Temat: Jaka herbata ?

Jaka herbatka jest najlepsza na wspomaganie chudnięcia ;>

zamiast herbaty polecam wodę
ja herbatkę piję tylko raz dziennie, raz sok z owoców własnej roboty i 2 szklanki wody zwykłej, bo lubię pić wodę ;) a herbatka to tak jakoś, bo zapewnia uczucie sytości, chociaż ja walczę tylko z tym, żeby uzyskać płaski brzuch i stracić troszke boczki, bo ogólnie to szczupła jestem ... a ktoś wie czy ta herbata ma jakieś działanie uboczne ? Czy wypłukuje jakiś składnik, który trzeba uzupełniać? Z góry dzięki za info ;) !
Pasek wagi
Czerwona i zielona.
Oczywiście bez cukru :)
ja piję tylko herbatę zieloną z liści i bez cukru dlatego że traci dla mnie ten smak i aromat :)
senses ;dd
najlepsza herbata to jest czerwona inaczej nazywana 'mordercą tłuszczu' to jest prawda :P oraz herbata zielona bo czarna to nie za bardzo.
red tea ;)
a herbata zielona czy czerwona lepsza? nie w sensie smaku, tylko pod względem swoich właściwości.
moim zdaniem herbata czerwona, ale poczytaj sobie:

Herbata Czerwona

 

HERBATA CZERWONA jest herbatą półfermentowaną. Szczególnym uznaniem wśród herbat czerwonych, cieszy się fermentowana bardzo powoli chińska Pu-Erh. Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. W okolicy góry Liuchasan rośnie prastare drzewo qingmao, nazywane "królem drzew herbacianych". Ma około 2000 lat, 32 m wysokości i ponad 1 metr średnicy. Do dzisiaj z liści tego drzewa powstają czerwone herbaty najlepszej jakości. Drzewo to pokrywają duże, owalne i wiecznie zielone liście, a swym zapachem urzekają piękne, białe kwiaty.

Proces obróbki zaczyna się etapem więdnięcia liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane. Ma to doprowadzić do otarcia brzegów blaszek liściowych. W konsekwencji ułatwia to przebieg procesu fermentacji. Związki chemiczne zawarte w liściu wchodzą w reakcję z tlenem. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści.
Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach.

Czerwona herbata Pu-Erh znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z jej dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz. Pod groźbą ostrej kary, zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. 
Czerwona herbata zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Czerwona Pu-Erh wyróżnia się dużą zawartością tych związków. Zawiera bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Obecne w czerwonej herbacie flawonoidy są odpowiedzialne za jej charakterystyczny smak i aromat. Ma ponadto właściwości przeciwutleniające, odtruwają organizm oczyszczając go z toksyn. 

Pu-Erh obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm i skutecznie walczy z nadwagą. Herbata uzyskuje w ten sposób niepowtarzalne właściwości zdrowotne. Im dłużej herbata leżakuje tym właściwości te przybierają na sile. Ma to związek z powstawaniem specyficznych związków – flawonoidów
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania.


WŁAŚCIWOŚCI:

1. Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.

2. Amerykanie nazywają Pu-Erh "niszczycielem tłuszczu". Nazwa ta dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Interesujące jest to, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejszy jest fakt, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie odchudzania. Czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie.

3. Francuscy lekarze twierdzą, że czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby. Postanowili oni przetestować skuteczność działania czerwonej herbaty osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu. Nie łudźmy się jednak, że Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu.

4. Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych Chin pisze: "We wszystkich większych sklepach, które sprzedają lecznicze zioła, można kupić szczególną herbatę, nazywaną Pu-Erh. Herbata ta jest znana w całym kraju ze swoich leczniczych właściwości. Pomoże zarówno przy kłopotach z trawieniem, jak i przy depresji".

Słodzona czy nie?
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.


Parzenie: Herbatę czerwoną należy zaparzać klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i zostawiamy na 3-5 minut. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.

Innym rodzajem herbaty zwanej w Polsce czerwoną jest herbata Oolong

Herbaty czerwone kupisz w naszym sklepie przez internet w tym miejscu: herbaty czerwone

Najbardziej cenionymi herbatami Pu erh wśród nas oraz naszych użytkowników są: Pu Erh 13 latPu Erh Mini Toucha




Właściwości zdrowotne zielonej herbaty


Zdrowotne właściwości zielonej herbatyHerbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używali jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka. Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk). Wspomaga naturalne procesy regulacji i samooczyszczania organizmu Zwalcza i likwiduje w organizmie wolne rodniki tlenowe ochraniając strukturę DNA materiału genetycznego komórek przed procesem degradacji Redukuje szkodliwe czynniki środowiska tj. promieniowanie UV i radioaktywne, dym papierosowy, związki azotowe, toksyny z pożywienia m.in. z wędzonych mięs. Ma właściwości przeciw wrzodowe. Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia.

