12 czerwca 2012, 22:16
poparzyłam dlon, nadgarstek i troche wyzej wrzatkiem prosto z gazu.., gdy zaczelam polewac ja zimna woda mama powiedziala ze tak nie mozna i polala mi te miejsca olejem ,nie wiem po co:(...zmylam go woda i juz 1,5h trzymam z przerwami reke w chlodnej wodzie,tak boli i piecze ,nie wiem co robic dalej,nie mam zadnych opatrunkow,kostek lodu tez nie a to tak pali od srodka,i dalej czerwona ale tak piecze;((( a przeciez z reka .w wodzie nie bede spala-.- co ja mam zrobic zeby tak nie pieklo i nie palilo ;((
Edytowany przez Tamao 12 czerwca 2012, 22:17
- Dołączył: 2010-01-20
- Miasto: Mysłowice
- Liczba postów: 447
12 czerwca 2012, 22:19
trzymaj w wodzie jak najdluzej ja jak sobie noge oparzyłam wrzącą herbata to 4h piekło:(
12 czerwca 2012, 22:19
Trzymaj w zimnej wodzie. Jak to coś poważnego to do lekarza
Edytowany przez Oluniunia 12 czerwca 2012, 22:20
- Dołączył: 2010-01-18
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 3883
12 czerwca 2012, 22:20
niech ktoś od Ciebie pojedzie do apteki po taką specjalna piankę na oparzenia, bo woda to może być za mało w tym wypadku
12 czerwca 2012, 22:25
MiDelirio napisał(a):
niech ktoś od Ciebie pojedzie do apteki po taką specjalna piankę na oparzenia, bo woda to może być za mało w tym wypadku
wiesz moze jak sie nazywa taka piankA?
12 czerwca 2012, 22:28
mam nadzieje ze to cos pomoze :(( dziekuje..
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 9992
12 czerwca 2012, 22:30
delikatnie zmyj zwykłym mydłem ten olej
bo on zrobił Ci warstwe izolującą i woda słabiej chłodzi
jesli masz zamrażalnik, to wsadź do niego znmoczone ROZŁOŻONE ściereczki, ręczniczki, i wyjmuj zmrożone i przykładaj
chodzi o to, by przez kilka godzin po oparzeniu schładzać tkanki podskórne
i ten cholerny tłuszcz zmyj !!!
tylko delikatnie wycieraj!
- Dołączył: 2011-12-19
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 5949
12 czerwca 2012, 22:32
Możesz również na to miejsce nałożyć białko jaja kurzego.
A olejem nie powinno się smarować miejsc oparzonych gdyż są bardzo gorące, po posmarowaniu oddaje ciepło olejowi, który się szybko nagrzewa i tym samym dalej parzy miejsce i tak już poparzone.