Temat: Schodami do nieba

Pomysła zapodała Adador. Bedziemy śmigać na steperkach. Mniej lub więcej, wolniej lub szybciej, ale będziemy liczyć kroki, kroczki i tiptopy... Dodajemy wydeptane  kroki, liczy się każdy, nawet najmniejszy...

 

Idziemy schodami do nieba.

Etap pierwszy:  Troposfera - 11 km

    Powietrze, którym właśnie oddychasz to właśnie troposfera. Górna granica tej warstwy leży na wysokości od 8 nad biegunami do ok. 14km nad równikiem (średnio 11km). Z czego wynika ta różnica? Wraz z wysokością ciśnienie i temperatura powietrza spada, można się o tym łatwo przekonać będąc np. w górach. Kiedy na powierzchni mamy 20 stopni powyżej zera, kilka kilometrów wyżej już panuje ostry, syberyjski mróz  -54 stopnie i to niezależnie od pory roku. W pewnym jednak miejscu wraz ze zwiększaniem wysokości, temperatura przestaje spadać i zaczyna rosnąć, przy czym wartością graniczną jest z reguły owe -54 stopnie. Logicznym jest, że nad równikiem, gdzie jest ciepło, trzeba wznieść się o wiele wyżej, aby temperatura aż tak spadła, niż na biegunie; stąd właśnie owa różnica. Tą granicę nazywamy tropopauzą. (źródło :http://meteorologiaonline.republika.pl/atmosfera.htm)

1 krok - 0,8 m ( średnia dlugosc kroku człowieka idącego normalną prędkością to 0,8 metra)

11 km = 11.000 m = 13.750,00 kroków

moje 3.333/13.750

ja zamiast schodami dreptać przejadę się windą bo steper się zepsuł  ale zazdroszczę Wam.. :(
szkoda... WD40 i może ruszy????
a co to takiego? on chodzi ale tak przebiera.. przeskakuje nie da sie normalnie dreptac. musze tacie go zanieść jak zacznie normalnie działąć to się dołączę.
może wystarczy coś przykręcić??? WD40 lekiem na każde skrzypienie hihihihihihih.....:)
fajne chwilowo nie dla mnie
ale tunie ma co przykręcić ;/ jakiś dziwny jest. hmm  może mój tata coś poradzi
chetnie dolacze, wlasnie niedawno nowy steper nabylam, gdyz stary zajezdzilam...troche mi sie ciezko na nowym po przerwie chodzi...na razie zaliczylam 1100 krokow
Pasek wagi

 

Witaj Trollik - jak miło:)

razem mamy 4.433/13.750

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.