Temat: Czy możliwe jest zatrucie grzybem?

Witam, piszę tutaj gdyż przedwczoraj byłam na grzybach i z tego co pamiętam może raz lub dwa dotknęłam gołymi palcami grzyba niejadalnego, nie orientuję się czy trującego. W każdym razie zapomniałam umyć rąk, stąd możliwość np. że wsadziłam palce do ust, czy coś podobnego. Od wczoraj dziwnie boli mnie brzuch po lewej stronie oraz zaczęła się biegunka. Dzisiaj od 6 już latam do łazienki praktycznie cały czas, plus pozostał ból. Czy jest możliwe, że jakoś delikatnie się zatrułam? Tak jak mówię dotknęłam tych grzybów i nie zaprzeczam, że palce znalazły się w buzi (czasami obgryzam paznokcie). Pozdrawiam :) 

Plus nie zjadłam nic przeterminowanego, nie próbowałam nowych potraw, wszystko tak jak zawsze.

czy ja wiem... Nie wydaje mi sie by od samego dotknięcia grzyba mozna sie zatruc. Ale biednemu zawsze wiatr w oczy :D

Raczej nie zatrułąbyś sie od dotkniecia grzyba. Bardziej prawdopodobne, ze wziełaś jednego z trujacych grzybów, za jadalnego. Jakie grzyby zbierałaś?

Pasek wagi

Powiem tak, wszystkie grzyby się suszą i żadnego nie zjadłam także odpada. Zbieram głównie koźlarze, podgrzybki oraz maślaki - czyli tylko takie, które jestem w stanie zidentyfikować bez problemu. Nawet jak czasami mam obawy, to od razu wyrzucam a wszystkie grzyby przechodzą rodzinną kontrolę z atlasem - życia za dobre grzybki nie oddam. 

Dziękuję za odpowiedzi, muszę szukać problemu gdzie indziej a tymczasem pomieszkam w łazience :D

chyba raczej nie...

Pasek wagi

Może jelitówka po prostu? :)

Za dotknięciem nie. Jak dostanie się do dróg pokarmowych. 

Pasek wagi

Raczej wątpie ;) ale zawsze na wszelki wypadek możesz sobie strzelić kieliszek :P

Ja mam w domu robioną przez mamę nalewkę z piołunu na takie okazje :P

To jest możliwe jeśli chodzi o muchomora sromotnikowego.

Znam przypadek z mojej dalekiej rodziny gdzie chłopak sprawdzał językiem czy grzyb jest trujący tzn, chyba lizał kapelusze, i jeśli był gorzki to oznaczało, że trujący. Trafił z ciężkim zatruciem do szpitala.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.