Temat: Ćwiczenia - rozkład

Witam serdecznie.

Mam 17 lat i ważę 94 kg przy wzroście 186. Wiem, że stanowczo za dużo, dlatego wziąłem się za odchudzanie.

Mam ułożoną diętę: Wyrabiam się do 2000kcal / 1500 kcal dziennie. A powinienem jeść ok. 2850 kcal.

Mam w domu bieżnię, rowerek oraz atlas.

Dowiedziałem się, że naprzód siłowe, a później aeroby , aby nie palić mięśni.

I tu moje pytania:

1. Czy naprzód siłownia , później aeroby będzie dobre na schudnięcie oraz prawidłowa zachowana kolejność?

2. Jak często te ćwiczenia, ile seri dziennie i o której?

Dodam, że przy atlasie to mam ławeczkę czyli mogę robić sztangi, ćwiczenia na nogi oraz mam wyciąg.

Planuję rano na czco chociaż nie wiem czy nie po śniadaniu zrobić siłownię, a na wieczór aeroby.

Liczę na odpowiedzi ile seri , ile razy w tyg. itd.

Myślę, że rano zrobie aeroby a po szkole jak wróce czyli o 17:00 siłownia. Czy może jakoś inaczej ? Licze na waszą pomoc!

nie odpowiem Ci na Twoje pytania, ale jedno jest pewne - obcinając kalorie o ponad 1000 (o zgrozo) robisz największa możliwą głupotę.. ale jak chcesz spalać narządy to miłej 'diety';)
A może ktoś się znajdzie miły i pomoże ?
adveenture widzę że krytykujesz każdy nowo założony temat.. nie lepiej wcale się nie odzywac jak nic sensownego nie napiszesz??
Pasek wagi

Są tu ludzie, którzy dyskutują na temat?

polecam ci przeczytać to, wiele się dowiesz

"Proces właściwej redukcji tkanki tłuszczowej ("odchudzania") rozpoczynamy w kuchni układając dietę i menu.

Najlepsze rezultaty przynosi zastosowanie ujemnego bilansu kalorycznego, czyli spożywania mniejszej ilości kalorii(ok.300-600, w zależności od wagi ciała), niż wynika to z naszego rzeczywistego dziennego zapotrzebowania.

-dla osób ze znaczną nadwagą (powyżej 10kg)-we wszystkie dni tygodnia,
-dla osób z niewielką nadwaga (retusz sylwetki)-tylko w dni nietreningowe,

Układanie proporcji w diecie m,usimy rozpoczać od ustalenia naszego rzeczywistego dziennego zapotrzebowania kalorie oraz poszczególne składniki odżywcze. 

Ilość posiłków:

Jeśli jadasz za małe porcje(pod względem zawartości niezbędnych składników odzywczych) lub jadasz w zbyt dużych odstępach czasu, to Twój organizm przechodzi na tzw. "tryb osczędny" spowalniając metabolizm i broniąc się tym samym przed pogłębiającym się stanem KATABOLIZMU. A każdy posiłek zjadany po dłuższej przerwie, jest w minimalnym stopniu przeznaczany na podstawowe funcke życiowe, a CAŁA JEGO RESZTA JEST ODKŁADANA JAKO MATERIAŁ ZAPASOWY W POSTACI TKANKI TŁUSZCZOWEJ.
Dlaczego? Bo organizm broni się w ten sposób, gdyż nie może Ci "ufać"-nie wie zwyczajnie kiedy znów dasz mu jeść.

Gdy dysponujemy już odpowiednią dietą-polecam wspomóc nasze działania-ich efekty WIELORKOTNIE zwiększy odpowiedni trening.

A/ Najefektywniejszą formą ruchu wspomagającą spalanie tkanki tłuszczowej, są odpowiednio dobrane i dozowane wysiłki aerobowe (tlenowe)-biegi, marsze, jazda na rowerze oraz wykonywane na wszelkiego typu maszynach aerobowych uwaga-osobom ze znaczną nadwaga zalecane są formy najmniej obciążające stawy kolanowe i biodrowe).

