Ja nie stosuję na razie. Kiedyś kupiłam sobie wyciąg z jeżówki w postaci kropli i Immunofort. Koleżanka z kolei używała Immunal. Ale to było sto lat temu. Teraz kupiłam pyłek pszczeli bo jestem zwolenniczką metod naturalnych. Pyłek ma jeszcze więcej witamin, minerałów i innych składników w porównaniu do miodu i między innymi wspomaga układ odpornościowy. A tak na marginesie to trzeba hartowac organizm :)
O proszę:
Właściwości
odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu
chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków
chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne,
witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny,
hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Białka
W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna,
histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do
12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele
składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono:
potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk,
jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki.
Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których
stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy,
szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego.
Zobacz!"Pyłek
jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym.
Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i
rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy
organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim,
szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na
zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
- Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
- wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
- reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
- wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko
pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym,
osłabionym, regeneruje,
- działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
- Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
- pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
- ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
- wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
- pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość
limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
- Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
- zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
- wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
- wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
- zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
- Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
- stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
- Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
- pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje
agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
- wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
- wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
- Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
- jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
- w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
- Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
- wspomaga leczenie silnych zaparć.
- przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
- Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
- w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
- w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
- Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku
kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez
chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
- Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
- Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
- Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.