- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 maja 2017, 12:47
Witajcie. Czy ktoś z Was próbował pić olej z krokosza? ja zaczęlam tydzień temu po dwie łyżeczki dziennie z polecenia znajomej,która interesuje się zdrowym odżywianiem. Przeczytałam kilka artykułów na temat krokosza i zaczęłam.Póki co zauważyłam w końcu fajną,gladką skórę,brak zaparć i wzmożony głód.
3 maja 2017, 15:24
Olej z krokosza to przede wszystkim kwasy omega6, których i tak mamy w diecie za dużo. A mają one niekorzystne działanie pro zapalne dla organizmu. Zatem picie go jest bez sensu.
3 maja 2017, 15:51
Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (NNKT), a zatem nie może on być syntetyzowany w organizmie człowieka, lecz musi być mu dostarczany w diecie. To niezwykle ważne, bo jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania przemiany materii. Wspiera również układ immunologiczny organizmu, zatem zwiększa odporność, jak również wspomaga tworzenie kwasu DHA, który jest niezbędny do tego, by mózg pracował na odpowiednim poziomie.
Ale kwas linolowy to nie jedyna cenna substancja, jaką znaleźć można w oleju krokoszowym. Na uwagę zasługuje również alfa-tokoferol, a więc witamina E w naturalnej postaci. Jest to silny antyoksydant, który neutralizuje działanie wolnych rodników. A zatem nie tylko powstrzymuje procesy starzenia, ale też pozytywnie wpływa na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.
W oleju krokoszowym znaleźć również można cenną witaminę A, która jest niezbędna, by utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie.
3 maja 2017, 18:09
Agnieszka, to wszystko prawda. Ale bardzo ważne jest aby zachowywać w diecie odpowiednie proporcje kwasów omega6 i omega3. Omega3 mamy za mało w codziennej diecie, omega6 generalnie za dużo. Dlatego zaleca się spożywać na przykład olej lniany czy rzepakowy, bo one mają idealne proporcje NNKT. Krokoszowy to praktycznie same omega6, dlatego spożywczo raczej nie bardzo. Natomiast w celach kosmetycznych jak najbardziej ze względu na bogactwo witamin.
3 maja 2017, 18:21
szczerze jestem zdziwiona,polecala mi koleżanka podobno "mocno" zagłębiona w temat zdrowego odzywiania. Dzięki za opinie:) bardziej chodziło mi o skórę,mam strasznie suchą,zwykle balsamy nie dają rady
3 maja 2017, 19:02
Poczytaj o stosunku omega3 do omega6 i dlaczego trzeba o to dbać, potem sprawdź skład krokoszowego i sama się przekonaj :)
Edytowany przez 3 maja 2017, 19:03