- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 września 2017, 07:51
Czy ktoś z was stosował herbatę z liściem laurowym i cynamonem. I czy taki napar może mieć niebezpieczne działanie na organizm?
6 września 2017, 07:54
Podobno "W przypadku przedawkowania wywaru z wawrzynu mogą pojawić się dolegliwości żołądkowo-jelitowe a w skrajnych przypadkach może nawet dojść do krwotoku wewnętrznego."
6 września 2017, 09:56
Laur to jest rodzina roslin, a nie jedna. Ten, ktory uzywamy w kuchni nie jest taki sam jak portugalski czy...i tu wysylam do internetu, glownie do sklepow sprzedajacych krzewa i drzewa. Jedna z odmian lauru - laur rozowy - jest trujacy i smiertelny nawet dla doroslej osoby.
Jezeli chodzi o toksycznosc lauru "kuchennego" to stwierdza sie w postaci swiezych lisci, ale nie postaci wysuszonej. Ze wzgledow jednak na niebezpieczenstwo - nie spozywamy lisci, a jedynie wywar z nich. Podobnie jak w przypadku wielu gatunkow herbat, ktore pijemy z suchych lisci, a nie ze swiezych ( a juz nie mowie nawet o jedzeniu swiezych lisci herbaty!!!). W gastronomii - czy raczej ogolnie, w kuchni juz tak jest, ze jeden i ten sam produkt zmienia swoje wlasciwosci, jezeli poddamy go odpowiedniej obrobce (wzbogaca sie lub pogarsza).
Konkluzja - nie, wywar z suchego liscia laurowego (rodzaj kuchenny - a nie taki zbierany na wlasna reke w ogrodku bez przewodnika botanicznego) nie jest trujacy.
Wywar czy herbatka z lauru i cynamonu jest powszechnie uzywana na tzw gazy albo na poczucie sytosci, aby nie podjadac pomiedzy posilkami -) Wiec raczej lepiej pic taka naturalna herbatke niz faszerowac sie chemia z apteki
Edytowany przez 6 września 2017, 10:01
6 września 2017, 10:04
czy to innych herbat ju nie ma?
Po co ta złośliwość ? Jak nic nie wiesz na ten temat to po co ten komentarz. Tak jak napisała Sofro popieram bez dwóch zdań.
6 września 2017, 10:42
Laur to jest rodzina roslin, a nie jedna. Ten, ktory uzywamy w kuchni nie jest taki sam jak portugalski czy...i tu wysylam do internetu, glownie do sklepow sprzedajacych krzewa i drzewa. Jedna z odmian lauru - laur rozowy - jest trujacy i smiertelny nawet dla doroslej osoby.Jezeli chodzi o toksycznosc lauru "kuchennego" to stwierdza sie w postaci swiezych lisci, ale nie postaci wysuszonej. Ze wzgledow jednak na niebezpieczenstwo - nie spozywamy lisci, a jedynie wywar z nich. Podobnie jak w przypadku wielu gatunkow herbat, ktore pijemy z suchych lisci, a nie ze swiezych ( a juz nie mowie nawet o jedzeniu swiezych lisci herbaty!!!). W gastronomii - czy raczej ogolnie, w kuchni juz tak jest, ze jeden i ten sam produkt zmienia swoje wlasciwosci, jezeli poddamy go odpowiedniej obrobce (wzbogaca sie lub pogarsza). Konkluzja - nie, wywar z suchego liscia laurowego (rodzaj kuchenny - a nie taki zbierany na wlasna reke w ogrodku bez przewodnika botanicznego) nie jest trujacy.Wywar czy herbatka z lauru i cynamonu jest powszechnie uzywana na tzw gazy albo na poczucie sytosci, aby nie podjadac pomiedzy posilkami -) Wiec raczej lepiej pic taka naturalna herbatke niz faszerowac sie chemia z apteki
Ze niby ta herbatka zbija głód? Musze wypróbować
6 września 2017, 11:25
Ta herbatka ma wiele zalet, ale na forum odchudzania - ta strona jest interesujaca.
Przykladowy przepis -)
1 litr wody, 2 patyczki cynamonu (a nie w proszku- sorry, nie wiem dlaczego, slyszalam,z e herbatka bedzie silniejsza, ale...), max 5 wysuszonych listkow lauru.
Zagotowac wode i wlozyc skladniki do wrzatku, trzymac na malym ogniu 20 minut, odstawic na 30 minut. Pzrefiltrowac i zostawic do wykorzystania wylacznie herbatke.
Pije sie zwykle 1/2szklanki na czczo a potem pol szklanki po kazdym posilku 2- 3x na tydzien i sprawdzic jak sie czujemy. Po 2 tygodniach zwykle mozna zauwazyc roznice.
Taka herbatka jest bardzo silna i nie mozna przesadzac - jak ze wszystkim.
6 września 2017, 12:05
Ta herbatka ma wiele zalet, ale na forum odchudzania - ta strona jest interesujaca.Przykladowy przepis -)1 litr wody, 2 patyczki cynamonu (a nie w proszku- sorry, nie wiem dlaczego, slyszalam,z e herbatka bedzie silniejsza, ale...), max 5 wysuszonych listkow lauru.Zagotowac wode i wlozyc skladniki do wrzatku, trzymac na malym ogniu 20 minut, odstawic na 30 minut. Pzrefiltrowac i zostawic do wykorzystania wylacznie herbatke. Pije sie zwykle 1/2szklanki na czczo a potem pol szklanki po kazdym posilku 2- 3x na tydzien i sprawdzic jak sie czujemy. Po 2 tygodniach zwykle mozna zauwazyc roznice.Taka herbatka jest bardzo silna i nie mozna przesadzac - jak ze wszystkim.
6 września 2017, 13:03
no liść laurowy jest na stany zapalne (stawy, gardło) i problemy z żołądkiem; cynamon też jest na stany zapalne (na pewno na stawy) i jak cynamon chętnie sypię i do kawy i nawet herbaty tak ten liść laurowy :D jakoś... nie, więc podziwiam za chęć picia
@filipAA herbata zielona długo parzona ma działanie uspokajające, a szybko pobudzające :) tak na marginesie :D