Temat: celiakia badanie

witam:) mam pytanie glownie do osob chorujacych na celiakie i majacych wiedze na temat diagnostyki. Od jakiegos czasu podejrzewam u siebie nietolerancję glutenu. Ostatnio na próbę na okres ok 2 tygodni praktycznie wykluczylam ten składnik z diety i czuje się lepiej. Chciałabym zrobić badanie krwi w tym kierunku. Z tego co się orientowalam muszę ponownie zacząć jeść produkty glutenowe. Pytanie jak długo, aby wyniki badań nie wyszły zaklamane? Moja przerwa trwala ok 2 tygodni.

Najlepiej udaj się do dobrego gastrologa, lekarza.

Przed badaniami z krwi czy biopsja jelita nie powinno się bezpodstawnie odrzucać glutenu, bo to zaburza wyniki badań, niestety.

Z wyników badań z nie da się wykluczyć choroby trzewnej.

Więcej info znajdziesz u dobrego lekarza, gastrologa który powinien prowadzić Twój stan zdrowia.

Zapraszam na forum celiakia.pl

Jesli po odstawieniu glutenu czujesz sie lepiej, to najwazniejszy dowod.

Ja nie toleruje pszenicy (odstawilam tez kukurydze, bo podobno ma podobna strukture bialek do pszenicy i czasem organizm tez na nia reaguje), ale moge jesc np. zyto czy owies. Objawy nietolerancji wystepuja niemal natychmiast po spozyciu pszenicy i sa bardzo silne - pomimo tego testy krwi nic u mnie nie wykazuja.

niekoniecznie musi to być nietolerancja, może to być zwykła alergia 

dirtylittlesecrets napisał(a):

witam:) mam pytanie glownie do osob chorujacych na celiakie i majacych wiedze na temat diagnostyki. Od jakiegos czasu podejrzewam u siebie nietolerancję glutenu. Ostatnio na próbę na okres ok 2 tygodni praktycznie wykluczylam ten składnik z diety i czuje się lepiej. Chciałabym zrobić badanie krwi w tym kierunku. Z tego co się orientowalam muszę ponownie zacząć jeść produkty glutenowe. Pytanie jak długo, aby wyniki badań nie wyszły zaklamane? Moja przerwa trwala ok 2 tygodni.
Jeśli będziesz robić tzw. panel pokarmowy (ok. 150 zł) to nic w diecie zmieniać nie musisz :) 
Pasek wagi
myślałam o badaniu na przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (anty-tTG), bo jest to chyba najbardziej podstawowe. W każdym razie wstępnie pozwala stwierdzić czy jesteś w grupie ryzyka. Oczywiście może to być alergia, może być to w ogóle co innego. Chciałabym jednak sprawdzić.
Ja też podejrzewam u siebie celiakia , czy możecie napisać jakie Wy miałyście objawy przed diagnozą???

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.