Temat: Gazy

Obiad  następnie wysiłek fizyczny. Co zrobić, co jeść a czego unikać przed treningiem żeby nie mieć uczucia nadchodzących gazów ?
Ćwiczyć przed obiadem ;) 

Ten problem mogą powodować: fasola szparagowa, kapusta, brukselka, kalafior, groch itd. Polecam herbatki z kopru włoskiego lub Activię :)
bodajże tymianek i kminek dodany do "wzdymających" potraw zapobiega gazom
Pasek wagi
na pewno jeść coś lekkiego ;) no i na pewno nie treningować się od razu po jedzeniu :)
> na pewno jeść coś lekkiego ;) no i na pewno nie
> treningować się od razu po jedzeniu :)

też tak myślę;D
przede wszystkim cwiczyc jakis czas po jedzeniu, gdzies ok 2,5 h.No i posilek okolotreningowy chyba nie powinien zawierac warzyw, a jesli juz to jakies delikatne, gotowane, nie surowe....ja mam tak,ze jak ide na godzinkę fitnessu na 18, to obaid jem po 13, a ok 17 jakas kawa,ewentualnie serek wiejski,czasem banan.I dopiero po treningu jakas lekka kolacja z warzywami na cieplo.A jak nie ide na fitness, to wracam do domu,do 18 jem kolacje-co chce,tzn bialko+warzywa, a cwicze sobie juz we wlasnym zakresie ok 21.30-22.No activia tez pomaga.
Co do gazów też miałam ten problem i koleżanka powiedziała mi że dobrze by było nie pić wody gazowanej.
Nie jest zalecane też picie podczas posiłków (np.wody) bo to też może je spowodować.
Warzywa maja w sobie celuloze i też są ich przyczyną np groch, fasola

MOJA RADA: weź zeszyt i długopis i zapisuj co jesz danego dnia (nie ważne są ilości tylko co jesz) a na końcu notatek z danego dnia zapisz TAK (były wzdęcia) NIE (nie było ich).  Zrób tak przez około tydzień i potem zobacz co moze je powodować. jeśli już będziesz miała swoje typy to zacznij je wywalać z doiety i sprawdź czy wzdęcia ustąpia. Trochę z tym roboty ale działa :)

DO POTRAW DODAWAJ KMINEK ON ZAPOBIEGA WZDĘCIOM (dobra jest jeszcze aktivia naturalna)

Pasek wagi
Gdy dodasz kminek do dań, które powodują gazy, to on neutralizuje wzdęcia. Nie pij też napojów gazowanych :-)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.