Temat: Menu weselne

Wasze menu weselne-jakie?podawajcie swoje propozycje
obiad
rosół z makaronem
ziemniaczki pieczone/kluski śląskie
3 surówki
pieczony schab
rolada z kurczaka
filet pod pierzynką

zimna płyta
10 rodzajów wędlin
ogórki, papryczki, oliwki, pieczarki
sałatka wielowarzywna
sałatka gyros
sałatka ryż z ananasem

drugi ciepły:
frytki plus karkówka z grila na sałacie

lody z owocami

trzeci ciepły
paszteciki z barszczem

czwarty ciepły na koniec
strogonof w chlebku

oprócz tego ciasta, napoje, owoce
na obiad mieliśy 4 mięsa - ale nie pamiętam teraz



Menu na mój ślub było zmieniane kilka razy, wersja ostateczna leży jeszcze gdzieś na pamiątkę ze wszystkimi innymi ślubnymi szpargałami :) My mieliśmy obiad tradycyjny (rosół, potrawka, i kilka gatunków mięs, do tego dodatki), później było ciasto i lody, następnie zimne przekąski tzw. płyta i tam było full opcji do wyboru, później przekąski gorące (był prosiak i jakieś mięsa, szaszłyki), następnie tort i ciasta, na koniec była kolacja (barszcz, flaki, golonka, mięsa z obiadku itd).
Jak gdzieś znajdę dokładne menu, tzn. jakie dania to moge wkleić :)
Pasek wagi
obiad: 
-zupa - u nas rosół, tradycyjnie
-kilka rodzajów mięs na półmiskach ( nam wszystkie dania nie wydane, mięsa, które zostały na półmiskach, a nawet rosół i barszczyk czerwony które nie zostały wydane i wszystko z zimnej płyty zapakowali i dali - nie każda restauracja tak robi ale jeśli tak, to lepiej wybrać opcję na półmiskach, de volaille z wesela jedliśmy przez miesiąc)
- 3 sałatki do wyboru

deser: lody z owocami

1 danie gorące
- kluski śląskie, mięso z sosem, surówka

2 danie gorące
- kulki ziemniaczane (takie smażone), i nie pamiętam... chyba jakaś roladka mięsna zapiekana z serem

3. barszczyk czerwony i gołąbek - nietypowe połączenie ale gołąbki były pyszne

4. bogracz

zimnej płyty nie pamiętam.

do tego tort, fontanna czekoladowa i ciasta z 2 różnych cukierni
słodkiego nazamawialiśmy za duuużo!  

głownie chodzi o przekąski na zimno

i o I danie

jedno tylko doradzę

pilnuj by jedzenie było wykładane na bieżąco w malutkich porcjach ( wędliny, sałatki)
czasami na odwal się stawiają wszytko na stoły - po 5 godzinach nic już nie wygląda, wszytko jest zalane wódką , pomiędzy leżą winogrona i ogólny syf na stole. 
I nic nie da się zjeść
Małe porcje uzupełniane na bieżąco - porządek i świeże wszystko :)

a my mamy skromnie- nie chcielismy zeby zostaly kilogramy jedzenia,danie +dodatki po wyborze gościa będzie serwowane przez kelnera

Obiad  

Zupa

Rosół z makaronem

 

Danie główne według zamówienia

Filet z kurczęcia z serem Maasdamer i szynką w sosie śmietanowym z pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanie

 

Dodatki według zamówienia

Ziemniaki

Pieczone talary ziemniaczane

Surówka sezonowa

Sałata z warzywami i vineigrette

 

Deser

Tort weselny

 

Grill

Karkówka marynowana w miodzie

Szaszłyki z drobiu z cebulą i paprykami

Kiełbasa polska

 

Dodatki

Pieczywo

Sałatka grecka z serem Feta i oliwkami

Sałatka z grillowanych warzyw z octem balsamicznym

Sosy: czosnkowy, tatarski oraz musztarda, ketchup, chrzan

 

A po północy…

Żurek wiejski na bekonie z jajkiem

Barszcz czerwony z pasztecikiem

dodatkowo do obiadu będzie podane wino, jako deser będzie też owocowe carpaccio oraz sernik,babeczki z owocami,babka gruszkowa oraz biszkopt ze śmietaną i galaretką z truskawkami, będą też dwie patery z Raffaello i Ferrero Rocher

