Temat: odporność organizmu w sezonie jesien- zima.

Stosujecie jakies specjalne diety, albo dołączacie do swojej diety jakies suplementy wzmacniające odporność?
mam zamiar zacząć cos stosować tylko nie jestem pewna czy, to mi zapewni wymagany efekt.
ja staram się jeść świerze lub pić soki ze świerzo wyciśnietych.
jadam też dużo jogurtów no i oczywiście profilaktycznie jadam domowy syrop z cebuli czosnku miodu i cytryny xd
są nowe witaminy Vigor Immuno? czy coś. może spróbuj się nimi wspomóc.

Ja zażywałam Multiwitaminy i chudłam;) ale miałam więcej energi;)

Ja nie stosuję na razie. Kiedyś kupiłam sobie wyciąg z jeżówki w postaci kropli i Immunofort. Koleżanka z kolei używała Immunal. Ale to było sto lat temu. Teraz kupiłam pyłek pszczeli bo jestem zwolenniczką metod naturalnych. Pyłek ma jeszcze więcej witamin, minerałów i innych składników w porównaniu do miodu i między innymi wspomaga układ odpornościowy. A tak na marginesie to trzeba hartowac organizm :)

O proszę:

Skład chemiczny pyłku

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Pyłek pszczeli, pyłek kwiatowy leczy choroby serca.

Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego

Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego. Zobacz!
"Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
  • Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
    • wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
    • reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
    • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
    • działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
  • Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
    • pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
    • ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
    • wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
    • pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
  • Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
    • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
    • wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
    • wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
    • zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
  • Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
    • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
  • Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
    • pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
    • wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
    • wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
  • Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
    • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
    • w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
  • Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
    • wspomaga leczenie silnych zaparć.
    • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
    • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
  • Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
    • w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
    • w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
  • Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
  • Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
  • Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.



Jeszcze z domowych sposobów stosuję od czasu do czasu miksturę wzmacniającą:

1) 1 łyżkę miodu rozpuścic w letniej wodzie, odstawic na noc. Rano wcisnąc sok z cytryny i dopełnic kubek ciepłą wodą. Woda nie może byc gorąca bo powyżej 50C miód traci swoje zdrowtne działanie. Miksturę można pic codziennie cały czas.

Inne domowe sposoby:

2) herbata czarna + domowa konfitura z wiśni

3) herbata czarna + konfitura domowa z pigwy

4) na noc: łyżka miodu + ząbek przeciśnęiętego czosnku zalane ciepłym mlekiem

5) sok z połówki cytryny + ząbek czosnku + łyżka miodu - rozpuścic w niewielkiej ilości ciepłej wody



łykam Vigor, unikam zimnych napojow, jem czosnek i cebule ;)
Ja też unikam zimnych napojów, staram się jeść potrawy z czosnkiem i cebulą, ale nie zawsze można, jak mam jakieś ważne spotkanie czy randkę to raczej unikam czosnku , z wiadomych przyczyn :). Biorę też od kilku miechów immulinę, taki wyciąg z mikroalg. Poprawiło to moją ogólną odporność organizmu. Oprócz tego dużo ruchu oraz staram się zawsze wyspać (z tym jest najgorzej)
Powiem szczerze, że bardzo mnie zainteresowała ta kuracja pyłkiem pszczelim ;) skoro posiada tyle superlatywów;) myslę, że zastosuję.

A ja piję wodę z miodem, ewentualnie herbatkę z malinami. Jak jest gorzej wtedy sięgam po syrop miodowo-propolisowy. Do tego spora ilość warzyw w tym domowych soków. I oczywiście ruch bo jakby nie było, to spacerek świetnie hartuje.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.