- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 czerwca 2011, 12:31
Dziewczyny macie jakies pomysły co mozna jeść majac alergię na:
nabiał
pomidory
przenice
wieprzowine i cielęcine
3 czerwca 2011, 12:39
3 czerwca 2011, 12:40
3 czerwca 2011, 13:02
Juless - no własnie gdzies czytałam zeby unikac soji - nie wiem tylko czy to prawda
Klikierina - aleś ty bystra - lepiej sie schowaj bo masz głupie odpowiedzi na powazne pytania. A swoje rady wsac sobie w dupe
3 czerwca 2011, 13:33
> Julles- a brązowy ryz nie zawiera pszenicy??
Że co? Ryż to ryż, pszenica to pszenica.
Możesz jeść ryż, wiekszość kasz (z wyjątkiem kaszy manny i kuskus), drób i wołowinę. Czy uczulenie na nabiał obejmuje też jajka?
3 czerwca 2011, 13:42
Edytowany przez maharet1092 3 czerwca 2011, 13:42
3 czerwca 2011, 13:57
To szkoda, jajka są fajne ;) Wołowina, drób i ryby (lub inne owoce morza, jeśli cena nie jest problemem) dają jednak szerokie pole manewru, więc tu się nie martw.
Też mam alergię na pszenicę, a właściwie to na gluten (gluten występuje w pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu - w badaniach wykryto tylko alergię na pszenicę ale zauważyłam, że na te pozostałe zboża też powodują reakcję alergiczną, choć znacznie slabszą niż pszenica). Pierwsze tygodnie po zdiagnozowaniu alergii są dziwne, bo trzeba zmienić nawyki zywieniowe i zakupowe, ale szybko można się przyzwyczaić i staje się to normalne.