Temat: Bieganie na bieżni

Chciałabym się dowiedzieć jakie przełożenie ma bieganie na bieżni w stosunku do normalnego biegania?

Niestety mam bardzo wrażliwe zatoki i oskrzela, i bieganie w temperaturze do +10 jest u mnie bardzo ryzykowne (albo mam duszność, albo padają mi zatoki prędzej czy później), dlatego staram się nadgonić to bieżnią.

Jak można ćwiczyć na bieżni, żeby, kiedy już w końcu temperatury wzrosną do odpowiedniego poziomu, nie odstawać formą? Dużo większa szybkość? Biegać dłużej?

Generalnie staram się biegać z prędkością 8km/h, czasem 10-11km/h, po pół godziny chwila marszu i dalej kolejne 30 minut biegiem (wiem, szału nie ma).

I pytanie: czy podczas biegu mogę zmieniać nachylenie?
(pytam, bo przez jakiś czas w siłowni, w której ćwiczyłam, bieżnie były do kitu i nawet więcej niż 11/h nie można było biec...)
Ustaw sobie bieznie na incline 2 czyli troche pod gorke, odzwierciedlenie plaskiej powierzchni na dworze  (slowa instruktora na silowni) 
Pasek wagi
Jak się ma bieganie na bieżni do biegania w terenie. Generalnie, jest dużo łatwiej. Przykład koleżanki, która biega jak antylopa na bieżni przez godzinę a zdycha w terenie po 5 minutach biegu w bardzo średnim tempie.

To chyba zależy od człowieka. Ja na przykład mam dość bieżni po 20 minutach, co jest ułamkiem tego co mogę przebiec w terenie. Kiedy nie mam poczucia swobody, przed oczyma zamiast przesuwającego się i reagującego otoczenia widzę nieruchomą ścianę/okno/TV, szybciej zaczynam zwracać uwagę na zmęczenie fizyczne. A psychicznie już w ogóle słabo, po prostu nie ma funu tylko orka na ugorze.

Na pewno na bieżni nie walczymy z oporem powietrza, więc wysiłek jest mniejszy. Można to skompensować ustawiając nachylenie. Ale z drugiej strony bardziej się pocimy, trzeba się nawadniać. Chociaż są i plusy, więc gdy nadejdzie kolejna zima, będę się próbował jeszcze z bieżnia przeprosić.

Na koniec polecam ten artykuł: http://warszawskibiegacz.pl/bieznia-mechaniczna-w-treningu-biegacza/

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.