- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 września 2014, 13:52
Znalazłam ostatnio informacje o łączeniu produktów, lista nie jest pełna - możemy ją razem uzupełniać lub poprawiać aby zrobić przyjazny wątek w którym każdy znajdzie informacje o tym co z czym łączyć można a jakich połączeń lepiej unikać.
Prosiłabym na zielono opisywać dobre połączenia a na czerwono złe - będzie czytelniej :)
Nie jestem żadnym ekspertem w dziedzinie, ale chcę się edukować i stworzyć sobie lepszą dietę niż mam, dzięki której uda się przyswajać maksimum witamin i minerałów z jedzenia.
Zacznę informacjami z jednej ze znalezionych stron internetowych.
PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA
Makaron + warzywa
Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, zaś makaron - węglowodany. Jeśli
dodasz trochę oliwy z oliwek i posypiesz je parmezanem, zawierającym białko,
otrzymasz kompletny posiłek.
Owoce + sok z cytryny
Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie
się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce
sokiem z cytryny.
Chleb razowy + wędliny
Jeśli większość Twoich posiłków to kanapki, wybierz pieczywo razowe, które
najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie
tłuszczów.
Papryka + oliwa z oliwek
Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i
pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy
czy jogurtu.
Niełuskany ryż + woda
Wypij szklankę wody, kiedy jesz posiłki bogate we włókna, jak razowy chleb czy
niełuskany ryż. Napęcznieją w żołądku, nasycisz się od razu i zmniejszysz
przyswajanie tłuszczów i cukrów.
Mleko + cytrusy
Porcja świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów i pomarańczy na śniadanie
zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki cytrusom mleko staje się
łatwiej strawne.
Ryba + cytryna
Zawsze skrapiaj sokiem z cytryny nie tylko rybę. Dotyczy to też kotleta lub
hamburgera. Sok z cytryny poprawia smak, a zawarta w nim witamina C ułatwia
przyswajanie żelaza.
Produkty zbożowe + strączkowe
Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich.
Jeśli spożywasz je razem, dopełniają się, dostarczając białka równie cennego
jak zwierzęce.
Produkty zbożowe + owoce suszone
Jeśli dorzucisz suszonych moreli do płatków kukurydzianych czy przyprawisz
makaron sosem orzechowym, zwiększysz w potrawie ilość białka i uzyskasz więcej
żelaza.
Witamina C i mieso
należy łączyć witaminę C (owoce, warzywa, soki owocowe) z źródłami żelaza (mięso), np dodawanie świeżych surówek do dań mięsnych
Sałatki z olejami
należy łączyć sałatki, warzywa i inne źródła witamin A, D, E, K z olejami roślinnymi, najlepiej zimnotłoczonymi
ZŁE POŁĄCZENIA
Makaron + mięso
Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają
białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i
powodują wzdęcia.
Jaja + ryby
Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników:
awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w
tuńczyku i w makreli.
Ser + rośliny strączkowe
Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz
wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje
utrudniające przyswajanie wapnia.
Mleko + razowe dodatki
Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych
dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej się
wchłania.
Ser + mięso
Jedząc je razem, uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów
nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser,
ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.
Warzywa + alkohol
Jeśli jesz zupę jarzynową, nie pij alkoholu. Utrudnia przyswajanie witaminy B1,
obecnej np. w fasoli. To samo grozi Ci, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz
pogryzać suszone owoce.
Jajka + ziemniaki
Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia
żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i
żelaza z jajka.
Kapusta + ryby
Wszystkie rodzaje kapustnych zawierają substancje, które ograniczają
przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe
funkcjonowanie tarczycy.
Kawa + mleko
Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy
to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i
śniadanie zalega w żołądku.
Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.
Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się. Choć niektórzy uważają, że to Mit: nie łączenie białego sera z pomidorem - zarówno twaróg zawiera zbyt mało Ca, a pomidor naturalnych kwasów by wytworzyć kompleksy mogące odkładać się w stawach.
Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.
Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.
Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.
Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).
Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. No i co Wy na to? Wiedziałyście o tych brokułach z rybą??
Ogórek z sałatką
świeży ogórek zawiera enzym rozkładający witaminę C, co nie oznacza że dodany do sałatki bezpośrednio przed spożyciem pozbawi jej całej zawartości, jednak warto o tym pamiętać i unikać tego połączenia jeśli w ciągu dnia jemy mało witaminy C.
Warzywa krzyżowe
Mogą zaburzać wchłanianie jodu i takie połączenia powinny być unikane przez osoby z niedoborami jodu (np brukselka/ brokuły i ryby morskie)
Szczawiny i fityniany
szczawiany (szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, czekolada, kawa i herbata) i fityniany ( zboża, otręby, rośliny strączkowe) osłabiają wchłanianie Ca, Mg, Fe i Zn. Należy na nie zwrócić szczególną uwagę w przypadku niedoborów i zwiększyć spożycie ich bogatych źródeł
unikajmy popijania produktów bogatych w żelazo i wapń mocną herbatą (taniny zaburzają wchłanianie Ca i Fe)
Edytowany przez khalesi 2 września 2014, 14:00
2 września 2014, 13:59
Ufff, jak to dobrze, że nie popijam zupy jarzynowej wódką....
A tak poważnie - lepiej się skupić na właściwym komponowaniu posiłków w tym znaczeniu, żeby w każdym z nich znalazło się białko, węglowodany i tłuszcze. Już samo to jest trudne dla wielu osób, a jeżeli człowiek miałby jeszcze unikać jakichś tam połączeń, to by na bank zwariował...
2 września 2014, 14:02
Oj tam, ile tego parmezanu jest w tym makaronie z warzywami, żeby mówić o nim jako o białku :) Pomijając już fakt, że parmezan kosztuje 100zł za kilogram.
2 września 2014, 14:24
Oj tam, ile tego parmezanu jest w tym makaronie z warzywami, żeby mówić o nim jako o białku :) Pomijając już fakt, że parmezan kosztuje 100zł za kilogram.
Jako źródła białka w spaghetti używam granulatu sojowego, jak dla mnie wygląda i smakuje jak mielone :>
2 września 2014, 14:27
jedyne co potwierdzam to makaron z mięsem na nie - po niczym nie mam takiej niestrawności jak po spagetti bolognese.
2 września 2014, 15:10
Ja to już chyba wszystko będę jeść oddzielnie ;)
2 września 2014, 15:39
Wy się śmiejecie z tej zupy jarzynowej popijanej wódką, a ja znam takie osobniki :)
Oszalałaby człowiek, jakbym miała sprawdzać kalorie, makra, indeks glikemiczny, żelazo (bo mam niedobory to liczę), a do tego jeszcze co z czym łączyć to bym nie miała czasu jeść, tylko całą dobę bym układała menu :P Jedyne co mi się wydaje sensowne to nie popijanie nabiału herbatą, to mi lekarz powiedział jak miałam kamicę nerkową właśnie.