- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 maja 2010, 14:11
Lecytyna odgrywa bardzo ważną rolę w procesie transportowania tłuszczów w naczyniach krwionośnych. Posiada zdolność rozpuszczania i zmniejszania cząsteczek tłuszczowych, dzięki czemu są one łatwiej i sprawniej przemieszczane w krwiobiegu.
Dodatkowo, unieszkodliwia niebezpieczne dla organizmu frakcje cholesterolu, wspomagając ich szybsze eliminowanie przez wątrobę. Dzięki korzystnemu oddziaływaniu lecytyny na układ krążenia, serce staje się lepiej dotlenione.
Lecytyna jest najbogatszym źródłem choliny z której organizm produkuje bardzo ważny przekaźnik nerwowy – acetylocholinę. Substancja ta przyspiesza przepływ sygnałów w mózgu, dzięki czemu poprawia szybkość kojarzenia faktów, proces zapamiętywania i odtwarzania różnych informacji.
Lecytyna zapobiega także tworzeniu się zmian miażdżycowych w naczyniach mózgowych, przez co zapobiega zaburzeniom pamięci związanych z wiekiem. Wzrost poziomu acetylocholiny dodatkowo wprowadza organizm w stan odprężenia, znosi uczucie lęku i napięć nerwowych. W warunkach stresu lub silnego przesilenia umysłowego zapotrzebowanie na lecytynę wzrasta dwukrotnie.
Odczuwalne korzyści z suplementacji lecytyną mogą odnieść osoby żyjące na co dzień w dużym pośpiechu i stresie, uczniowie i studenci w okresie wytężonej nauki oraz pracownicy wykonujący intensywną pracę umysłową. Lecytyna to także ważny składnik diety osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia, w szczególności gdy zmianom chorobowym towarzyszy wyczuwalny spadek wydolności fizycznej.
30 maja 2010, 15:44