23 marca 2012, 10:00
Wasze menu weselne-jakie?podawajcie swoje propozycje
23 marca 2012, 10:05
obiad
rosół z makaronem
ziemniaczki pieczone/kluski śląskie
3 surówki
pieczony schab
rolada z kurczaka
filet pod pierzynką
zimna płyta
10 rodzajów wędlin
ogórki, papryczki, oliwki, pieczarki
sałatka wielowarzywna
sałatka gyros
sałatka ryż z ananasem
drugi ciepły:
frytki plus karkówka z grila na sałacie
lody z owocami
trzeci ciepły
paszteciki z barszczem
czwarty ciepły na koniec
strogonof w chlebku
oprócz tego ciasta, napoje, owoce
na obiad mieliśy 4 mięsa - ale nie pamiętam teraz
Edytowany przez agataq 23 marca 2012, 10:06
- Dołączył: 2011-10-12
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3344
23 marca 2012, 10:10
Menu na mój ślub było zmieniane kilka razy, wersja ostateczna leży jeszcze gdzieś na pamiątkę ze wszystkimi innymi ślubnymi szpargałami :) My mieliśmy obiad tradycyjny (rosół, potrawka, i kilka gatunków mięs, do tego dodatki), później było ciasto i lody, następnie zimne przekąski tzw. płyta i tam było full opcji do wyboru, później przekąski gorące (był prosiak i jakieś mięsa, szaszłyki), następnie tort i ciasta, na koniec była kolacja (barszcz, flaki, golonka, mięsa z obiadku itd).
Jak gdzieś znajdę dokładne menu, tzn. jakie dania to moge wkleić :)
- Dołączył: 2009-03-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1679
23 marca 2012, 10:17
obiad:
-zupa - u nas rosół, tradycyjnie
-kilka rodzajów mięs na półmiskach ( nam wszystkie dania nie wydane, mięsa, które zostały na półmiskach, a nawet rosół i barszczyk czerwony które nie zostały wydane i wszystko z zimnej płyty zapakowali i dali - nie każda restauracja tak robi ale jeśli tak, to lepiej wybrać opcję na półmiskach, de volaille z wesela jedliśmy przez miesiąc)
- 3 sałatki do wyboru
deser: lody z owocami
1 danie gorące
- kluski śląskie, mięso z sosem, surówka
2 danie gorące
- kulki ziemniaczane (takie smażone), i nie pamiętam... chyba jakaś roladka mięsna zapiekana z serem
3. barszczyk czerwony i gołąbek - nietypowe połączenie ale gołąbki były pyszne
4. bogracz
zimnej płyty nie pamiętam.
do tego tort, fontanna czekoladowa i ciasta z 2 różnych cukierni
słodkiego nazamawialiśmy za duuużo!
23 marca 2012, 10:26
głownie chodzi o przekąski na zimno
i o I danie
23 marca 2012, 10:30
jedno tylko doradzę
pilnuj by jedzenie było wykładane na bieżąco w malutkich porcjach ( wędliny, sałatki)
czasami na odwal się stawiają wszytko na stoły - po 5 godzinach nic już nie wygląda, wszytko jest zalane wódką , pomiędzy leżą winogrona i ogólny syf na stole.
