Temat: Rady dla początkującego

Panuję zacząć biegać. Kondycja słaba, hashimoto w gratisie. Chciałabym zacząć biegać na zewnątrz i mam kilka pytań. Październik to dobry miesiąc na rozpoczęcie biegania biorąc pod uwagę pogodę? Jak biegać w terenie, na co się przygotować? Mam wrażenie, że będę oddychać przez usta, więc pewnie zaraz będę chora.. Próbowałam biegać na siłowni, dziwnie mi się na niej biega, nie potrafiłam wyrobić sobie kondycji (narzucone tempo, wąska przestrzeń). Z hashimoto wyrobienie kondycji jest możliwe?

Maradona93 napisał(a):

Panuję zacząć biegać. Kondycja słaba, hashimoto w gratisie. Chciałabym zacząć biegać na zewnątrz i mam kilka pytań. Październik to dobry miesiąc na rozpoczęcie biegania biorąc pod uwagę pogodę? Jak biegać w terenie, na co się przygotować? Mam wrażenie, że będę oddychać przez usta, więc pewnie zaraz będę chora.. Próbowałam biegać na siłowni, dziwnie mi się na niej biega, nie potrafiłam wyrobić sobie kondycji (narzucone tempo, wąska przestrzeń). Z hashimoto wyrobienie kondycji jest możliwe?

Przy niewydolnej tarczycy nie warto przesadzać z kardio i wyczerpującymi ćwiczeniami fizycznymi. Więc bieganie codzienne i długie dystanse bym odpuściła. Najlepiej biegać w wolnym tempie, bez zadyszki lub z taką minimalną. Ale też nie ma sensu robić z siebie inwalidy :) Wyrobienie kondycji jest możliwe. Przy jeździe na rowerze sprawdziła mi się opaska/komin/ocieplacz na szyję - naciągałam na usta, powietrze jest cieplejsze (jednak materiał po kilkunastu minutach wilgotnieje).
Takie podstawy garderoby (oprócz obuwia) to:
- opaska/komin/ocieplacz na szyję,
- czapka/opaska na uszy (taka, żeby się nie zsuwała)
- rękawiczki.

Pasek wagi

biegałam w grudniu/ styczniu przy minusowej temp. Przede wszystko dobre obuwie- priorytet! Zaczynałam od kilku okrążeń na orliku. I z czasem zwuekszalam sobie dystans. Nie czułam sie na tyle silna, zeby zaczac biegać przed siebie, bo nie wiedziałam ile mi sue uda :) 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.