Temat: Błonnik

Mam do was dziewczyny kilka pytań. Zamierzam kupić sobie błonnik Humavit Slim-Var Effective i tam jest  w składzie proszek kakaowy, babka płesznik (nasiona)  i guarana (ekstrakt) co to jest , po co to tam dodają i jakie to ma działanie ?

Pasek wagi

Proszek kakaowy, masa kakaowa - substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.

Nasienie babki płesznika – Semen Psylli o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, ale nigdy czarnej. Gładkie i połyskujące, podłużnie eliptyczne o długości 2-3mm i 0,8-1,0mm szerokości, w jednym końcu szersze niż w drugim. Po stronie brzusznej znajduje się liniowa jasna bruzda, ograniczona zgrubiałymi brzegami[5]. Głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej (10-15%). Surowiec ponadto zawiera trisacharyd planteozębiałko (15-20%), olej tłusty (5-13%), ślady aukubozydualkaloidów monoterpenowych:boszniakiny i indykaninysterole i triterpeny.


Guarana-Surowiec zielarski: Nasiona. Zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.



Google nie gryzie.


Jak widzisz, każdy z tych składników zawiera błonnik, tłuszcze. 

o bleeeee....jakie to jest wstrętne fuj......śmierdzi i ma taki smak że od razu rzygać się chce
a nie lepiej błonnik dostarczać w pożywieniu? taniej i smaczniej!

.Ewelina.. napisał(a):

Proszek kakaowy, masa kakaowa - substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.Nasienie babki płesznika ? Semen Psylli o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, ale nigdy czarnej. Gładkie i połyskujące, podłużnie eliptyczne o długości 2-3mm i 0,8-1,0mm szerokości, w jednym końcu szersze niż w drugim. Po stronie brzusznej znajduje się liniowa jasna bruzda, ograniczona zgrubiałymi brzegami[5]. Głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej (10-15%). Surowiec ponadto zawiera trisacharyd planteozę, białko (15-20%), olej tłusty (5-13%), ślady aukubozydu, alkaloidów monoterpenowych:boszniakiny i indykaniny, sterole i triterpeny.Guarana-Surowiec zielarski: Nasiona. Zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.Google nie gryzie.Jak widzisz, każdy z tych składników zawiera błonnik, tłuszcze. 




Chodziło mi o informację osobistą, bo w googlach też umiem szukać. Tutaj wiele osób sama wie co dany składnik daje organizmu i czy warto kupować.
Pasek wagi

Natka2018 napisał(a):

.Ewelina.. napisał(a):

Proszek kakaowy, masa kakaowa - substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.Nasienie babki płesznika ? Semen Psylli o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, ale nigdy czarnej. Gładkie i połyskujące, podłużnie eliptyczne o długości 2-3mm i 0,8-1,0mm szerokości, w jednym końcu szersze niż w drugim. Po stronie brzusznej znajduje się liniowa jasna bruzda, ograniczona zgrubiałymi brzegami[5]. Głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej (10-15%). Surowiec ponadto zawiera trisacharyd planteozę, białko (15-20%), olej tłusty (5-13%), ślady aukubozydu, alkaloidów monoterpenowych:boszniakiny i indykaniny, sterole i triterpeny.Guarana-Surowiec zielarski: Nasiona. Zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.Google nie gryzie.Jak widzisz, każdy z tych składników zawiera błonnik, tłuszcze. 
Chodziło mi o informację osobistą, bo w googlach też umiem szukać. Tutaj wiele osób sama wie co dany składnik daje organizmu i czy warto kupować.

Co jest niezrozumiałego w wykazie ile dana rzecz ma tłuszczu, białka i innych ?
Dałam ci jak na tacy informacje z dość wiarygodnego źródła- które jak mówisz, mogłaś sama znaleźć ale tego nie zrobiłaś. 
Błonnik zdecydowanie lepiej dostarczyć przez jedzenie, nie jakieś tabletki ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.