- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 marca 2009, 21:02
7 marca 2009, 21:09
8 marca 2009, 13:56
27 grudnia 2010, 20:23
27 grudnia 2010, 21:48
29 grudnia 2010, 22:57
30 grudnia 2010, 12:50
HERBATA
CZERWONA jest herbatą półfermentowaną. Szczególnym uznaniem wśród
herbat czerwonych, cieszy się fermentowana bardzo powoli chińska Pu-Erh. Ojczyzną
Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. W okolicy góry Liuchasan
rośnie prastare drzewo qingmao, nazywane "królem drzew herbacianych".
Ma około 2000 lat, 32 m wysokości i ponad 1 metr średnicy. Do dzisiaj z
liści tego drzewa powstają czerwone herbaty najlepszej jakości. Drzewo
to pokrywają duże, owalne i wiecznie zielone liście, a swym zapachem
urzekają piękne, białe kwiaty.
Proces obróbki
zaczyna się etapem więdnięcia liści. Po utracie wilgoci liście
umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane. Ma
to doprowadzić do otarcia brzegów blaszek liściowych. W konsekwencji
ułatwia to przebieg procesu fermentacji. Związki chemiczne zawarte w
liściu wchodzą w reakcję z tlenem. Po kilku godzinach proces ten zostaje
zatrzymany poprzez suszenie liści.
Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze
właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej
zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się
dojrzewać w odpowiednich warunkach.
Czerwona herbata Pu-Erh znana już była w czasach dynastii Tang
(618-907). Z jej dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz.
Pod groźbą ostrej kary, zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego
eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno
dostępnych grotach.
Czerwona herbata zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy,
minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C.
Czerwona Pu-Erh wyróżnia się dużą zawartością tych związków. Zawiera
bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza
wchłaniania żelaza. Obecne w czerwonej herbacie flawonoidy są
odpowiedzialne za jej charakterystyczny smak i aromat. Ma ponadto
właściwości przeciwutleniające, odtruwają organizm oczyszczając go z
toksyn.
Pu-Erh obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby,
oczyszcza organizm i skutecznie walczy z nadwagą. Herbata uzyskuje w ten
sposób niepowtarzalne właściwości zdrowotne. Im dłużej herbata leżakuje
tym właściwości te przybierają na sile. Ma to związek z powstawaniem
specyficznych związków – flawonoidów
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh
liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania.
WŁAŚCIWOŚCI:
1. Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
2. Amerykanie nazywają Pu-Erh "niszczycielem tłuszczu".
Nazwa ta dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei
w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88% pacjentów pijących
regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg.
Interesujące jest to, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie
odżywiania. Jednak znacznie ważniejszy jest fakt, że spadek wagi się
utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie
odchudzania. Czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne pokłady
tłuszczu w naszym organizmie.
3. Francuscy lekarze twierdzą, że czerwona Pu-Erh
wspomaga pracę wątroby. Postanowili oni przetestować skuteczność
działania czerwonej herbaty osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej
niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu
godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył
fakt, że powróciła utracona jasność umysłu. Nie łudźmy się jednak, że
Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu.
4. Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach
leczniczych Chin pisze: "We wszystkich większych sklepach, które
sprzedają lecznicze zioła, można kupić szczególną herbatę, nazywaną
Pu-Erh. Herbata ta jest znana w całym kraju ze swoich leczniczych
właściwości. Pomoże zarówno przy kłopotach z trawieniem, jak i przy
depresji".
Słodzona czy nie?
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.
Parzenie: Herbatę czerwoną należy zaparzać klasycznie.
Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę herbaty. Zalewamy wodą o
temperaturze ok. 95 stopni i zostawiamy na 3-5 minut. Możliwe jest dwu-
lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.
Innym rodzajem herbaty zwanej w Polsce czerwoną jest herbata Oolong
Herbaty czerwone kupisz w naszym sklepie przez internet w tym miejscu: herbaty czerwone
Najbardziej cenionymi herbatami Pu erh wśród nas oraz naszych użytkowników są: Pu Erh 13 lat, Pu Erh Mini Toucha
Właściwości zdrowotne zielonej herbaty
Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące
miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używali jej do leczenia
ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem
(nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.
Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele
minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk).
Wspomaga naturalne procesy regulacji i samooczyszczania organizmu
Zwalcza i likwiduje w organizmie wolne rodniki tlenowe ochraniając
strukturę DNA materiału genetycznego komórek przed procesem degradacji
Redukuje szkodliwe czynniki środowiska tj. promieniowanie UV i
radioaktywne, dym papierosowy, związki azotowe, toksyny z pożywienia
m.in. z wędzonych mięs. Ma właściwości przeciw wrzodowe. Japońscy
naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego
życia.
Współcześni Chińczycy mają do dyspozycji w swoim kraju dwa rodzaje
szpitali - klasyczny oraz medycyny naturalnej, w który bardzo wierzą. Do
dziś szeroko stosowana jest profilaktyka zdrowia. Chińczycy stosują
wiele ziół oraz piją zieloną herbatę jak nakazuje tradycja i aby
zapobiegać chorobom.
Jedno z japońskich opracowań głosi, że zielony napar jest lekiem zapobiegającym powstawaniu 61 schorzeń, a 21 potrafi wyleczyć. Do niedawna wszystkie naukowe opracowania na temat zielonej herbaty pochodziły z Chin lub z Japonii. Obecnie również naukowcy Niemieckiego Ośrodka Badań nad Nowotworami w Heidelbergu oraz Instytutu Biofarmaceutyki we Freiburgu potwierdzają szerokie spektrum oddziaływania zawartych w zielonej herbacie polifenoli i tworzących ich pod grupę flawonoidów.
Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.:
Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia
umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma
działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej
w kawie nie działa gwałtownie, ale długotrwale pobudza. |
|
Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic,
zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w
herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu). |
|
Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu
się złogów na ściankach naczyń krwionośnych). |
|
Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z
polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie
związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
|
|
Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w
zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga
więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia,
biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej). |
|
Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty
starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy). |
|
Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i
usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po
ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków
żołądkowych). |
|
Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża
oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz
przeciwbakteryjne działanie polifenoli). |
Jedną z wad badań naukowych jest jednak to że, naukowcy testują zazwyczaj jeden określony składnik danej rośliny, przypisując mu takie, a nie inne działanie. Tymczasem tak jak większość leczniczych roślin i ziół, również jedyne w swoim rodzaju zdrowotne działanie zielonej herbaty wynika z sumy wszystkich jej składników.
Zielona
herbata minimalizuje również odkładania się w
ludzkim organizmie strontu 90. Do wzrostu stężenia tego
niebezpiecznego pierwiastka dochodzi w wyniku skażeń radioaktywnych i
wypadków w
elektrowniach atomowych. Stront 90 odkłada się w szpiku kostnym i
niszczy go. Zgodnie z obserwacjami japońskich lekarzy, zwolennicy
zielonej herbaty nawet po atomowym uderzeniu na Hiroshimę mieli
większą
szansę przeżycia od ludzi pijających ją jedynie sporadycznie.
Zielona herbata zawiera wiele cennych witamin i
mikroelementów:
Witamina A |
|
Witamina C |
|
Witamina B |
|
Witamina F |
|
Witamina K |
|
Witamina P |
|
Fluor |
|
Mangan |
|
Kofeina |
|
Teobromina |
|
Teofilina |
|
Garbniki katechinowe |
|
Kwercetyna i Flawonol |
|
Saponiny |
|
Sole mineralne |
Współcześni mieszkańcy Azji dużo palą. Mimo to nowotwory i choroby
układu krążenia są wśród nich stosunkowo mało rozpowszechnione.
Prawdopodobnie jest to zasługa, częstego delektowania się smakiem i
aromatem zielonej herbaty.
Przeciwwskazania:
Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej
herbaty, |
|
Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia
zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków
żołądkowych, |
|
Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków! |