- Dołączył: 2011-08-30
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1099
4 listopada 2011, 16:17
w niedziele mam gości i muszę zrobić dla nich obiad , są to goście urodzinowi, zapraszamy siebie na wzajem jak mamy urodziny, nie mam pojęcia co zrobić, napewno rosołek ale co na drugie? zawsze są ziemniaki i udka, filet z kurczaka czy schabowy czy mielony a ja bym chciała wkońcu zrobić coś innego, oczywiście co każdy lubi żadnych eksperymentów i żebym potrafiła zrobić a nie popsuć:/ proszę o rady co do ziemniaków?
4 listopada 2011, 16:26
Tutaj masz przepis który robię jak mi sie nie chce stać przy garach. Tylko że ja nie wykładam blaszki folią. Troszkę ją natłuszczam i układam na nią cebulę pokrojoną w plastry(byle jak tak żeby przykryła dno), na cebulę kładę piersi. Pieczarki podsmażam do momentu aż woda z nich odparuje, układam je na piersi. W miseczce mieszam ser (tarty) z odrobiną śmietany i wykładam na pieczarki. Trzymam w piecu do momentu aż ser ze śmietaną zrobi się złocisty. Podawać można z surówkami, lub surówkami i ryżem. Dla siebie robię bez sera a czasami pieczarki zastępuję papryką, fasolką, i innymi warzywami.
4 listopada 2011, 16:31
hmmm....moze placek po węgiersku/zbójnicku?
robisz placek ziemniaczany na cała patelnie taki nie za gruby, do tego gulasz, placek składasz na pól i jak juz wolisz czy do srodka czy na góre dajesz gulasz(ja daje do srodka) na góre troszke tartego sera żółtego, paryczką czerwoną na górze przyozdobic ewentualnie odrobinke jakiejs surówki ale nie koniecznie:)
palce lizac...zawsze sie sprawdza:)
a jak nie to moze kluseczki śląskie pieczen/roladke i suróweczke?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
4 listopada 2011, 16:34
może szaszłyki drobiowo-warzywne pieczone w rękawie (worku) z małymi ziemniaczkami (sa rewelacyjne takie pieczone razem z mięsem)
do tego kalafior, brokuł, fasolka, jakaś surówka
i masz bez stania przy garach;)
4 listopada 2011, 16:39
> Eriss266 - dokładnie ten sam przepis chciałam
> podać. Znaczy ten co pierwotny, ja robie tak jak w
> przepisie, chociaż Twoja wersja też ciekawa,
> wypróbuję :)
Cebulka na spodzie sprawi że mięsko Ci się nie przypali. Poza tym mój facet najbardziej lubi właśnie tą cebulkę
![]()
P.S. Wszystkiego najlepszego
Edytowany przez eriss266 4 listopada 2011, 16:41
- Dołączył: 2011-08-05
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2752
4 listopada 2011, 16:45
Pieczony indyk w ziołach z migdałami.Pyszne i nie tłuste-indyk jest chudy i upieczony nie będzie ociekać tłuszczem tak jak usmażony kurczak,przy czym danie nie jest takie "zwykłe,codzienne",same korzyści ;) Po prostu robisz marynatę z ziołami i na koniec posypujesz indyka płatkami migałowymi.A jakie pyszne!
- Dołączył: 2010-11-21
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 2083
4 listopada 2011, 16:53
moze jakas pieczen, do tego ziemniaczki pieczone? u mnie goscie sie zajadaja ziemniaczkami takimi podam ci przepis: ziemnaiki ugotowac, pokroic w plastry, ulozyc na blasze. podsmarzyc cebule, boczek (opcjonalnie albo troche kielbaski albo bez miesa), pieczarki i czosnek, jak sie usmarzy wysypac na ziemniaki, wymieszac doprawic np. papryka slodka, ostra, rozmarynem i czym tam lubisz i zapiec w piekarniku az sie zarumienia-pycha!
szaszlyki jak ktos pisal tez dobra opcja. Nie wiem czy goscie lubia ale moze jakas chinszczyzna albo cos a la chinszczyzna.domowej roboty pizza, gulasz jakis...nie wiem co twoi goscie lubia-opcji jest sporo...
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
4 listopada 2011, 16:57
szaszłyki robię tak:
kroję filety z kurczaka/indyka w kostkę , marynuję w ziołach i sosie sojowym (czosnek, curry, zioła prowans, pieprz)
kroję; szynkę wędzoną (najlepiej surową polędwicę sopocką wędzoną), cebulkę , czosnek, pieczarki, śliwki suszone (w całości)
kolejno nadziewam.
Można dodać cukinię, marchew, brokuł, etc
- Dołączył: 2011-10-08
- Miasto: Szczytno
- Liczba postów: 2520
4 listopada 2011, 17:02
Hmm ... zrób coś tradycyjnego na pierwsze danie a na drugie coś co Ty lubisz i może smakować twoim gościom np. zupę krem do tego z grzankami ? :) i do tego deser ; )
- Dołączył: 2005-12-22
- Miasto: Luton
- Liczba postów: 3319
4 listopada 2011, 17:07
piers grilowana z kurczaka zapieczona z bekonem i serem z sosem bbq do tego ziemniaczki mlode ugotowane i podszmazone w lupinkach na oliwie z czosnkiem i tymiankiem do tego jakas surowka salata