Temat: Co z czym łączyć, a czego nie - LISTA

Znalazłam ostatnio informacje o łączeniu produktów, lista nie jest pełna - możemy ją razem uzupełniać lub poprawiać aby zrobić przyjazny wątek w którym każdy znajdzie informacje o tym co z czym łączyć można a jakich połączeń lepiej unikać.

Prosiłabym na zielono opisywać dobre połączenia a na czerwono złe - będzie czytelniej :) 

Nie jestem żadnym ekspertem w dziedzinie, ale chcę się edukować i stworzyć sobie lepszą dietę niż mam, dzięki której uda się przyswajać maksimum witamin i minerałów z jedzenia.

Zacznę informacjami z jednej ze znalezionych stron internetowych.


PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA
Makaron + warzywa
Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, zaś makaron - węglowodany. Jeśli dodasz trochę oliwy z oliwek i posypiesz je parmezanem, zawierającym białko, otrzymasz kompletny posiłek.

Owoce + sok z cytryny
Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny.

Chleb razowy + wędliny
Jeśli większość Twoich posiłków to kanapki, wybierz pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie tłuszczów.

Papryka + oliwa z oliwek
Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu.

Niełuskany ryż + woda
Wypij szklankę wody, kiedy jesz posiłki bogate we włókna, jak razowy chleb czy niełuskany ryż. Napęcznieją w żołądku, nasycisz się od razu i zmniejszysz przyswajanie tłuszczów i cukrów.

Mleko + cytrusy
Porcja świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów i pomarańczy na śniadanie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki cytrusom mleko staje się łatwiej strawne.

Ryba + cytryna
Zawsze skrapiaj sokiem z cytryny nie tylko rybę. Dotyczy to też kotleta lub hamburgera. Sok z cytryny poprawia smak, a zawarta w nim witamina C ułatwia przyswajanie żelaza.

Produkty zbożowe + strączkowe
Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich. Jeśli spożywasz je razem, dopełniają się, dostarczając białka równie cennego jak zwierzęce.

Produkty zbożowe + owoce suszone
Jeśli dorzucisz suszonych moreli do płatków kukurydzianych czy przyprawisz makaron sosem orzechowym, zwiększysz w potrawie ilość białka i uzyskasz więcej żelaza.

Witamina C i mieso

należy łączyć witaminę C (owoce, warzywa, soki owocowe) z źródłami żelaza (mięso), np dodawanie świeżych surówek do dań mięsnych 

Sałatki z olejami

należy łączyć sałatki, warzywa i inne źródła witamin A, D, E, K z olejami roślinnymi, najlepiej zimnotłoczonymi


ZŁE POŁĄCZENIA
Makaron + mięso
Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i powodują wzdęcia.

Jaja + ryby
Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli.

Ser + rośliny strączkowe
Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia.

Mleko + razowe dodatki
Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej się wchłania.

Ser + mięso
Jedząc je razem, uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser, ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.

Warzywa + alkohol
Jeśli jesz zupę jarzynową, nie pij alkoholu. Utrudnia przyswajanie witaminy B1, obecnej np. w fasoli. To samo grozi Ci, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce.

Jajka + ziemniaki
Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka.

Kapusta + ryby
Wszystkie rodzaje kapustnych zawierają substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy.

Kawa + mleko
Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i śniadanie zalega w żołądku.

Herbata z cytryną

Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.

Herbata z ciastem drożdżowym

Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Pomidor z ogórkiem

Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.

 Pomidor z twarogiem

Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się. Choć niektórzy uważają, że to Mit: nie łączenie białego sera z pomidorem - zarówno twaróg zawiera zbyt mało Ca, a pomidor naturalnych kwasów by wytworzyć kompleksy mogące odkładać się w stawach.

Kawa i herbata z nabiałem

Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.

Warzywa kapustne z rybami

Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.

Olej z rybami

Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.

Mięso z czerwonym winem

Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).

Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. No i co Wy na to? Wiedziałyście o tych brokułach z rybą??

Ogórek z sałatką

świeży ogórek zawiera enzym rozkładający witaminę C, co nie oznacza że dodany do sałatki bezpośrednio przed spożyciem pozbawi jej całej zawartości, jednak warto o tym pamiętać i unikać tego połączenia jeśli w ciągu dnia jemy mało witaminy C.

Warzywa krzyżowe

Mogą zaburzać wchłanianie jodu i takie połączenia powinny być unikane przez osoby z niedoborami jodu (np brukselka/ brokuły i ryby morskie)

Szczawiny i fityniany

szczawiany (szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, czekolada, kawa i herbata) i fityniany ( zboża, otręby, rośliny strączkowe) osłabiają wchłanianie Ca, Mg, Fe i Zn. Należy na nie zwrócić szczególną uwagę w przypadku niedoborów i zwiększyć spożycie ich bogatych źródeł

unikajmy popijania produktów bogatych w żelazo i wapń mocną herbatą (taniny zaburzają wchłanianie Ca i Fe)

Ufff, jak to dobrze, że nie popijam zupy jarzynowej wódką....

A tak poważnie - lepiej się skupić na właściwym komponowaniu posiłków w tym znaczeniu, żeby w każdym z nich znalazło się białko, węglowodany i tłuszcze. Już samo to jest trudne dla wielu osób, a jeżeli człowiek miałby jeszcze unikać jakichś tam połączeń, to by na bank zwariował...

mleko + cytrusy? OMG mięcho bez winiacza? OMG kawa bez mleka OMG

Oj tam, ile tego parmezanu jest w tym makaronie z warzywami, żeby mówić o nim jako o białku :) Pomijając już fakt, że parmezan kosztuje 100zł za kilogram.

Pasek wagi

Hahahaha, zupa jarzynowa popijana wódką. Nieźle.

Pasek wagi

LittleWhite napisał(a):

Oj tam, ile tego parmezanu jest w tym makaronie z warzywami, żeby mówić o nim jako o białku :) Pomijając już fakt, że parmezan kosztuje 100zł za kilogram.

Jako źródła białka w spaghetti używam granulatu sojowego, jak dla mnie wygląda i smakuje jak mielone :>

Pasek wagi

jedyne co potwierdzam to makaron z mięsem na nie - po niczym nie mam takiej niestrawności jak po spagetti bolognese.

Ja to już chyba wszystko będę jeść oddzielnie ;)

Wy się śmiejecie z tej zupy jarzynowej popijanej wódką, a ja znam takie osobniki :) 

Oszalałaby człowiek, jakbym miała sprawdzać kalorie, makra, indeks glikemiczny, żelazo (bo mam niedobory to liczę), a do tego jeszcze co z czym łączyć to bym nie miała czasu jeść, tylko całą dobę bym układała menu :P Jedyne co mi się wydaje sensowne to nie popijanie nabiału herbatą, to mi lekarz powiedział jak miałam kamicę nerkową właśnie.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.