U mnie było :

obiad :
rosół z makaronem
młode ziemniaki z koperkiem oraz kluski śląskie
3 surówki
zrazy wołowe w sosie grzybowym
dewolaj z serem i pieczarkami
udka pieczone
stek z serem i ananasem

Inne potrawy ciepłe wydawane w odstępach :
gołąbki
barszcz czerwony z krokietem
flaczki
dorsz z pieczarkami
szaszłyk
faszerowane skrzydełka

zimne potrawy :

stół wiejski - karkówka,kiełbasa,kaszanka,schab,szynka,smalec,ogórki kiszone i konserwowe (wszystko robili moi rodzice z babcią - wędzone,pieczone,z praski gotowane.Tak samo swojskie ogórki i smalec)
schab w galarecie
koreczki śledziowe
ryba po grecku
II sałatki

deser :
Tort weselny
ciasta
lody z owocami

A na poprawinach było to co zostało z wesela :-)


Moje będzie wyglądało mniej więcej tak(chociaż zapewne zrezygnuje z części, bo trochę za duzo tego):

Przykładowe menu weselne

Wesele

  1. Rosół z makaronem
    • naszą tradycją jest rosół gotowany z kaczek, indyka i wołowiny
  2. Ziemniaki z cebulką i tłuszczem
    • (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym, roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym,
    • bukiet surówek (kapusta biała, kapusta czerwona, marchewka, por, kalarepka z orzechami i rodzynkami)
    • bigos myśliwski
    • kapusta zasmażana
    • buraczek zasmażany
    • marchewka zasmażana z groszkiem
    • mizeria
    • salatka słodko-kwasna
  3. Barszczyk czerwony (podawany w szklance)
    • Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
    • Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
  4. Deser lodowy(lody w trzech kolorach z bitą śmietaną i bakaliami oraz posypką i sosem czekoladowym)
  5. Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym (podawany w czarkach)
  6. Kluski śląskie, kopytka w sosie borowikowym, pyzy ziemniaczane ze skwarkami
    • Karczek pieczony w sosie myśliwskim
    • Zrazy z polędwicy wołowej w sosie
    • Warkocz z polędwicy w borowikach
    • Schab z morelą
    • Schab ze śliwką
    • Surówka z kapusty pekińskiej
  7. Kuleczki ziemniaczane, frytki
    • Udo faszerowane, udo pieczone, rolada z kurczaka
    • Filet w zalewie miodowej z grilla
    • Karczek z grilla
    • Pieczarka faszerowana wieprzowiną
    • Warzywa z wody: fasolka zielona, fasolka żółta, marchewka, kalafior, brokuły (polewane masłem)
  8. Barszczyk biały (podawany w szklankach)
    • Biała kiełbasa
  9. Świniak pieczony z 6 sosami
    • Kiełbaski zapiekane
    • Kaszanka zapiekana
 

Poprawiny

  1. Flaki wołowe, zupa bogacz
  2. Bigos
    • (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym, roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym)
  3. Barszczyk czerwony (podawany w szklankach)
    • Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
    • Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
  4. Barszczyk biały (podawany w szklankach)
    • Biała kiełbasa
  5. Strogonow
 

Zimne przekąski

  • Filet z kurczaka, schab, rolada w galarecie
  • Szparagi w polędwicy w galarecie
  • Pstrągi faszerowane w galarecie
  • Szczupak w Szuwarach
  • Sandacz prezydencki
  • Półmisek z mięsami pieczonymi (schab gotowany, schab ze śliwką, schab z morelą, karczek pieczony, rolada, boczek pieczony, pasztety, wędliny szlachetne)
  • Łosoś na zimno z tostami i masłem
  • Śledzie: w oleju, w occie, w jogurcie, w keczapie, koreczki śledziowe
  • Sałatki: warzywna, królewska, pieczarkowa, z kurczaka wędzonego
  • Ryba po grecku
  • Galaretka - zimne nóżki
  • Ogórki zielony, pomidory
  • Jaja faszerowane
  • Jaja w majonezie ze szczypiorkiem
  • Marynaty: ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, papryka marynowana, gruszki marynowane
  • Owoce południa: ananasy, brzoskwinie, cytryny
  • Owoce: winogrono ciemne, winogrono różowe, winogrono jasne, kiwi, pomarańcze, mandarynki, banany, truskawki
  • Cukierki
  • Pieczywo

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.