Temat: Zielony kolor kału

Wiem, że to może wydawać się dziwne, ale czy nie wie ktoś skąd może się wziąć zielony kolor kału? Nigdy wcześniej tak nie miałam, nie mam pojęcia dlaczego tak mam. W Internecie znalazłam tylko przyczyna takiej kupki u niemowlaków, ale o dorosłych nie ma ani słowa. Pomóżcie!

Edit: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! W końcu sama też znalazłam jakiś artykuł na ten temat : ) Mam nadzieję, że to minie, chociaż rzuciło mi się w oczy, że może to być objawem celiakii (mój tata ją ma).
To do lekarza. Pewnie trzeba będzie próbki kału do badania oddać.

basterowa napisał(a):

To do lekarza. Pewnie trzeba będzie próbki kału do badania oddać.

Spokojnie z tym lekarzem.
Ile dni masz zielone kupy? 
Jak to jednorazowa sprawa to się nie przejmuj. A jak będzie się utrzymywać to idź do lekarza.

Kwiat.Pustyni napisał(a):

a zarlas cos zielonego?

żre świnia z koryta.
Pasek wagi
Za dużo trawy jesz, zieleniny znaczy  Ja tak mialam jak raz zeżarłam paczke brokułów naraz.
ja mam tak jak mnie cos uczuli , ale jestem alergikiem pokarmowym 
Jeżeli nie jest to od leków ani jedzenia, a będzie utrzymywało się dłużej to idz do lekarza. Mimo wszystko radzę jeszcze raz przeszukać google.pl

Kwiat.Pustyni napisał(a):

a zarlas cos zielonego?


po prostu prostactwo...
http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,222,wyglad-stolca-zielone-zabarwienie-stolcow,box-spec#.UJrSm4Y6bIU

Wcale nie ma nic w internecie. Wcale. ;)

havre napisał(a):

http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,222,wyglad-stolca-zielone-zabarwienie-stolcow,box-spec#.UJrSm4Y6bIUWcale nie ma nic w internecie. Wcale. ;)
dokładnie sporo wyskakuje info na ten temat (i nie dotyczą one li tylko dzieci ;)):
"Kał zielonkawy

I w tym przypadku "winna" bywa żółć. Pierwotnie ma ona zielonkawy kolor, który w jelicie cienkim przechodzi w żółty, a w grubym, ostatecznie, w brązowy. Jeśli tzw. pasaż (czyli tempo przechodzenia pokarmu przez układ pokarmowy) jest przyspieszony, żółć nie ulega pełnym przeobrażeniom i pozostaje żółta, zwykle gdy problem dotyczy jelita grubego, bądź właśnie zielona, jeśli niemal niezmieniona przechodzi już przez jelito cienkie. Szybki pasaż, połączony z dietą obfitującą w zielone składniki, może dać takie efekty.

Jeśli raz przesadzisz ze szpinakiem czy sałatą, a potem zobaczysz go w stolcu, raczej nie ma się czym martwić. Jeśli jednak chlorofil (zielony barwnik) często jest obecny w kale, porozmawiaj o tym z lekarzem. Podobnie bywa, gdy akurat stosujesz środki przeczyszczające (także zioła) czy antybiotyki. Żółć po prostu mogła zostać zielona i problem minie po zakończeniu leczenia. Zarazem pamiętaj, że stosowanie antybiotyków może doprowadzić do zaburzenia flory bakteryjnej w jelitach. Niekorzystne mikroby mogą się w nich rozpanoszyć i wpłynąć na barwę stolca, a przede wszystkim doprowadzić do problemów jelitowych. Dlatego tak istotne jest przyjmowanie osłonowo probiotyków, dobrych bakterii, które zapewnią biologiczną równowagę w jelicie.

Zielonkawe stolce towarzyszą biegunkom, także tym spowodowanym przez salmonellę. Pamiętaj, że u osoby dorosłej biegunkę zazwyczaj można leczyć samodzielnie. Jeśli jednak obserwujesz u siebie pierwsze objawy odwodnienia, biegunka jest wodnista (luźny stolec to nie to samo) lub z domieszką krwi, stolców jest więcej niż pięć dziennie luźny kał utrzymuje się ponad pięć dni, trzeba odwiedzić internistę.

Zielonkawe stolce czasem towarzyszą alergii pokarmowej (np. na białka mleka krowiego), ale i ciężkim chorobom jelit (np. wrzodziejącemu zapaleniu jelita grubego), celiakii, zaburzeniom wchłaniania. Prawdopodobieństwo poważniejszego problemu zdrowotnego jest większe, jeśli nieprawidłowy jest nie tylko kolor, ale i konsystencja stolca (bywa zbyt luźny) lub sposób jego oddawania. Wielu chorobom układu pokarmowego (zapalnym, przy zaburzeniach trawienia) towarzyszą tzw. stolce strzelające, wydostające się pod ciśnieniem. Nie wahaj się i odwiedź lekarza pierwszego kontaktu. On zdecyduje, zwykle na podstawie badań, czy nie wymagasz stałej opieki gastrologa czy alergologa." [Żródło: zdrowie.gazeta.pl]

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.