Temat: Surówki wesele

Jakie znacie dobre surówki?chodzi o surówki podawane do dania ciepłego I lub II z ziemniakami.
surówka z pekińskiej (jedna z moich ulubionych): kapusta pekińska, marchew, cebulka, sól i sos  pół na pół majonez i jogurt naturalny.
Na weselach bardzo popularne są surówki z czerwonej i białej kapusty oraz gotowane warzywa (kalafior, brokuł i małe marchewki) - możesz do jednego dania dać surówkę a do drugiego warzywa.
Pasek wagi
Na swoim miałam bardzo ciekawą, acz prostą surówkę podawaną do mięs smażonych: marchew tarta z chrzanem, cytryną i jogurtem naturalnym. Była pyszna! Ostra, wyrazista i orzeźwiająca (podawana na zimno). Ponadto standardowe buraczki i mizeria (musi być coś "normalnego", niektórzy preferują tylko klasyki, że tak powiem :)), sałatka z surowych warzyw na sałacie, brokułowo-kalafiorowa z czosnkiem, z pekińskiej na kwaśno i do obiadu tyle miałam z tego co pamiętam...
nie wiem czy ktos na weselach robi dietetyczne sosy zamiast caly sloik - daje pol majonezu i pol jogurtu

chyba marchewka z jablkiem jest standardowa, buraczki, mizeria?

wrednababa54 napisał(a):

nie wiem czy ktos na weselach robi dietetyczne sosy zamiast caly sloik - daje pol majonezu i pol jogurtuchyba marchewka z jablkiem jest standardowa, buraczki, mizeria?


Do tej surówki akurat tak zawsze robię, tu nie chodzi o to by była bardziej dietetyczna tylko o kwaskowatość jogurtu. Dietetyczna byłaby z samym jogurtem a nie połową majonezu
Pasek wagi
a popularny colesław?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.