Temat: Olej Kokosowy w naszej diecie


Witajcie:)czy ktoras z Was wprowadzla do swojej diety olej kokosowy? Jestem ciekawa efektow.

Bylam kilka dni temu u dietetyka i zasugerowal mi smazenie potraw na tym oleju . Olej daje pyszny, egzotyczny posmak i jest znacznie zdrowszy od innych. Zakupilam go i jestem zachwycona. Zobaczymy jak to sie przelozy na utrate wagi. Jestem ciekawa czy ktoras z Was go uzywa. A ponizej ciekawe info znalezione w sieci o kokosowym oleju :



Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).


Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.



Kokosowe „kuchenne” rewolucje


Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego.

Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.

Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Nie każdy wie, że oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.

Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.


ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW

OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ

SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO


Zastosowanie oleju kokosowego w medycynie naturalnej


Olej kokosowy ma bardzo ciekawy skład i proporcje składników o wysokiej wartości zdrowotnej.


Skład:

zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

50-60% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18

 

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z  którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

 

 

Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, wykazując silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym
rezultatem stosowany na cerę trądzikową, wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.

W medycynie naturalnej używany jest więc do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.


Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest również jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.



 


Olej kokosowy w kosmetyce


bodymassage

Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.

Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.

Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

 


Kariera orzecha zza morza


Zarówno olej kokosowy, jak i same owoce kokosa przez dziesiątki lat były potępiane. Wiązało się to z zawartością w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważano za sprzyjające rozwojowi takich chorób, jak otyłość, zawały czy miażdżyca.

Jednak żywym dowodem na nieprawdziwość takiej teorii są mieszkańcy wysp Pacyfiku, którzy kokosy jedzą na co dzień w dużych ilościach. Ludzie Ci nie chorują na żadną z przytoczonych chorób. Cieszą się świetnym zdrowiem, świetną kondycją i smukłymi sylwetkami, choć niemal cały tłuszcz, jaki spożywają, pochodzi z kokosów.  Choroby cywilizacyjne, tak rozpowszechnione w świecie Zachodu, wydają się trzymać od nich z daleka.

Na szczęście coraz większa dostępność i rosnąca popularność produktów uzyskiwanych z orzecha kokosowego sprawia, że szersza rzesza Zachodnich konsumentów może przekonać się o jego walorach zdrowotnych, nie tylko zastępując nim olej czy masło, lecz także w dosłownym znaczeniu tego słowa, doświadczając jego pozytywnych właściwości na własnej skórze, która dzięki stosowaniu tego oleju staje się coraz lepiej nawilżona i odżywiona.


 

No bardzo fajnie - gdyby nie wygórowana cna to już dawno bym go regularnie używała. 
A tak pozostaje łupanie kokosa i chrupanie... Chyba, że ktoś ma patent na zrobienie oluje z orzecha kokosowego 
Pasek wagi
ile kosztuje w Polsce?  W Kanadzie zaplacilam za okolo 2 litry organicznego oleju kokosowego  jakies 17 dolcow czyli okolo 60 zl. Jest wydajny i starczy na jakies dwa miesiace.
Ja kupowałam niedawno 200 ml za ok 15 - 20 zł! 
Rzeczywiscie drogo :(((((((
ja kupuję mimo ceny, bo w jakość warto inwestować ;) Generalnie mój ulubiony olej do wszelkiego rodzaju placków,naleśników, a nawet warzyw. Właściwie smażę na nim prawie wszystko, poza mięsem, cebulą -jakoś nie mogę sięprzemóc :D Do tego używam rzepakowego.
Moj maz smialo smazy mieso i nawet kielbaske na nim. Mowi, ze daje  ten olej fajny posmak:)))))))))))
Ale rzeczywiscie widze,ze u nas w Canadzie olej kokosowy jest znacznie tanszy niz w Polsce.
Dietetyk zalecil mi go uzywac i skomponowal diete taka, gdzie praktycznie kazdego dnia lyzke oleju musze dodac do potraw.Poza tym dwa razy dziennie - ranno i wieczorem musze przyjmowac  lyzeczke oleju z kokosu z pylkiem pszczelim. Rzeczywiscie poprawila mi sie po tym cera i nie chce sie tak jesc.

olcia1982 udało Ci się go kupić w rozsądnej cenie? z pierwszego tłoczenia ? On nie ma konsystencji płynnej, prawda? to go tak musisz zjadać tą łyżką ? nie wiem czy bym się przemogła:P chyba że go rozgrzewasz najpierw?
I jeszcze sprawdzałam ten pyłek pszczeli (też nie tania sprawa , ale właściwości ekstra ) gdzie udało Ci się kupic i za ile ?  czy 77zł za  550g to rozsądna cena ? na stronie jest napisane zę starczy na ok. 1-1,5 miesiąca , ciekawe ile taka kuracja nim powinna trwać, chyba musze poczytać więcej:/ chyba , że możesz mi coś napisać?
Kurde sprawdziłam na allegro , tam 0,5kg pyłku 23 zł , trochę różnica cen... czy to nie dziwne ? na jednej ze stron (pierwsza która mi się wyświetliła ze sprzedażą pyłku 77zł ) a na allegro 23 zł, troche chyba strach kupić na allegro , czy jak..
Pasek wagi
używam codziennie od roku :-) Polecam! 
Kodaska ja kupilam olej z pierwszego tloczenia ale w Canadzie w sieci sklepow Costco.Wyglada jak maslo albo smalec ale jesli trzymasz go w temperaturze pokowej powoli zmienia swoja konsystencje na plynna. Dlatego trzymam go nie w lodowce tylko na polce aby mi sie rozpuscil bo latwiej mi dozowac go wtedy na lyzke. Pylek pszczeli kupilam w sklepie naturalnym za sloiczek (starcza na miesiac po dwa razy dziennie na lyzke) zaplacilam 12 dolarow. Ja mam duza nadwage wiec pewnie przez najblizsze trzy lata (tyle dalam sobie na schudniecie) bede musiala ciagle jesc ten olej z pylkiemale te dwa skladniki  polaczone razem sa pyszne:) po miesiacu zobaczymy ile spadlo bo narazie dietke dopiero  zaczynam.
Niestety nie orientuje sie w polskich cenach:((((((((((

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.