Współcześni Chińczycy mają do dyspozycji w swoim kraju dwa rodzaje szpitali - klasyczny oraz medycyny naturalnej, w który bardzo wierzą. Do dziś szeroko stosowana jest profilaktyka zdrowia. Chińczycy stosują wiele ziół oraz piją zieloną herbatę jak nakazuje tradycja i aby zapobiegać chorobom.

Jedno z japońskich opracowań głosi, że zielony napar jest lekiemZielona herbata zapobiegającym powstawaniu 61 schorzeń, a 21 potrafi wyleczyć. Do niedawna wszystkie naukowe opracowania na temat zielonej herbaty pochodziły z Chin lub z Japonii. Obecnie również naukowcy Niemieckiego Ośrodka Badań nad Nowotworami w Heidelbergu oraz Instytutu Biofarmaceutyki we Freiburgu potwierdzają szerokie spektrum oddziaływania zawartych w zielonej herbacie polifenoli i tworzących ich pod grupę flawonoidów.

Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.:

 

punktor

Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, ale długotrwale pobudza.
 

punktor

Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
 

punktor

Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
 

punktor

Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
 

punktor

Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
 

punktor

Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
 

punktor

Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
 

punktor

Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).
 

Jedną z wad badań naukowych jest jednak to że, naukowcy testują zazwyczaj jeden określony składnik danej rośliny, przypisując mu takie, a nie inne działanie. Tymczasem tak jak większość leczniczych roślin i ziół, również jedyne w swoim rodzaju zdrowotne działanie zielonej herbaty wynika z sumy wszystkich jej składników.

Zielona herbataZielona herbata minimalizuje również odkładania się w ludzkim organizmie strontu 90. Do wzrostu stężenia tego niebezpiecznego pierwiastka dochodzi w wyniku skażeń radioaktywnych i wypadków w elektrowniach atomowych. Stront 90 odkłada się w szpiku kostnym i niszczy go. Zgodnie z obserwacjami japońskich lekarzy,  zwolennicy zielonej herbaty nawet po atomowym uderzeniu na Hiroshimę mieli większą szansę przeżycia od ludzi pijających ją jedynie sporadycznie.
 

Zielona herbata zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów:
 

punktor

Witamina A
Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Ważna dla prawidłowego wyglądu skóry i włosów.
 

punktor

Witamina C
W zielonej herbacie jest jej bardzo dużo. Przede wszystkim ona wspomaga odporno�ć naszego organizmu.
 

punktor

Witamina B
Zapobiega biegunkom, stosowana m.in. w leczeniu uzależnień alkoholowych.
 

punktor

Witamina F
Wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów.
 

punktor

Witamina K
Pomaga w odbudowywaniu zniszczonej flory bakteryjnej żołądka.
 

punktor

Witamina P
Utrzymuje nasze naczynia krwionośne w odpowiedniej kondycji.
 

punktor

Fluor
Odpowiada za krystalizowanie się tkanki kostnej u człowieka. Dwie filiżanki zielonej herbaty zaspakajają dzienne zapotrzebowanie na fluor.
 

punktor

Mangan
Jego niedobór powoduje wady postawy, zmniejszenie płodno�ci, jest także współodpowiedzialny za epilepsję.
 

punktor

Kofeina
To dzięki niej ta herbata pobudza.
Tanina
Ma właściwości ściągające, przeciwdziała biegunkom.
 

punktor

Teobromina
To ona odpowiada za moczopędne właściwości herbaty.
 

punktor

Teofilina
Pomaga m.in. w leczeniu astmy, rozedmy płuc, nadciśnienia i niewydolności krążenia.
 

punktor

Garbniki katechinowe
Substancje przeciwnowotworowe. To właśnie one w głównej mierze odpowiadają za antyrakowe właściwości zielonej herbaty.
 

punktor

Kwercetyna i Flawonol
Stosowane przy łagodzeniu skutków radioterapii.
 

punktor

Saponiny
Są stosowane jako składnik leków wykrztuśnych i przeciwzapalnych.
 

punktor

Sole mineralne
Niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania wszystkich żywych organizmów.
 

Współcześni mieszkańcy Azji dużo palą. Mimo to nowotwory i choroby układu krążenia są wśród nich stosunkowo mało rozpowszechnione. Prawdopodobnie jest to zasługa, częstego delektowania się smakiem i aromatem zielonej herbaty.
 

Przeciwwskazania:
 

punktor

Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
 

punktor

Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
 

punktor

Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.