- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 marca 2013, 09:12
16 marca 2013, 09:17
Proszek kakaowy, masa kakaowa - substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.
Nasienie babki płesznika – Semen Psylli o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, ale nigdy czarnej. Gładkie i połyskujące, podłużnie eliptyczne o długości 2-3mm i 0,8-1,0mm szerokości, w jednym końcu szersze niż w drugim. Po stronie brzusznej znajduje się liniowa jasna bruzda, ograniczona zgrubiałymi brzegami[5]. Głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej (10-15%). Surowiec ponadto zawiera trisacharyd planteozę, białko (15-20%), olej tłusty (5-13%), ślady aukubozydu, alkaloidów monoterpenowych:boszniakiny i indykaniny, sterole i triterpeny.
Guarana-Surowiec zielarski: Nasiona. Zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.
Google nie gryzie.
Jak widzisz, każdy z tych składników zawiera błonnik, tłuszcze.
16 marca 2013, 09:42
16 marca 2013, 09:50
16 marca 2013, 09:52
Proszek kakaowy, masa kakaowa - substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.Nasienie babki płesznika ? Semen Psylli o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, ale nigdy czarnej. Gładkie i połyskujące, podłużnie eliptyczne o długości 2-3mm i 0,8-1,0mm szerokości, w jednym końcu szersze niż w drugim. Po stronie brzusznej znajduje się liniowa jasna bruzda, ograniczona zgrubiałymi brzegami[5]. Głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej (10-15%). Surowiec ponadto zawiera trisacharyd planteozę, białko (15-20%), olej tłusty (5-13%), ślady aukubozydu, alkaloidów monoterpenowych:boszniakiny i indykaniny, sterole i triterpeny.Guarana-Surowiec zielarski: Nasiona. Zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.Google nie gryzie.Jak widzisz, każdy z tych składników zawiera błonnik, tłuszcze.
16 marca 2013, 09:58
Chodziło mi o informację osobistą, bo w googlach też umiem szukać. Tutaj wiele osób sama wie co dany składnik daje organizmu i czy warto kupować.Proszek kakaowy, masa kakaowa - substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.Nasienie babki płesznika ? Semen Psylli o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, ale nigdy czarnej. Gładkie i połyskujące, podłużnie eliptyczne o długości 2-3mm i 0,8-1,0mm szerokości, w jednym końcu szersze niż w drugim. Po stronie brzusznej znajduje się liniowa jasna bruzda, ograniczona zgrubiałymi brzegami[5]. Głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej (10-15%). Surowiec ponadto zawiera trisacharyd planteozę, białko (15-20%), olej tłusty (5-13%), ślady aukubozydu, alkaloidów monoterpenowych:boszniakiny i indykaniny, sterole i triterpeny.Guarana-Surowiec zielarski: Nasiona. Zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.Google nie gryzie.Jak widzisz, każdy z tych składników zawiera błonnik, tłuszcze.