- Dołączył: 2011-06-18
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 380
26 lipca 2011, 11:12
Hej. Mam problem ostatnio w ogóle nie mam siły na ćwiczenia, mięśnie mi drgają i są słabe do tego skóra znacznie straciła na jędrności. Dlatego zrobiłam sobie badania, okazało się że mam za dużą ilość potasu we krwi. Nie jest to jednak jakieś niewiarygodnie duży poziom. (Normę mam przekroczoną o 0,9). Ale kiedy z wynikami poszłam do lekarza powiedział że nie wolno dopuścić do zwiększenia ilości, ponieważ może dojść do uszkodzenia mięśni a nawet ich zaniku. Kurcze sama nie wiem co robie nie tak, często zmuszam się do ćwiczeń. Lekarz powiedziała że trzeba badania powtórzyć a jeśli będzie cały czas to samo to da mi skierowanie do specjalistów. Ale moje pytanie jest inne czego mam unikać w mojej diecie a co jeść żeby ten potas spadł?
26 lipca 2011, 11:32
źródłami potasu są - suszone owoce (morelki, figi, rodzynki, jablka) avocado i banany, pomidory, ziemniaki, cytrusy, zielone warzywa liściaste
potas wypłukiwany jest z moczem wiec powinnas duzo pic
o znalazlam cos takiego jeszcze
Najbogatsze źródła
(zawartość potasu w 100 g produktu)
- morele suszone – 1666 mg
- figi suszone – 938 mg
- awokado – 600 mg
- banany – 395 mg
- ziemniaki – 357 mg
- seler – 320 mg
- kiwi – 290 mg
- pomidory – 282 mg
- grejpfruty – 277 mg
Edytowany przez pannanikt00 26 lipca 2011, 11:43
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
26 lipca 2011, 11:40
Korzystaj proszę w funkcji edytowania swoich postów, nie pisz "post za
postem" w ten sposób, że na stronie są kolejno pod sobą trzy Twoje
wpisy. Ułatwi to nam wszytkim korzystanie w forum, a temat będzie
bardziej czytelny.Potasu ciężko uniknąć ponieważ jest praktycznie we wszystkich warzywach i owocach. Żeby zmniejszyć ilośc przyswajalnego potasu trzeba warzywa gotować podwójnie tzn np ziemniaki: pokroic na malutki kawałki, zalać zimną wodą, mocno osolić (wtedy sól wypiera potas z produktów) i zagotować. Następnie po krótkim gotowaniu wylać wodę, zalać nową wodą i normalnie ugotować w dużej ilości wody. W ten sposób wypłukuje się potas z produktów, niestety tez inne składniki mineralne i witaminy.
Bogate w potas są warzywa strączkowe (w tym też soja!) i suszone owoce, orzechy - także narazie ich unikaj.
Edytowany przez pannanikt00 26 lipca 2011, 11:43
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
26 lipca 2011, 11:41
niektore wody mineralne maja duzo potasu np: Staropolanka i Wileka Pieniawa
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
26 lipca 2011, 12:11
Ja z kolei mam problem z zadużym poziomem żelaza - wiecie może czy ma to jakieś skutki uboczne?( również niedużo - 6 jednostek)
- Dołączył: 2011-06-18
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 380
26 lipca 2011, 12:12
ok dziękuję bardzo wam wszystkim :*
- Dołączył: 2011-06-18
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 380
26 lipca 2011, 12:23
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
26 lipca 2011, 20:58
o kur.....a
wraz ze wzrostem poziomu żelaza podnosi się poziom cholesterolu, zwłaszcza LDL
Idealnie jak u mnie.... LDL tez podwyzszony.....
Nie no jestem w szoku, Ide do rodzinnego i z nim będę rozmawiała.. bo z ginem oprócz "tych" spraw pogadać się nie da...
Przestraszyłam się na poważnie z tym rakiem.. dzieki za ten artykuł.
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
26 lipca 2011, 20:59
Chroniczne zmęczenie jest typowym objawem przeładowania żelazem - ciągle bym spała..nigdy tak nie miałam.... cudownie.
- Dołączył: 2011-03-10
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 271
27 lipca 2011, 13:12
Pij tylko i wyłącznie wodę źródlaną i to w dużych ilościach. Nie pij przypadkiem mineralki!!