- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 listopada 2008, 22:59
Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy. Jest w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru. Podczas gdy cukier sieje spustoszenie w organizmie, ksylitol goi i naprawia, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma własności opóźniające proces starzenia. Ksylitol jest pięciowęglowym cukrem, cooznacza, że ma własności bakteriobójcze, zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formycukru, w tym sorbitol, kolejny popularny alternatywny słodzik, są sześciowęglowymi cukrami, które wzmacniają niebezpieczne bakterie i grzyby.
Zatwierdzony w roku 1963 przez amerykański Urząd ds. Żywnościi Leków (FDA) ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Jedyny dyskomfort, jaki mogą początkowo odczuwać niektórzy wrażliwi ludzie przy spożywaniu jego dużych ilości, to łagodna biegunka lub lekkie kurcze.
Ksylitol ma o 40 procent mniejszą kaloryczność i o 75 procent mniej węglowodanów od cukru i jest absorbowany i przetwarzany powoli, co prowadzi do bardzo małych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę a pozostałe dwie trzecie w przewodzie pokarmowym, gdzie jest rozkładany przez bakterie żołądkowe na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
info pochodzi z http://ksylitol.info/
2 października 2012, 11:42
23 stycznia 2017, 11:16
Herbata bez cukru, dla mnie najgorsza rzecz na diecie... Czy ksylitol w smaku jest porównywalny do cukru, tzn czy herbata z ksylitolem smakuje tak samo jak z cukrem? Jeśli nie to czym ten nieszczęsny cukier zamienić żeby właśnie nie było dużej różnicy w herbacie czy np. kawie? Używałam popularnych słodzików, ale smak okropny, od razu miałam nudności.
30 marca 2017, 18:05
herbatka czy kawa z ksylitolem smakują tak samo i on nawet wygląda jak cukier - polecam :)
30 marca 2017, 20:32
Używam, chociaż jak skończę opakowanie zamierzam wypróbować erytrol.
Dla mnie okej, używam minimalne ilości więc minusów nie odczuwam.
2 kwietnia 2017, 02:47
Istnieje również Erytrytol posiadający ok. 0.1 kcal na 100g i niemal 0 węglowodanów, z doświadczenia mogę powiedzieć, że stanowi ok 50% słodkości cukru białego ( na opakowaniu piszą 70% ) i trzeba go dodać stosunkowo dużo. Sądze, że są to dobre zamienniki posiadające np: właściwości przeciwbakteryjne jednak niektórzy ludzie mogą ich nietolerować, szczególnie przy dietach FODMAP, ksylitol może powodować biegunki czy wzdęcia choć są to względnie nieczęste przypadki.
Warto również zwrócić uwagę na cały zabieg stosowania słodzików. Często wywołują one nieświadome napady głodu bądź wzmożoną chęć na większą ilość jedzenia. W filmie dostępnym na yt: "Biznes na Diecie" możemy usłyszeć zdanie, że produkty szczególnie light do których dodawane są słodziki choć bardziej mamy tu na myśli aspartam czy acesulfam K z początku miały służyć nie jako produkty dietetyczne ( którymi absolutnie nie są ) a zachęcić klienta aby nie kupował 2 jogurtów a kupił 3. Nie będę sie zagłębiał bo nie tego dotyczy temat, ale mimo braku kaloryczności ze strony niektórzych słodzików warto zwrócić uwagę zarówno na odbiór ich przez nasz organizm, zmiany sylwetkowe jak i wzmożone poczucie głodu :)