Temat: Olej Kokosowy w naszej diecie


Witajcie:)czy ktoras z Was wprowadzla do swojej diety olej kokosowy? Jestem ciekawa efektow.

Bylam kilka dni temu u dietetyka i zasugerowal mi smazenie potraw na tym oleju . Olej daje pyszny, egzotyczny posmak i jest znacznie zdrowszy od innych. Zakupilam go i jestem zachwycona. Zobaczymy jak to sie przelozy na utrate wagi. Jestem ciekawa czy ktoras z Was go uzywa. A ponizej ciekawe info znalezione w sieci o kokosowym oleju :



Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).


Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.



Kokosowe „kuchenne” rewolucje


Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego.

Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.

Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Nie każdy wie, że oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.

Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.


ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW

OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ

SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO


Zastosowanie oleju kokosowego w medycynie naturalnej


Olej kokosowy ma bardzo ciekawy skład i proporcje składników o wysokiej wartości zdrowotnej.


Skład:

zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

50-60% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18

 

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z  którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

 

 

Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, wykazując silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym
rezultatem stosowany na cerę trądzikową, wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.

W medycynie naturalnej używany jest więc do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.


Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest również jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.



 


Olej kokosowy w kosmetyce


bodymassage

Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.

Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.

Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

 


Kariera orzecha zza morza


Zarówno olej kokosowy, jak i same owoce kokosa przez dziesiątki lat były potępiane. Wiązało się to z zawartością w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważano za sprzyjające rozwojowi takich chorób, jak otyłość, zawały czy miażdżyca.

Jednak żywym dowodem na nieprawdziwość takiej teorii są mieszkańcy wysp Pacyfiku, którzy kokosy jedzą na co dzień w dużych ilościach. Ludzie Ci nie chorują na żadną z przytoczonych chorób. Cieszą się świetnym zdrowiem, świetną kondycją i smukłymi sylwetkami, choć niemal cały tłuszcz, jaki spożywają, pochodzi z kokosów.  Choroby cywilizacyjne, tak rozpowszechnione w świecie Zachodu, wydają się trzymać od nich z daleka.

Na szczęście coraz większa dostępność i rosnąca popularność produktów uzyskiwanych z orzecha kokosowego sprawia, że szersza rzesza Zachodnich konsumentów może przekonać się o jego walorach zdrowotnych, nie tylko zastępując nim olej czy masło, lecz także w dosłownym znaczeniu tego słowa, doświadczając jego pozytywnych właściwości na własnej skórze, która dzięki stosowaniu tego oleju staje się coraz lepiej nawilżona i odżywiona.


 

Kupuje w Irlandii za 6 euro... UWielbiam! NAdaje sie idealnie do ciast, ktore staram sie odchudzic, uzywam go zamiast masla!
Polecam. Stosuje od ok 8 miesiecy i jestem zadowolona!
Ja w ogóle nie smażę, a jak już to bez tłuszczu, ale planuję zakup tego oleju do włosów, podobno działa cuda...
Pasek wagi

FabriFibra napisał(a):

JankaDanska napisał(a):

No to rzeczywiście odchudzanie :D Ja też jem frytki :P
Wszystko z głową :D Nie stosuję zbyt rygorystycznej diety, żeby potem nie rzucać się na jedzenie i zakładać tematów "czy po tym przytyje?" ;)
u mnie w domu piecze się frytki w piekarniku - bez żadnych olejów, co najwyżej przyprawa jakaś. nie są suche, są miękkie w środku i mają złocistą chrupką skórkę. da się jeść bez opijania tłuszczem ziemniaków

Nualka napisał(a):

planuję zakup tego oleju do włosów, podobno działa cuda...

w jaki sposób to robić trzeba? Wciera się w skórę głowy? Rozpuszcza?


Dziewczyny, wiecie może gdzie ten olej przechowywać - w lodówce czy można w szafce? I jaki jest mniej więcej termin przydatności od otwarcia, bo na tym, który kupiłam nie ma takiej info, a ten sklep nie jest tu, gdzie mieszkam, więc nie mogę tam spytać
Jak chcesz miec olej w konsystencji masla to do lodowki- jesli w plynnej to postaw gdzies na poleczce w kuchni tylko dobrze zakrec.
Nie nakladalam go jeszcze na wlosy ale czytalam gdzies w necie zeby nalozyc go na umyte, wilgotne wlosy i wloski zawinac w recznik i po kilku godzinach umyc albo przespac sie z nimi i na drugi dzien umyc.
Swego czasu nalozylam na wlosy zwykla oliwe z oliwek i efekt tez byl super ale mialam problemy ze splukaniem tego tluszczu:) 5 razy musialam myc glowe:)))))))))))
Stosowałam olej kokosowy jako środek kosmetyczny. Świetnie sprawdza się jako odżywka do włosów i balsam do ciała. Znakomicie nawilża ciało, skóra po nim staje się miękka i aksamitna. Szczerze się przyznam, ze w kuchni jeszcze go nie stosowałam, ale po przeczytaniu waszych postów na pewno spróbuje. Może macie jakieś sprawdzone, smaczne i przede wszystkim dietetyczne przepisy z użyciem tego oleju? 

Witaj Olcia1982 , minelo juz sporo czasu od napisania tego postu I ciekawa jestem czy nadal jestes fanka oleju kokosowego? Jesli mozesz to napisz czy nadal uzywasz, czy myslisz,ze dziala, czy waga spadla? Dzieki z gory , pozdrawiam.

Ja od jakiegoś czasu odkrywam oleje i ich zalety. Mój ukochany to olej z pestek dyni, smak, zapach mniam. Oleju kokosowego używam ostatnio do smażenia i jako dodatek do pieczenia warzyw. Kusi mnie olej ryżowy i lniany, w ogóle jestem fanką olei w kuchni i kosmetyce.

Jasne! Smażę na nim frytki :D

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.