12 stycznia 2014, 22:18
(Pytanie może wydawać się głupie. Sama tak myślę..)
Teoretycznie nie kosmetyk, ale jednak włosomaniaczki będą wiedziały, że jest inaczej. Chciałabym sobie kupić olej z pestek winogron do włosów, ale też chciałabym go używać do smażenia. Czy będzie się nadawał? Bo miałam wrażenie, że generalnie każde oleje do tego właśnie służą, a dzisiaj przeczytała gdzieś, że to jedyny olej z NNKT , który można wykorzystywać do smażenia. Co Wy na to? Jak myślicie?
12 stycznia 2014, 22:49
Em, ja używam oleju z pestek winogron wyłącznie do smażenia. Nie wiedziałam, że można też na włosy :-D I bardzo fajnie się smaży, nie trzeba dużo, a się nie przypali.
Edytowany przez Oazuu 12 stycznia 2014, 23:17
- Dołączył: 2008-06-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1462
12 stycznia 2014, 23:17
Możesz go nawet kupić na dziale spożywczym w hipermarkecie. Można spokojnie na nim smażyć, chyba że kupujesz jakiś przetwarzany w sklepie z kosmetykami i ma wyraźny dopisek, że produkt kosmetyczny.
- Dołączył: 2009-07-19
- Miasto: Ailleurs
- Liczba postów: 634
14 stycznia 2014, 07:38
Tak jak napisała margines. Jeśli kupisz o przeznaczeniu spożywczym, to jak najbardziej. Jeżeli kupisz w jakimś sklepie z półproduktami to już nie.
Ja smażę na oliwie z oliwek, kiedyś krążyły dziwne bajki, że się nie nadaje, ale ogólnie jest bardziej stabilna od oleju rzepakowego, jednak ma swój specyficzny smak.
15 stycznia 2014, 15:36
bedejedrna napisał(a):
to jedyny olej z NNKT , który można wykorzystywać do smażenia
użyj czasem mózgu, myślenie nie boli. wszystkie oleje mają NNKT. poza tym - w kuchni używasz winogronowego, czy też rzepakowego, słonecznikowego? wiele olejów można wykorzystywać do smażenia, choćby również ryżowy, arachidowy, sezamowy, sojowy i tak dalej.
16 stycznia 2014, 22:49
mynte napisał(a):
bedejedrna napisał(a):
to jedyny olej z NNKT , który można wykorzystywać do smażenia
użyj czasem mózgu, myślenie nie boli. wszystkie oleje mają NNKT. poza tym - w kuchni używasz winogronowego, czy też rzepakowego, słonecznikowego? wiele olejów można wykorzystywać do smażenia, choćby również ryżowy, arachidowy, sezamowy, sojowy i tak dalej.
A Ty bądź czasem przyjemniejsza niż papier ścierny. ;)