I nic nie da się zjeść
Małe porcje uzupełniane na bieżąco - porządek i świeże wszystko :)
- Dołączył: 2011-04-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2184
23 marca 2012, 10:32
a my mamy skromnie- nie chcielismy zeby zostaly kilogramy jedzenia,danie +dodatki po wyborze gościa będzie serwowane przez kelnera
Obiad
Zupa
Rosół z makaronem
Danie główne według zamówienia
Filet z kurczęcia z serem Maasdamer i szynką w sosie śmietanowym z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanie
Dodatki według zamówienia
Ziemniaki
Pieczone talary ziemniaczane
Surówka sezonowa
Sałata z warzywami i vineigrette
Deser
Tort weselny
Grill
Karkówka marynowana w miodzie
Szaszłyki z drobiu z cebulą i paprykami
Kiełbasa polska
Dodatki
Pieczywo
Sałatka grecka z serem Feta i oliwkami
Sałatka z grillowanych warzyw z octem balsamicznym
Sosy: czosnkowy, tatarski oraz musztarda, ketchup, chrzan
A po północy…
Żurek wiejski na bekonie z jajkiem
Barszcz czerwony z pasztecikiem
dodatkowo do obiadu będzie podane wino, jako deser będzie też owocowe carpaccio oraz sernik,babeczki z owocami,babka gruszkowa oraz biszkopt ze śmietaną i galaretką z truskawkami, będą też dwie patery z Raffaello i Ferrero Rocher
Edytowany przez yokunia 23 marca 2012, 10:32
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
23 marca 2012, 11:30
U mnie było :
obiad :
rosół z makaronem
młode ziemniaki z koperkiem oraz kluski śląskie
3 surówki
zrazy wołowe w sosie grzybowym
dewolaj z serem i pieczarkami
udka pieczone
stek z serem i ananasem
Inne potrawy ciepłe wydawane w odstępach :
gołąbki
barszcz czerwony z krokietem
flaczki
dorsz z pieczarkami
szaszłyk
faszerowane skrzydełka
zimne potrawy :
stół wiejski - karkówka,kiełbasa,kaszanka,schab,szynka,smalec,ogórki kiszone i konserwowe (wszystko robili moi rodzice z babcią - wędzone,pieczone,z praski gotowane.Tak samo swojskie ogórki i smalec)
schab w galarecie
koreczki śledziowe
ryba po grecku
II sałatki
deser :
Tort weselny
ciasta
lody z owocami
A na poprawinach było to co zostało z wesela :-)
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
23 marca 2012, 22:36
Moje będzie wyglądało mniej więcej tak(chociaż zapewne zrezygnuje z części, bo trochę za duzo tego):
Przykładowe menu weselne
Wesele
- Rosół z makaronem
- naszą tradycją jest rosół gotowany z kaczek, indyka i wołowiny
- Ziemniaki z cebulką i tłuszczem
- (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala
Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z
ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki
góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym,
roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym,
- bukiet surówek (kapusta biała, kapusta czerwona, marchewka, por, kalarepka z orzechami i rodzynkami)
- bigos myśliwski
- kapusta zasmażana
- buraczek zasmażany
- marchewka zasmażana z groszkiem
- mizeria
- salatka słodko-kwasna
- Barszczyk czerwony (podawany w szklance)
- Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
- Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
- Deser lodowy(lody w trzech kolorach z bitą śmietaną i bakaliami oraz posypką i sosem czekoladowym)
- Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym (podawany w czarkach)
- Kluski śląskie, kopytka w sosie borowikowym, pyzy ziemniaczane ze skwarkami
- Karczek pieczony w sosie myśliwskim
- Zrazy z polędwicy wołowej w sosie
- Warkocz z polędwicy w borowikach
- Schab z morelą
- Schab ze śliwką
- Surówka z kapusty pekińskiej
- Kuleczki ziemniaczane, frytki
- Udo faszerowane, udo pieczone, rolada z kurczaka
- Filet w zalewie miodowej z grilla
- Karczek z grilla
- Pieczarka faszerowana wieprzowiną
- Warzywa z wody: fasolka zielona, fasolka żółta, marchewka, kalafior, brokuły (polewane masłem)
- Barszczyk biały (podawany w szklankach)
- Świniak pieczony z 6 sosami
- Kiełbaski zapiekane
- Kaszanka zapiekana
Poprawiny
- Flaki wołowe, zupa bogacz
- Bigos
- (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala
Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z
ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki
góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym,
roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym)
- Barszczyk czerwony (podawany w szklankach)
- Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
- Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
- Barszczyk biały (podawany w szklankach)
- Strogonow
Zimne przekąski
- Filet z kurczaka, schab, rolada w galarecie
- Szparagi w polędwicy w galarecie
- Pstrągi faszerowane w galarecie
- Szczupak w Szuwarach
- Sandacz prezydencki
- Półmisek z mięsami pieczonymi (schab gotowany, schab ze śliwką,
schab z morelą, karczek pieczony, rolada, boczek pieczony, pasztety,
wędliny szlachetne)
- Łosoś na zimno z tostami i masłem
- Śledzie: w oleju, w occie, w jogurcie, w keczapie, koreczki śledziowe
- Sałatki: warzywna, królewska, pieczarkowa, z kurczaka wędzonego
- Ryba po grecku
- Galaretka - zimne nóżki
- Ogórki zielony, pomidory
- Jaja faszerowane
- Jaja w majonezie ze szczypiorkiem
- Marynaty: ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, papryka marynowana, gruszki marynowane
- Owoce południa: ananasy, brzoskwinie, cytryny
- Owoce: winogrono ciemne, winogrono różowe, winogrono jasne, kiwi, pomarańcze, mandarynki, banany, truskawki
- Cukierki
- Pieczywo