Temat: Czy jest na sali lekarz/ zielarz

Czy ktoś z was stosował herbatę z liściem laurowym i cynamonem. I czy taki napar może mieć niebezpieczne działanie na organizm?

Pasek wagi

Podobno "W przypadku przedawkowania wywaru z wawrzynu mogą pojawić się dolegliwości żołądkowo-jelitowe a w skrajnych przypadkach może nawet dojść do krwotoku wewnętrznego."

Laur to jest rodzina roslin, a nie jedna. Ten, ktory uzywamy w kuchni nie jest taki sam jak portugalski czy...i tu wysylam do internetu, glownie do sklepow sprzedajacych krzewa i drzewa. Jedna z odmian lauru - laur rozowy - jest trujacy i smiertelny nawet dla doroslej osoby.

Jezeli chodzi o toksycznosc lauru "kuchennego" to stwierdza sie w postaci swiezych lisci, ale nie  postaci wysuszonej. Ze wzgledow jednak na niebezpieczenstwo - nie spozywamy lisci, a jedynie wywar z nich. Podobnie jak w przypadku wielu gatunkow herbat, ktore pijemy z suchych lisci, a nie ze swiezych ( a juz nie mowie nawet o jedzeniu swiezych lisci herbaty!!!). W gastronomii - czy raczej ogolnie, w kuchni juz tak jest, ze jeden i ten sam produkt zmienia swoje wlasciwosci, jezeli poddamy go odpowiedniej obrobce (wzbogaca sie  lub pogarsza). 

Konkluzja - nie, wywar z suchego liscia laurowego (rodzaj kuchenny - a nie taki zbierany na wlasna reke w ogrodku bez przewodnika botanicznego) nie jest trujacy.

Wywar czy herbatka z lauru i cynamonu jest powszechnie uzywana na tzw gazy albo na poczucie sytosci, aby nie podjadac pomiedzy posilkami -) Wiec raczej lepiej pic taka naturalna herbatke niz faszerowac sie chemia z apteki

Le-Poisson-Architecte napisał(a):

czy to innych herbat ju nie ma?

Po co ta złośliwość ? Jak nic nie wiesz na ten temat to po co ten komentarz. Tak jak napisała Sofro popieram bez dwóch zdań.

Pasek wagi

sofro napisał(a):

Laur to jest rodzina roslin, a nie jedna. Ten, ktory uzywamy w kuchni nie jest taki sam jak portugalski czy...i tu wysylam do internetu, glownie do sklepow sprzedajacych krzewa i drzewa. Jedna z odmian lauru - laur rozowy - jest trujacy i smiertelny nawet dla doroslej osoby.Jezeli chodzi o toksycznosc lauru "kuchennego" to stwierdza sie w postaci swiezych lisci, ale nie  postaci wysuszonej. Ze wzgledow jednak na niebezpieczenstwo - nie spozywamy lisci, a jedynie wywar z nich. Podobnie jak w przypadku wielu gatunkow herbat, ktore pijemy z suchych lisci, a nie ze swiezych ( a juz nie mowie nawet o jedzeniu swiezych lisci herbaty!!!). W gastronomii - czy raczej ogolnie, w kuchni juz tak jest, ze jeden i ten sam produkt zmienia swoje wlasciwosci, jezeli poddamy go odpowiedniej obrobce (wzbogaca sie  lub pogarsza). Konkluzja - nie, wywar z suchego liscia laurowego (rodzaj kuchenny - a nie taki zbierany na wlasna reke w ogrodku bez przewodnika botanicznego) nie jest trujacy.Wywar czy herbatka z lauru i cynamonu jest powszechnie uzywana na tzw gazy albo na poczucie sytosci, aby nie podjadac pomiedzy posilkami -) Wiec raczej lepiej pic taka naturalna herbatke niz faszerowac sie chemia z apteki

Ze niby ta herbatka zbija głód?  Musze wypróbować 

Pasek wagi

Ta herbatka ma wiele zalet, ale na forum odchudzania - ta strona jest interesujaca.

Przykladowy przepis -)

1 litr wody, 2 patyczki cynamonu (a nie w proszku- sorry, nie wiem dlaczego, slyszalam,z e herbatka bedzie silniejsza, ale...), max 5 wysuszonych  listkow  lauru.

Zagotowac wode i wlozyc skladniki do wrzatku, trzymac na malym ogniu 20  minut, odstawic na 30 minut. Pzrefiltrowac i zostawic do wykorzystania wylacznie herbatke. 

Pije sie zwykle 1/2szklanki na czczo a potem pol szklanki po  kazdym posilku 2- 3x na tydzien i sprawdzic jak sie czujemy. Po 2 tygodniach zwykle mozna zauwazyc roznice.

Taka herbatka jest bardzo silna i nie mozna przesadzac - jak ze wszystkim.

sofro napisał(a):

Ta herbatka ma wiele zalet, ale na forum odchudzania - ta strona jest interesujaca.Przykladowy przepis -)1 litr wody, 2 patyczki cynamonu (a nie w proszku- sorry, nie wiem dlaczego, slyszalam,z e herbatka bedzie silniejsza, ale...), max 5 wysuszonych  listkow  lauru.Zagotowac wode i wlozyc skladniki do wrzatku, trzymac na malym ogniu 20  minut, odstawic na 30 minut. Pzrefiltrowac i zostawic do wykorzystania wylacznie herbatke. Pije sie zwykle 1/2szklanki na czczo a potem pol szklanki po  kazdym posilku 2- 3x na tydzien i sprawdzic jak sie czujemy. Po 2 tygodniach zwykle mozna zauwazyc roznice.Taka herbatka jest bardzo silna i nie mozna przesadzac - jak ze wszystkim.
ja tym wrzątkiem. Zaparzylam zielona herbatę i dałam płaska łyżeczkę cynamonu mielonego 

Pasek wagi

no liść laurowy jest na stany zapalne (stawy, gardło) i problemy z żołądkiem; cynamon też jest na stany zapalne (na pewno na stawy) i jak cynamon chętnie sypię i do kawy i nawet herbaty tak ten liść laurowy :D jakoś... nie, więc podziwiam za chęć picia 

@filipAA herbata zielona długo parzona ma działanie uspokajające, a szybko pobudzające :) tak na marginesie :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.