- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 listopada 2012, 11:31
9 listopada 2012, 11:35
Najlepiej udaj się do dobrego gastrologa, lekarza.
Przed badaniami z krwi czy biopsja jelita nie powinno się bezpodstawnie odrzucać glutenu, bo to zaburza wyniki badań, niestety.
Z wyników badań z nie da się wykluczyć choroby trzewnej.
Więcej info znajdziesz u dobrego lekarza, gastrologa który powinien prowadzić Twój stan zdrowia.
Zapraszam na forum celiakia.pl
9 listopada 2012, 11:40
Jesli po odstawieniu glutenu czujesz sie lepiej, to najwazniejszy dowod.
Ja nie toleruje pszenicy (odstawilam tez kukurydze, bo podobno ma podobna strukture bialek do pszenicy i czasem organizm tez na nia reaguje), ale moge jesc np. zyto czy owies. Objawy nietolerancji wystepuja niemal natychmiast po spozyciu pszenicy i sa bardzo silne - pomimo tego testy krwi nic u mnie nie wykazuja.
9 listopada 2012, 11:47
9 listopada 2012, 14:20
witam:) mam pytanie glownie do osob chorujacych na celiakie i majacych wiedze na temat diagnostyki. Od jakiegos czasu podejrzewam u siebie nietolerancję glutenu. Ostatnio na próbę na okres ok 2 tygodni praktycznie wykluczylam ten składnik z diety i czuje się lepiej. Chciałabym zrobić badanie krwi w tym kierunku. Z tego co się orientowalam muszę ponownie zacząć jeść produkty glutenowe. Pytanie jak długo, aby wyniki badań nie wyszły zaklamane? Moja przerwa trwala ok 2 tygodni.
9 listopada 2012, 16:48