Temat: Trądzik grudkowy - pogorszenie, Isotrexin

Od ponad tygodnia stosuje przepisany przez dermatologa zel Isotrexin na tradzik grudkowo-krostkowy. Jest to silnie zluszczajacy retinoid. Od kiedy smaruje nim zmienione miejsca (szczegolnie poliki pokryte podskornymi grudkami) zauwazylam pogorszenie. Grudki zrobily sie czerwone, wczesniej nie byly! Siedzialy pod skora i tylko patrzac pod swiatlo mozna bylo zauwazyl nierownosci. 

Czy to mozliwe, ze to taki przejsciowy etap? Moze skora sie oczyszcza i gdy to minie bedzie tylko lepiej? Miala ktoras z Was podobny problem przy stosowaniu tego typu lekow?

Nie martw się tak to jest na początku kuracji

Ja stosowałam Isotrexin i musiałam z niego zrezygnować moja skóra mnie piekła po nałożeniu i mocno miałam przesuszoną. 

Aha spytaj się pani dermatolog czy mogłabyś stosować papkę kumerfeldi to jest lek robiony na bazie siarki. Mi ona bardzo pomaga a często mam nawet ropniaki. 

Pamiętaj o kremach z filtrami przy każdym kontakcie ze słońcem! :-)

Na mnie też Isotrexin tak działał na początku. Potem było lepiej, ale generalnie jakoś cudownie nie pomógł. Nic nie pomagało. Na szczęście mam to za sobą.

Pasek wagi

Ja ostatnio zdecydowałam się na zabiegi kosmetyczne z kwasami, i nareszcie po 4 zabiegach wszystko wygląda super :) miałam takie właśnie krosty pod skórą jak przejechałam palcami to była jakaś masakra :( a na brodzie zazwyczaj robiły się takie wielkie bolące. Kwasy z mikrodermabrazją super wszystko od środka rozpuściły i teraz nie mam pół śladu :) tylko to kosztuje za jeden zabieg płaciłam ok 250 zł. 

a nie lepiej poczytać w internecie jak zachowuje się retinoid stosowany na twarz? jest tego mnóstwo, wystarczy wykazać minimum chęci. retinoidy działają z opóźnionym zapłonem, złuszczając skórę wyciągają wszystko na wierzch. nie wszystko wchłonie się do organizmu, część rzeczy musi wyleźć i przy tak intensywnej kuracji naturalnym następstwem jest podrażnienie lub stan zapalny

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.