Temat: Kalorie a smażenie

Witam. Nie wie ktoś przypadkiem, ile kalorii dostaje się do produktu podczas smażenia? Wiem, że trudno to obliczyć, chodzi mi o pomoc w oszacowaniu. Zjadłam 4 kotleciki sojowe w wersji jak mielone (wymiary ok. 2-3cm) usmażone na oleju z obu stron i nie potrafię określić ich kaloryczności. Wiem, że będzie to sporo kalorii pochodzących z oleju i że lepiej gotować itd., zależy mi po prostu na pomocy w oszacowaniu wartości kalorycznej. Z góry dziękuję.
Pasek wagi
ja myślę, że od łyżeczki tłuszczu nie przytyjesz, ja ostatnio swoje obiady smażę na takiej właśnie stołowej łyżce oleju, bo po prostu mają lepszy smak i to tylko 90 kcal - wolę nie zjeść za to kolacji ;)

Przecież to proste. Mają o tyle więcej kalorii ile miał tłuszcz, który wchłonęły...

Aby wiedzieć ile kcal dodajesz połóż na kuchennej wadze patelnię i nalej olej. Ja na patelnię teflonową daję 4g oleju i to jest ok. 36kcal. Jak nie masz wagi to po prostu łyżeczkę licz jako 5g - to jest ok 45kcal.

Jeśli smażysz na głębokim tłuszczu (a feee...) to porównaj to ile nalałaś z tym ile Ci został. Matematyka na poziomie 1-2 klasy podstawówki.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.