Temat: Panny Młode 2017/2018

Zapraszamy wszystkie Panny Młode które planują ślub w 2017/2018

Chciałabym żebyśmy tutaj wymieniały się radami dotyczącymi przygotowań :))




Blama napisał(a):

oo ja też 2014... 14.06.2014 :)))


Witamy :)

Grangu napisał(a):

To się przenoszę na pomorze :)  Ja z małopolski jestem i u nas na wyhodne dostaje się ciasto a czasem i wódkę ale z ta vódką to chyba za duże koszta :)

Też jestem z małopolski i nie wyobrażam sobie wesela bez ciasta na stołach. Rozumiem, że gdzieś obdarowywanie gości ciastem na odchodne może nie funkcjonować ale żeby kombinować, że jak deser i tort to ciasto już nie? Myślę, że przy całych kosztach wesela to już nie byłby nie wiadomo jaki wydatek.
Menu też wydaje mi się takie niespotykane, kurczę, jednak co region to inne wesela, a myślałam, że w tej kwestii to w Polsce wszędzie tak samo :)
Dziewczyny ja też!! Ślubuję 2 sierpnia 2014:)

lagunazielona napisał(a):

Menu też wydaje mi się takie niespotykane, kurczę, jednak co region to inne wesela, a myślałam, że w tej kwestii to w Polsce wszędzie tak samo :)


a co w nim niespotykanego mogę wiedzieć :)? 
Jak dla mnie to trochę pomieszanie z poplątaniem. Niby robimy tradycyjnie z bigosem, świniakiem i schabowym ale do tego jakieś panierowane pieczarki, sałatki z oliwkami. Na pewno zdziwiło mnie podejście do ciast i bigos na drugie danie też, bo w moim regionie bigos wchodzi na stoły zwykle jako danie rezerwowe dla wytrwałych koło 4 rano, ewentualnie w poprawiny. Zdziwiłam się, że jest już na drugim miejscu.
Jeśli chodzi o te ciasta, to faktycznie jeśli mamy i babcie uznają ze to konieczne to beda gdzies tam ustawione na paterze, przy kawie i herbacie - nie na stołach raczej . Ale wydaje mi się ze jak obiad jest z deserem to juz ciasto jest zbędne. Na takim weselu równiez byłam, u siostry taty- na deser były lody zapiekane w bezie- i ciast nie było potem dopiero był tort :)

lagunazielona napisał(a):

Jak dla mnie to trochę pomieszanie z poplątaniem. Niby robimy tradycyjnie z bigosem, świniakiem i schabowym ale do tego jakieś panierowane pieczarki, sałatki z oliwkami. Na pewno zdziwiło mnie podejście do ciast i bigos na drugie danie też, bo w moim regionie bigos wchodzi na stoły zwykle jako danie rezerwowe dla wytrwałych koło 4 rano, ewentualnie w poprawiny. Zdziwiłam się, że jest już na drugim miejscu.


Jeśli chodzi o kolejność posiłki bedą zamienione, około 18- może 18:30 obiad z deserem, 21 30 świnia ,23 tort a po oczepinach bigos . 
Jeśli chodzi o sałatki itd jest to menu sali weselnej nie układane przez nas ale uważam za plus ta różnorodność, babcie naciesza sie sałatką jarzynową a młodsi z oliwkami itd :) 
oo to widzę, że ja najpóźniej... 20 września 2014 :) i boję się, że będzie brzydka pogoda!!
my mamy zarezerwowaną salę, zespół... byliśmy też w Kościele, ale ksiądz nas wygonił, bo nie miał kalendarza na 2014 rok :D
gości do zaproszenia ok. 350, mamy duże rodziny... i wcale mi się  to nie podoba... marzy mi się wesele na 100 osób, najbliższych osób, a nie jakieś dalekie ciotki, których nie znam...

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.