Temat: Zajęta amatorka na przytyciu a piękny brzuszek

Jestem na utrzymaniu/przytyciu i chciałabym wykorzystać dodani bilans na zbudowanie mięśni i zapobiegnięcie tzw. "zalania się tłuszczem" i efektu przypominającego "skinny fat". Mój brzuch już zaczął się robić niepokojąco mięciutki, dlatego postanowiłam rozpocząć ćwiczenia. Niestety, czas na konkretny trening w domu mam tylko w środy, soboty i niedziele. W inne dni jestem w stanie zagospodarować... 15 minut. Czy jest możliwość, abym przy rzadkim ćwiczeniu miała jakiekolwiek efekty, czy to strata czasu? Jakie ćwiczenia z YT polecacie bez cardio i np. z użyciem ciężarków? Poszukuję takich programów, które skupiają się tylko na brzuchu. Nie mam czasu na treningi ogólnorozwojowe przynoszące znikome efekty na każdej partii ciała - wolę zatem jedną, ale z widoczną (oby) różnicą.

polecam silownie. Majac tam konkretny trening wymodelujesz cialo tak jak chcesz.

ale w Twoim stanie jak "starasz" sie o miesiaczke cwiczenia jednak nie sa za dobrym wyjsciem

3 razy tydz to swietna czestotliwosc. Akurat aby miec forme, organizm wzmocnic i nie przeginac palki. Nieskomplikowana opcja jest zakup kettlebell - na  yt jest mnostwo klipow. Lub nawet dywanowki moga sporo dac jezeli masz organizm wyniszczony i miesnie zzarte. Z tym ze oczywiscie cwiczenia silowe spalaja duzo kcal wiec bedziesz musiala byc uczciwa sama ze soba i jest kilkaset kcal wiecej.

cwiczenia 3x w tyg to wcale nie jest taka rzadka czestotliwosc, powiedzialabym raczej, ze srednia. kazdy rodzaj aktywnosci fizycznej wykonywany regularnie przynosi rezultaty. pamietaj jednak, by Twoje jadlospisy mialy wystarczajaca ilosc kalorii -chcesz chyba troche przytyc, poza tym nie masz okresu ..

Dobrze, dzięki za rady - a macie jakieś konkretne nagranie lub fajnego trenera na YT z jakimś programem, który jest typowo siłowy na brzuch? Coś lepszego niż lekka Mel B (przyzwyczajam się po trzech razach do jej ćwiczeń i przestaję czuć mięśnie - czyli prawdopodobnie jest to u mnie nieefektywne).

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.