast lepiej dać twardą margarynę jak np kasia, bo inne są miękksze i wtedy ciasto wychodzi innej konsystencji.

margaryna ma ohydny posmak, ja wyczuwam na kilometr. daje tylko maslo.

Pasek wagi

kruche ciasto lepiej masło

Nawet kosztem konsystencji czy czego tam jeszcze - zawsze masło. Margaryna to trucizna. 

tylko masło :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.