Na temat maszyn aerobowych poczytaj tutaj- w poście Tyki:

[http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=88632]

B/ Aby wykorzystać kwasy tłuszczowe jako źródło energii dla pracujących mięśni, wysiłek aerobowy powinien mieć umiarkowaną- STAŁĄ intensywność, ale za to trwać minimum 20 minut.

C/ Intensywność najłatwiej określić pomiarem tętna.

Najefektywniejsze do spalania to zakres 65-75% Cardio Max, czyli tętna maksymalnego(obliczmy z wzoru 220 minus nasz wiek=Cardio Max.czyli maksymalna dla naszego wieku ilość uderzeń serca na minutę)

Jeśli nie trenujemy na maszynie mierzącej tętno- najprostszym sposobem jest pomiar "15 sekundowy" na nadgarstku lub tętnicy szyjnej- liczymy przez 15 sekund uderzenia serca, po czym mnożymy wynik x 4 i znamy ilość uderzeń serca na minutę.

D/ Ćwiczenia aerobowe (spalające) możemy wykonywać codziennie-osobiście zalecam jednak 1-2 dni w tygodniu zupełnie wolne od wszelkich form treningu (w tym siłowego)-dla odprężenia zmysłów i poprawy regeneracji.

E/ Trening aerobowy, jego intensywność i efektywność można (wskazane jest) wspomagać treningiem siłowym (beztlenowym-anaerobowym).

-pobudza on wydzielanie hormonów przyspieszających rozpad tkanki tłuszczowej (hormon wzrostu, testosteron) oraz adrenaliny i noradrenaliny,
-poteguję proces zmiany stosunku masy mięśniowej do tłuszczowej
-im większa masa mięsniowa-tym intensywniejszy proces spalania tłuszczu

F/ TRENINGI SIŁOWE:


Programy obwodowe (modyfikacje ACT)-TRENING "ACT"(AEROBIC CIRCUIT TRAINING)-czyli aerobiczny trening obwodowy z obciążeniem. Ma on na celu nie tylko wszechstronny rozwój sylwetki (masy mięśniowej i siły), ale również wytrzymałości i ogolnej koordynacji ruchu. Zalecany jest szczególnie początkującym, którzy chcą się np.pozbyć zbędnej tkanki tłuszczowej (szególnie w modyfikowanych wariantach-progremach podanych poniżej), poprawić swoją kondycję, ukształtować sylwetkę. Taki trening jest szczególnie pożądany w okresie letnim dla poprawienia ogólnej bazy siłowo-wytrzymałościowej.

OGÓLNE ZASADY:

-najlepiej ćwiczyć 3 razy w tygodniu,co drugi dzień, (pon, śr, pt lub wt, czw, so)

-zawsze należy zaczynać od 10-cio minutowej rozgrzewki (polecam opis: [http://www.kulturystyka.pl/atlas/] ),

-czas treningu,w zależności od liczby obwodów, wynosi od 20 do 40 minut(bez rozgrzewki),

-wszystkie ćwiczenia powinno wykonywać się w dość szybkim tempie w 15 powtórzeniach,

-progresja:zaczynamy zwykle od 1-2 obwodów (1-2 tydzień), a dochodzimy do 3 obwodów (3-4 tydzien) i 4 obwodów (5-6 tydzień) w czasie jednego treningu.

Po każdym obwodzie przerwa wypoczynkowa 2 minuty.

OBWÓD: wykonanie pełnego zestawu poszczególnych ćwiczeń z 30 sekundowymi przerwami pomiędzy nimi.

Pasek wagi
A możecie mi powiedzieć czy mogę zrobić siłowe na ławeczce, a później bieżnia i rowerek ? i czy najlepiej to robic  rano czy wieczorem

na moje pora dnia obojętna, ale po wysiłkach minimum pół godziny aerobów,bo to one są odpowiedzialne za utratę wagi

wysiłkowe są na rzeżbę i muskulature

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.